Best 100+ Swami Vivekananda MCQ and Answer with FREE PDF

These Swami Vivekananda MCQ and answers are most important for each and every student, especially for the youth. Swami Vivekananda’s birthday is specially celebrated as National Youth Day. We also covered the National Youth Day MCQ and answers in other posts. You can check.

Swami Vivekananda MCQ and Answer Download as PDF

1. Which of these adjectives has been most widely used to describe Swami Vivekananda?

a] Punditji
b] Vedantic Scientist
c] Mahatma of the masses
d] Shaheed Bhagat

Answer: Vedantic Scientist


2. What would young Naren call himself while playing with his friends?

a] Samrat, the King of kings
b] Swamiji
c] Young Mr. Dutta
d] Bileh

Answer: Samrat, the King of kings


3. In which sport was Naren said to have won the first prize?

a] Athletics
b] Football
c] Cycling
d] Wrestling

Answer: Athletics


4. Vivekananda “is the maker of modern India”. Who said this?

a] Rabindranath Tagore
b] Jawaharlal Nehru
c] C Rajagoplachari
d] Netaji Subhash Chandra Bose

Answer: Netaji Subhash Chandra Bose


5. The founder of Ramakrishna Mission, which is based on the principles of Practical Vedanta was:

a] Sri Ramakrishna Paramahamsa
b] Swami Vivekananda
c] Swami Yogananda
d] Swami Brahmananda

Answer: Swami Vivekananda


6. Where did Sister Nivedita first meet Swami Vivekananda?

a] New York
b] Boston
c] Chicago
d] London

Answer: London


7. In 1899 Swami Vivekananda started a Bengali journal to carry forward the ideas propounded by the Ramakrishna Mission. It was called –

a] Vedanta Kesari
b] Udbodhan
c] Brahmavadin
d] Prabuddha Bharata

Answer: Udbodhan


8. What was the name of Swami Vivekananda’s sister?

a] Sister Nivedita
b] Swarnamayi Devi
c] Sister Gargi
d] Parama Devi

Answer: Swarnamayi Devi


9. What was the question that Swami Vivekananda asked Sri Ramakrishna at their first meeting?

a] Have you seen God?
b] Do you think God exists?
c] Do you believe in God?
d] Is there a God?

Answer: Have you seen God?


10. Ekanathji Ranade founded a non-monastic organization based on the principles preached by Swami Vivekananda. What is it called?

a] Swami Vivekananda Youth Association
b] Vivekananda Kendra
c] Vivekananda Mission
d] Vivekananda Educational Society

Answer: Vivekananda Kendra


11. “The Master as I saw him” was written by?

a] Sister Josephine Macleod
b] Swami Vivekananda
c] Swami Yogananda
d] Sister Nivedita

Answer: Sister Nivedita


12. The World’s Parliament of Religions where Swamiji gave the famous speech on the Universality of Religions was held in Chicago in:

a] September 1886
b] September 1893
c] July 1893
d] July 1886

Answer: September 1893


13. Where did Swami Vivekananda live during the last years of his life?

a] Dakshineswar
b] Kanyakumari
c] Cossipore
d] Belur Math

Answer: Belur Math


14. Margaret Noble, a disciple of Swami Vivekananda is well known as

a] Gauri-ma
b] Sarada Devi
c] Sister Christine
d] Sister Nivedita

Answer: Sister Nivedita


15. Disgruntled with his father, Narendranath once asked him, “What have you done for me?” What did his father say in reply?

a] Be you always a man, my son
b] May no other father face such a question
c] Go look at yourself in the mirror
d] Be grateful all your life for what you have

Answer: Go look at yourself in the mirror


16. One evening young Naren ventured into a grove of banana trees to meditate, expecting which God / Goddess to appear there?

a] Ram
b] Hanuman
c] Shiva
d] Kali

Answer: Hanuman


17. Sri Ramakrishna said, “if Keshab is possessed of one sign of greatness which has made him famous, Naren has  such signs to the fullest degree.”

a] 7
b] 18
c] 1000
d] 108

Answer: 18


18. When Swamiji’s family was going through a difficult time, he prayed for Mother Kali

a] Wealth to alleviate poverty and distress of his family members
b] Knowledge and devotion
c] Spiritual bliss and liberation
d] Personal fulfillment

Answer: Knowledge and devotion


19. Swami Sadananda, a disciple of Swami Vivekananda was entrusted the mission of by him.

a] Alleviation of poverty in India
b] Spreading the ideas of Sri Ramakrishna across India
c] Spiritual regeneration of India and the world
d] Building a hospital at Kedarnath for pilgrims &Sannyasis

Answer: Spiritual regeneration of India and the world


20. Which of these ideas did Swami Vivekananda espouse all through his life?

a] Have faith in yourself
b] Never to live a life of secrecy
c] Living a life of integrity
d] All the above

Answer: All the above


Comments