Central Bureau of Investigation (CBI), India Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Central Bureau of Investigation (CBI), India Multiple Choice Questions(MCQs)& Answers Central Bureau of Investigation (CBI)

Central Bureau of Investigation (CBI), India Multiple Choice Questions(MCQs)& Answers

CONCEPTS & THEORIES

central-bureau-of-investigation-cbi

About Central Bureau of Investigation (CBI)

The Central Bureau of Investigation (CBI), is the premier investigating agency of India which is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.
*CBI is headed by the Director.
*CBI is exempted from the provisions of the Right to Information Act.
*CBI has been known to investigate several economic crimes, special crimes, cases of corruption and other high-profile cases.

Details


Formed: 1941 as the Special Police Establishment
Jurisdiction: Government of India
Headquarters: New Delhi, India
Motto: Industry, Impartiality, Integrity
Employees Sanctioned: 7274
Actual: 5685
Vacant: 1589 (21.84%)
Annual budget: ₹698.38 crore (US$97.9 million) (FY2018-19)[2]
Crime branch executive: Rishi Kumar Shukla, IPS, Director General
Parent crime branch: Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.

QUESTIONS

Central Bureau of Investigation (CBI) Multiple Choice Questions(MCQs)& Answers

1 In which year was the Central Bureau of Investigation (CBI) set up?
A 1963
B 1965
C 1950
D none of these

Answer: 1963
2 In which city is the Central Bureau of Investigation (CBI) Academy located?
A New Delhi
B Darjeeling
C Mumbai
D Ghaziabad

Answer: Ghaziabad
3 What is the tenure of director of Central Bureau of Investigation?
A 4 years
B 2 years
C 3 years
D 5 years

Answer: 4 years
4 Which of the following works as the “National Central Bureau” of INTERPOL?
A Central Bureau of Investigation
B Chief Information Commissioner
C Ministry of law
D Central Vigilance Commission

Answer: Central Bureau of Investigation
5 Who appointments the director of Central Bureau of Investigation?
A President
B Prime Minister
C Committee constituted under the chairmanship of Central Vigilance Commissioner
D Committee constituted under the chairmanship of the Home Minister

Answer: Committee constituted under the chairmanship of Central Vigilance Commissioner
6 When was the Central Bureau of Investigation established?
A 1982
B 1963
C 1956
D None of these

Answer: 1963
7 Where are the headquarters of Central Bureau of Investigation (CBI) located?
A New Delhi
B Darjeeling
C Mumbai
D Ghaziabad

Answer: New Delhi
8 Consider the following two statements:

1. The Central Bureau of Investigation (CBI) is exempt from the Right to Information (RTI) Act

2. Central Bureau of Investigation (CBI) is a part of the Union subject, and not State or Concurrent subjects

Which of the above is/are true?

A Only 1
B Both 1 and 2
C Only 2
D Neither one nor two

Answer: Both 1 and 2
9 Which of the following statement is not CORRECT about the Central Bureau of Investigation?
A CBI gets power from Delhi Special Police Establishment Act, 1964
B It is a constitutional institution
C It helps the Central Vigilance Commission
D Its mission is to protect the constitution and the law of the country

Answer: It is a constitutional institution
10 Which committee recommended to establish the Central Bureau of Investigation?
A Santhanam Committee
B Rajmannar Committee
C Punchhi Committee
D None of these

Answer: Santhanam Committee
11 Which of the following cases/case is investigated by the Central Bureau of Investigation?
A Rape/murder
B Smuggling
C Violation of customs law
D All of the above

Answer: All of the above
12 The Central Bureau of Investigation comes under the……..
A Ministry of Personnel and Training
B Ministry of Women and Child Development
C Ministry of Home Affairs
D Ministry of Law

Answer: Ministry of Personnel and Training
13 Which of the following branch does not belong to the CBI?
A Meteorology Branch
B Forensic Science
C Economic Offense Branch
D None of these

Answer: Meteorology Branch
14 The Central Bureau of Investigation (CBI) comes under the administrative control of:
A Department of Personnel and Training (DoPT) of the Ministry of Personnel
B Ministry of Home Affairs
C Ministry of Defense
D None of the above

Answer: Ministry of Home Affairs
15 What is the motto of Central Bureau of Investigation (CBI)?
A Integrity, Excellence, Perfection
B Industry, Impartiality, and Integrity
C Command, Control, Vigilance
D None of these

Answer: Industry, Impartiality, and Integrity
16 CBI is member of which of the following organisations ?
A Interpol
B Transparency International
C UNO
D None of these

Answer: Interpol
17 Who is the current director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
A Rishi Kumar Shukla
B F.V. Arul
C D. Sen
D Anil Sinha

Answer: Rishi Kumar Shukla
18 Who was the first director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
A D. P. Kohli
B F.V. Arul
C D. Sen
D Anil Sinha

Answer: D. P. Kohli
19 What is motto of CBI ?
A Industry, Impartiality, Integrity
B Planning, Impartiality, Integrity
C Industry, Integrity and Enforcement
D None of these

Answer: Industry, Impartiality, Integrity
20 Which organization is considered the forerunner of CBI?
A Special Police Establishment
B Research and Analysis Wing
C Interpole
D Intelligence Bureau

Answer: Special Police Establishment

Comments