TOP 100+ Epithelial Tissue MCQs and Answers with FREE PDF

Epithelial Tissue MCQs and Answers PDF are prepared by our livemcqs team. It is a type of body tissue that forms the covering on all internal and external surfaces of your body, lines body cavities and hollow organs, and is the major tissue in glands.

Epithelial Tissue MCQs and Answers

1. Transitional epithelium is found on
a. Stomach
b. Lungs
c. Liver
d. Urinary bladder

Answer: d. Urinary bladder


2. What type of tissue lines most ducts?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium

Answer: c. Simple columnar epithelium


3. Compound tissue is defined as
a. Different types of cells performing one function
b. Different types of cells which are different in structure and function
c. Similar cells at different regions performing many functions
d. Similar types of cells held together by connective tissue.

Answer: a. Different types of cells performing one function


4. What type of epithelial cells are as tall as they are wide?
a. Simple
b. Stratified
c. Squamous
d. Cuboidal

Answer: d. Cuboidal


5. What do you call the simple squamous epithelium that lines the blood vessels?
a. Epithelioid tissue
b. Mesothelium
c. Endothelium
d. Transitional

Answer: c. Endothelium


6. Endothelium blood vessels are made up of
a. Simple cuboidal epithelium
b. Simple squamous epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Simple nonciliated columnar epithelium

Answer: b. Simple squamous epithelium


7. Which of the following is lined by a serosa?
a. Genitourinary tract
b. Peritoneal cavity
c. Respiratory tract
d. Alimentary canal

Answer: b. Peritoneal cavity


8. What type of gland secretes its product through a duct or tube?
a. Endocrine gland
b. Multicellular gland
c. Exocrine gland
d. All of the above

Answer: c. Exocrine gland


9. What is a gland called if the secretory portion is flask-shaped?
a. Simple gland
b. Compound gland
c. Tubular
d. Alveolar

Answer: d. Alveolar


10. What forms the brush border?
a. Microvilli
b. Stereocilia
c. Cilia
d. Keratinization

Answer: a. Microvilli


11. Lining layer of fallopian tubes, bronchi, and bronchioles consists of
a. Columnar epithelium
b. Ciliated epithelium
c. Cubical epithelium
d. Squamous epithelium

Answer: b. Ciliated epithelium


12. What type of tissue lines the bladder?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Transitional epithelium

Answer: d. Transitional epithelium


13. Lining of the intestine of man is
a. Brush bordered
b. Ciliated
c. Keratinized
d. Non keratinized

Answer: a. Brush bordered


14. Compound tubular gland is
a. Salivary gland
b. Sweat gland
c. Brunner’s gland
d. bulbourethral gland

Answer: c. Brunner’s gland


15. Globet cells of intestinal epithelium are examples of
a. Unicellular glands
b. Columnar epithelium
c. Striated epithelium
d. None of these

Answer: b. Columnar epithelium


16. Epithelium of bronchi is
a. Simple cuboidal
b. Glandular
c. Simple squamous
d. Pseudostratified ciliated columnar

Answer: d. Pseudostratified ciliated columnar


17. What type of epithelium is associated with goblet cells?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium

Answer: c. Simple columnar epithelium


18. Curved portion of the Henle’s loop of the nephrons is lined by
a. Squamous epithelium
b. Columnar epithelium
c. Ciliated epithelium
d. cuboidal epithelium

Answer: a. Squamous epithelium


19. What cell type makes up the mucosa of the gallbladder?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium

Answer: c. Simple columnar epithelium


20. Non keratinized stratified epithelium occurs in
a. buccal cavity and anus
b. Vagina and cervix
c. Vagina, cervix, and buccal cavity
d. Vagina, cervix, buccal cavity, and anus

Answer: d. Vagina, cervix, buccal cavity, and anus


Lipids MCQs and AnswersLiving World MCQs and Answers
Biological Classification for NEET MCQsRNA MCQs and Answers
Cell Signalling MCQs and AnswersAmino Acids and Proteins MCQ and Answers

2 thoughts on “TOP 100+ Epithelial Tissue MCQs and Answers with FREE PDF”

Comments