Ancient Indian History MCQ and Answer with PDF

Download as PDF Click Here

1. Harappan weapons were made of

A. stone

B. copper

C. bronze

D. all the above

Answer: All the above

2. The Kailasha temple is located in the caves of

A. Ajanta

B. Ellora

C. Elephanta

D. Karle

Answer: Ellora

3. Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

A. Antiochus II

B. Apollodotus I

C. Apollodotus II

D. Menander II

Answer: Menander II

4. Which of the following is incorrectly matched (in Gupta administration)?

A. Bhukti…….province

B. Vishya……state

C. Vithika…..city

D. Gram…….village

Answer: Vishya……state

6. Who among the following foreigners was the first to visit India?

A. Hiuen-Tsang

B. Megasthenese

C. I Ching

D. Fahien

Answer: Megasthenese

7. Which of the following are two works of Kalidasa?

A. Raghuvamsha and Kiratarjuniya

B. Kumara Sambhav and Raghuvamsha

C. Malti Madhava and Kumara Sambhava

D. Malti Madhav and Kumara Sambhava

Answer: Kumara Sambhav and Raghuvamsha

8. The people of Harappa and Mohenjo-Daro culture belonged to the

A. New Stone Age

B. Copper Age

C. Iron Age

D. Chalcolithic Age

Answer: Chalcolithic Age

9. Who was the last great ruler of Gupta dynasty?

A. Skandagupta

B. Kumaragupta I

C. Chandragupta Ii

D. None Of these

Answer: Skandagupta

10. Who was the last Hindu emperor of northern India?

A. Harsha

B. Pulakesin II

C. Rajyavardhana

D. Skandagupta

Answer: Harsha

11. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization?

A. 2400 BC – 1700 BC

B. 2500 BC – 1700 BC

C. 2400 BC – 1750 BC

D. 2500 BC – 1750 BC

Answer: 2500 BC – 1750 BC

12. Which one of the following was an important Port of the eastern coast during Gupta period?

A. Kalyan

B. Tamralipti

C. Sopara

D. Baroch

Answer: Tamralipti

13. The local name of Mohenjodaro is:

A. Mould of the living

B. Mould of the tree

C. Mould of the dead

D. Mould of the survivor

Answer: Mould of the dead

14. Which among the following is the oldest dynasty?

A. Maurya

B. Gupta

C. Kushan

D. Kanva

Answer: Maurya

15. Gupta Empire declined in the fifth century A. D. as a consequence of

A. Chalukya raids

B. Greek invasion

C. Hun invasion

D. Pallava raids

Answer: Hun invasion

Download as PDF Click Here

Comments