Amplifiers with Negative Feedback MCQs and Answers with FREE PDF

Download as Pdf Click Here

Q1. When negative voltage feedback is applied to an amplifier, its voltage gain ……………….

  1. Is increased
  2. Is reduced
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 2
Q2. The value of negative feedback fraction is always …………….

  1. Less than 1
  2. More than 1
  3. Equal to 1
  4. None of the above

Answer : 1
Q3. If the output of an amplifier is 10 V and 100 mV from the output is fed back to the input, then feedback fraction is ………..

  1. 10
  2. 1
  3. 01
  4. 15

Answer : 3
Q4. The gain of an amplifier without feedback is 100 db. If a negative feedback of 3 db is applied, the gain of the amplifier will
become …………..

  1. 5 db
  2. 300 db
  3. 103 db
  4. 97 db

Answer : 4
Q5. If the feedback fraction of an amplifier is 0.01, then voltage gain with negative feedback is approximately………..

  1. 500
  2. 100
  3. 1000
  4. 5000

Answer : 2
Q6. A feedback circuit usually employs ……………… network

  1. Resistive
  2. Capacitive
  3. Inductive
  4. None of the above

Answer : 1
Q7. The gain of an amplifier with feedback is known as ………….. gain

  1. Resonant
  2. Open loop
  3. Closed loop
  4. None of the above

Answer : 3
Q8. When voltage feedback (negative) is applied to an amplifier, its input impedance ………….

  1. Is decreased
  2. Is increased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 2
Q9. When current feedback (negative) is applied to an amplifier, its input impedance …………..

  1. Is decreased
  2. Is increased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 1
Q10. Negative feedback is employed in ……………..

  1. Oscillators
  2. Rectifiers
  3. Amplifiers
  4. None of the above

Answer : 3
Q11. Emitter follower is used for …………

  1. Current gain
  2. Impedance matching
  3. Voltage gain
  4. None of the above

Answer : 2
Q12. The voltage gain of an emitter follower is ………..

  1. Much less than 1
  2. Approximately equal to 1
  3. Greater than 1
  4. None of the above

Answer : 2
Q13. When current feedback (negative) is applied to an amplifier, its output impedance ……..

  1. Is increased
  2. Is decreased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 1
Q14. Emitter follower is a ……………….. circuit

  1. Voltage feedback
  2. Current feedback
  3. Both voltage and current feedback
  4. None of the above

Answer : 2
Q15. If voltage feedback (negative) is applied to an amplifier, its output impedance …………..

  1. Remains the same
  2. Is increased
  3. Is decreased
  4. None of the above

Download as Pdf Click Here

Comments