Indian Defence System Multiple Choice Questions (MCQs) & Answers

Indian Defence System Multiple Choice Questions(MCQs)& Answers Indian Defence System

Indian Defence System Multiple Choice Questions(MCQs)& Answers

CONCEPTS & THEORIES

indian-defence-system

About Indian Defence System


A Military Department was created in the Supreme Government of the East India Company at Kolkata into the year 1776, having the main function to sift and record orders relating to the Army issued by various Departments of the Govt of East India Co. The Military Department initially functioned as a branch of the Public Department and maintained a list of Army personnel.
The Indian Armed Forces are the military forces of the Republic of India. It consists of three professional uniformed services:
-The Indian Army
-Indian Navy
-Indian Air Force
Additionally, the Indian Armed Forces are supported by the Indian Coast Guard and paramilitary organisations

Departments


The principal task of the Ministry is to frame policy directions on defence and security related matters and communicate them for implementation to the Services Headquarters, Inter-Service Organisations, Production Establishments and Research & Development Organisations. It is required to ensure effective implementation of the Government’s policy directions and the execution of approved programmes within the allocated resources.
The principal functions of all the Departments are as follows:
The Department of Defence
The Department of Defence is mandated with Defence of India including defence policy. It deals with Inter-Services Organizations, Defence Accounts Department, Coast Guard, National Cadet Corps, Border Roads Organisation, Institute for Defence Studies and Analysis, National Defence College etc. It is responsible for the Defence Budget, defence lands and cantonments, matters relating to Parliament, and defence cooperation with foreign countries.
The Department of Defence Production
The Department of Defence Production is headed by a Secretary and deals with matters pertaining to defence production, indigenisation of imported stores, equipment and spares, planning and control of departmental production units of the Ordnance Factory Board and Defence
Public Sector Undertakings (DPSUs).
The Department of Defence Research and Development
The Department of Defence Research and Development is headed by a Secretary. Its function is to advise the Government on scientific aspects of military equipment and logistics and the formulation of research, design and development plans for equipment required by the Services.
The Department of Ex-Servicemen Welfare
The Department of Ex-Servicemen Welfare is headed by a Secretary and deals with all resettlement, welfare and pensionary matters of Ex-Servicemen.
The Department of Military Affairs
This Department deals with the Armed Forces of the Union namely, Army, Navy and Air Force; Integrated Headquarters of the Ministry of Defence; the Territorial Army; Works relating to the three services etc. The Department promotes jointness among the three Services.

QUESTIONS

Indian Defence System Multiple Choice Questions(MCQs)& Answers

1 From which of the following countries has India purchased the Pilatus PC-7 trainer aircraft
A Germany
B Switzerland
C United States of America
D France

Answer: Switzerland
2 Which one among the following is the unit raised to protect the naval assets?
A Sagar Nigrani Bal
B Sagar Prahari Bal
C Sagar Suraksha Bal
D Sagar Rakshak Bal

Answer: Sagar Prahari Bal
3 In 2013, the Indian Navy inducted the Boeing P-8I Aircraft at Naval Station, Rajali. To serve what purpose the aircraft has been inducted?
A VIP movements of President and other dignitaries
B Training of Naval pilots
C Long Range Maritime Reconnaissance
D Transport of troops from ships to bases and vice versa

Answer: Long Range Maritime Reconnaissance
4 On which of the following dates is the Navy Day celebrated in India?
A December 4
B February 1
C October 8
D January 15

Answer: December 4
5 At which of the following places is the headquarters of a Naval Command NOT located?
A Goa
B Visakhapatnam
C Mumbai
D Kochi

Answer: Goa
6 What was the name given to the operation conducted by National Security Guard in 2008 against terrorist attack in Taj hotel, Mumbai?
A Operation Vijay
B Operation Black Thunder
C Operation Black Tornado
D Operation Safed Sagar

Answer: Operation Black Tornado
7 Which of the following corps deals with the supply of weaponry and ammunition to the Indian Army?
A Armoured Corps
B Army Ordnance Corps
C Corps of EME
D Army Supply Corps

Answer: Army Ordnance Corps
8 Indra series of exercises are jointly held biennially in the Indian Ocean by India and –
A Israel
B Russia
C Singapore
D France

Answer: Russia
9 The commando unit of the Indian Air Force is named
A Ghatak
B MARCOS
C Garud
D Baaz

Answer: Garud
10 Dhanush, a missile inducted into the Indian Navy
A cannot carry nuclear warheads
B is a customized and naval variant of Prithvi missile
C has a range of 700 km
D can be launched from an aircraft

Answer: is a customized and naval variant of Prithvi missile
11 Who of the following is the only Chief of Air Staff to be given the rank of Marshall of the Indian Air Force?
A O.P. Mehra
B Subroto Mukherjee
C Arjan Singh
D None of the above

Answer: Arjan Singh
12 Which of the following is India’s first indigenously developed nuclear powered submarine?
A INS Arihant
B INS Sindhurakshak
C INS Trikhand
D INS Vikrant

Answer: INS Arihant
13 Indian Army’s counter-insurgency school is situated in
A Vairengte
B Tezpur
C Srinagar
D Kanker

Answer: Vairengte
14 Indian Military Training Team (IMTRAT) imparts training to army officers of
A Maldives
B Bhutan
C Bangladesh
D Nepal

Answer: Bhutan
15 At which of the following places is the College of Defence Management located?
A Secunderabad
B Chennai
C Dehradun
D Pune

Answer: Secunderabad
16 At which of the following places is the Indian National Defence University being set up?
A Gurgaon, Haryana
B Amethi, Uttar Pradesh
C Kasargod, Kerala
D Medak, Andhra Pradesh

Answer: Gurgaon, Haryana
17 Which of the following aircraft is the air-to-air refueller of the Indian Air Force?
A IIyushin – 78
B C – 130J Hercules
C IIyushin – 76
D C – 17 Globemaster

Answer: IIyushin – 78
18 At which of the following places was a new Officers’ Training Academy for training Army officers established in 2011?
A Secunderabad
B Gaya
C Jabalpur
D Pune

Answer: Gaya
19 At which of the following places is the Heavy Vehicles Factory located?
A Avadi
B 24 Paraganas
C Kanpur
D Khadki

Answer: Avadi
20 Which of the following organizations has Sarvatra Sarvottam Suraksha as its slogan?
A Indian Air Force
B National Security Guard
C Sikh Light Infantry
D Border Security Forece

Answer: National Security Guard
21 Admiral Gorshkov, the Soviet aircraft carrier imported by India is now named –
A INS Vikramaditya
B INS Vishaal
C INS Virat
D INS Vikrant

Answer: INS Vikramaditya
22 Lt Commander Abhilash Tomy of the Indian Navy became the first Indian to complete a solo, unassisted, non-stop circumnavigation of the world in 2013. What was the name of the vessel used by him?
A INSV Mhadei
B INS Abhay
C INS Abhimanyu
D INSV Mandovi

Answer: INSV Mhadei
23 Daulat Beg Oldie, a well-known airstrip for supply of provisions to the armed forces is located in –
A Sikkim
B Ladakh
C Arunachal Pradesh
D Andaman Islands

Answer: Ladakh
24 Who of the following was the first recipient of the Param Vir Chakra, gallantry award?
A Major Somnath Sharma
B Major Shaitan Singh
C Lance Naik Albert Ekka
D Havildar Abdul Hamid

Answer: Major Somnath Sharma
25 The biennial joint multi-nation Naval exercise held in the Indian Ocean is named – (The exercise was recently held in February 2014)
A Shoorveer
B Milan
C Yudh Abhyas
D Malabar

Answer: Milan
26 Which of the following was the first aircraft inducted by the Indian Air Force (then Royal Indian Air Force) in 1932?
A Westland Wapiti
B Fairchild Packet
C de Havilland Tiger Moth
D Supermarine Spitfire

Answer: Westland Wapiti
27 Who of the following was the Chief of Army at the time of Indo-Pak war of 1971?
A Field Marshall SHFJ Manekshaw
B General JN Chaudhari
C General KS Thimayya
D General PP Kumaramangalam

Answer: Field Marshall SHFJ Manekshaw
28 Which of the following is the equivalent rank in Army of the Naval rank of Captain?
A Captain
B Colonel
C Brigadier
D Major

Answer: Colonel
29 At which of the following places is the Headquarters of South Western Air Command located?
A Pune
B Gandhinagar
C Jodhpur
D Vadodara

Answer: Gandhinagar
30 Which of the following is home base of the aircraft carrier INS Vikramaditya?
A Karwar
B Jamnagar
C Cochin
D Visakhapatnam

Answer: Karwar

Comments