Bioinformatics MCQs and Answers with FREE PDF

Download as PDF Click Here

1. The first bioinformatics database was created by
A. Richard Durbin
B. Dayhoff
C. Michael j.Dunn
D. Pearson
Answer:- B

2. SWISSPROT protein sequence database began in
A. 1985
B. 1986
C. 1987
D. 1988
Answer:- C

3. An example of Homology & similarity tool?
A. PROSPECT
B. EMBOSS
C. RASMOL
D. BLAST
Answer:- D

4. The tool for identification of motifs?
A. COPIA
B. patternhunter
C. PROSPECT
D. BLAST
Answer:- A

5. First molecular biology server Expasy in the year?
A. 1991
B. 1992
C. 1993
D. 1994
Answer:- C

6. Deposition of cDNA into inert structure is
A. DNA finingerprinting
B. DNA polymerase
C. DNA probes
D. DNA microarrays
Answer:- D

7. Human genome contains about
A. 2 billion base pairs
B. 3 billion base pairs
C. 4 billion base pairs
D. 5 billion base pairs
Answer:- B

8. The identification of drugs through genomic study
A. Genomics
B. Cheminformatics
C. Pharmagenomics
D. Phrmacogenetics
Answer:- C

9. Analysing or comparing entire genome of species
A. Bioinformatics
B. Genomics
C. Proteomics
D. Pharmacogenomics
Answer:- B

10. Characterizing molecular component is
A. Genomics
B. Cheminformatics
C. Proteomics
D. Bioinformatics
Answer:- D

11. If you were using a proteomics approach to find the cause of a muscle disorder, which of the following techniques might you be using?
a. creating a genomic library
b. sequencing the gene responsible for the disorder
c. developing physical maps from genomic clones
d. determining which environmental factors influence the expression of your gene of interest annotating the gene sequence
Answer:- D

12. Shotgun cloning differs from the clone-by-clone method in which of the following ways?
A. The location of the clone being sequenced is known relative to other clones within the genomic library in shotgun cloning.
B. Genetic markers are used to identify clones in shotgun cloning.
C. Computer software assembles the clones in the clone-by-clone method.
D. The entire genome is sequenced in the clone-by-clone method, but not in shotgun sequencing.
E. No genetic or physical maps of the genome are needed to begin shotgun cloning.
Answer:- E

13. CpG islands and codon bias are tools used in eukaryotic genomics to __________.
a. identify open reading frames
b. differentiate between eukaryotic and prokaryotic DNA sequences
c. find regulatory sequences
d. look for DNA-binding domains
e. identify a gene’s function
Answer:- A

14. As the complexity of an organism increases, all of the following characteristics emerge except __________.
a. the gene density decreases
b. the number of introns increases
c. the gene size increases
d. an increase in the number of chromosomes
e. repetitive sequences are present
Answer:- D

15. Gene duplication has been found to be one of the major reasons for genome expansion in eukaryotes. In general, what would be the selective advantage of gene duplication?
a. If one gene copy is nonfunctional, a backup is available.
b. Larger genomes are more resistant to spontaneous mutations.
c. Duplicated genes will make more of the protein product.
d. Gene duplication will lead to new species evolution.
Answer:- A

16. How are so many different antibodies produced from fewer than 300 major genes?
A. gene duplication
B. alternative splicing mechanisms
C. the formation of polyproteins
D. the formation of nonspecific B cells
E. recombination, deletions, and random assortment of DNA segments
Answer:- E

17. Two-dimensional gels are used to __________.
A. separate DNA fragments
B. separate RNA fragments
C. separate different proteins
D. observe a protein in two dimensions
E. separate DNA from RNA
Answer:- C

18. What would be a likely explanation for the existence of pseudogenes?
a. gene duplication
b. gene duplication and mutation events
c. mutation events
d. unequal crossing over
e. evolutionary pressure
Answer:- B

19. If you enter a set of IUPAC codes into BLAST, you are probably trying to
A. find out whether a certain protein has any role in human disease.
B. search for the genes that are located on the same chromosome as a gene whose sequence you have.
C. find which section of a piece of DNA is transcribed into mRNA.
D. determine the identity of a protein.
Answer:- D

20. Your lab partner is using BLAST, and his best E value is 3. This means that
A. he’s found 3 proteins in the database that have the same sequence as his protein.
B. the chance that these similarities arose due to chance is one in 10^3.
C. there would be 3 matches that good in a database of this size by chance alone.
D. the match in amino acid sequencs is perfect, except for the amino acids at 3 positions.
Answer:- C

Download as PDF Click Here

Comments