CBSE Class 6 Social Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 6 Social Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers | History | Our Pasts I CBSE Class 6 History QUESTIONS

CBSE Class 6 Social Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

1 Around 2500 years ago, significant developments took place in agriculture. Which of the following are included in such developments?
A Use of iron ploughshare
B Irrigation Measures
C Planting of paddy
D All of the above

Answer: All of the above
2 Sangam literature was written in which of the following languages:
A Sanskrit
B Tamil
C Telugu
D Kannada

Answer:Tamil
3 Which of the following cities had been the capital of the Kushanas?
A Patna
B Mathura
C Kandahar
D Amravati

Answer:Mathura
4 Where is the ancient port named Arikamedu located?
A Pondicherry
B Andhra Pradesh
C Karnataka
D Tamil Nadu

Answer: Pondicherry
5 Which of the following script was used for the Tamil language in the beginning?
A Malayalam
B Greek
C Sanskrit
D Brahmi

Answer: Brahmi
6 Jataka stories were preserved by which of the following monks?
A Foreign travellers
B Buddhist monks
C Jain monks
D Poets of courts

Answer: Buddhist monks
7 In the context of contemporary trade, which of the following statements is not correct?
A Pepper was particularly valued in the Roman Empire, so much so that it was known as black gold.
B Traders used only sea routes to carry these goods.
C South India was famous for gold, spices, especially black pepper and precious stones.
D Many Roman gold coins have been found in south India as proof of trade from Rome.

Answer: Traders used only sea routes to carry these goods.
8 What does the Tamil word, Muvendar, mentioned in the Sangam poems mean?
A Sardar
B Three chiefs
C Grihapati
D Gram pradhan

Answer: Three chiefs
9 Which of the following rulers was known as lords of the Dakshinapatha?
A Cholas
B Kushans
C Satavahana
D Cheras

Answer: Satavahana
10 Where were the techniques of making silk, invented first?
A India
B Greece
C Europe
D China

Answer:China
11 In the context of Kushanas, which of the following statements is not correct?
A The Kushanas were amongst the earliest rulers of the subcontinent to issue gold coins.
B During their rule, a branch of the Silk Route extended from Central Asia down to the seaports at the mouth of the river Nile.
C Their two major centres of power were Peshawar and Mathura.
D The best-known of the rulers who controlled the Silk Route were the Kushanas.

Answer: During their rule, a branch of the Silk Route extended from Central Asia down to the seaports at the mouth of the river Nile.
12 Which of the following poets had composed a biography of the Buddha, the Buddhacharita?
A Nagarjuna
B Vasumitra
C Parshava
D Ashvaghosha

Answer: Ashvaghosha
13 Arrange the following Chinese Buddhist pilgrims, in the chronological order they visited India:
A I-Qing, Fa Xian, Xuan Zang
B Fa Xian, I-Qing, Xuan Zang
C Fa Xian, Xuan Zang, I-Qing
D I-Qing, Xuan Zang, Fa Xian

Answer: Fa Xian, Xuan Zang, I-Qing
14 From which of the following places, statue of the Varaha, a special form of Vishnu, was obtained?
A Tamil Nadu
B Assam
C Madhya Pradesh
D Maharashtra

Answer: Madhya Pradesh
15 In the context of the idea of Bhakti, which of the following statements is not correct?
A The idea of Bhakti became popular in the post-Mauryan period.
B The idea of Bhakti is present in the Bhagavad Gita.
C A devotee believed that, the deity could be a human being, lion, tree or any other form.
D Those who followed the system of Bhakti emphasised the performance of elaborate sacrifices.

Answer: Those who followed the system of Bhakti emphasised the performance of elaborate sacrifices.
16 Which of the following rulers had poet Harisena, in his court?
A Chandragupta I
B Chandragupta II
C Samudragupta
D Shri Satakarni

Answer: Samudragupta
17 The inscription on the Ashokan pillar at Allahabad provide information about which of the following rulers?
A Chandragupta Maurya
B Chandragupta I
C Chandragupta II
D Samudragupta

Answer: Samudragupta
18 n the context of the description provided by Harishena about Samudragupta and four different kinds of rulers, which of the following statements is/are not correct?
A Samudragupta uprooted nine rulers of Aryavarta and merged their kingdoms into his empire.
B He defeated all the 12 rulers of Dakshinapatha and made their kingdoms, a part of his empire.
C The inner circle of neighboring states brought tribute, followed his orders, and attended his court.
D The rulers of the outlying areas, submitted to him and offered daughters in marriage.

Answer: He defeated all the 12 rulers of Dakshinapatha and made their kingdoms, a part of his empire.
19 In the context of Lothal town, which of the following statements is not correct?
A There was a dockyard.
B There was a storehouse in this town.
C It was situated on the banks of the Mahi River in Gujarat.
D A building that was found here was probably a workshop for making beads.

Answer: It was situated on the banks of the Mahi River in Gujarat.
20 Which of the following rulers is known as Shakas conqueror?
A Chandragupta I
B Chandragupta II
C Samudragupta
D Kumaragupta

Answer:Chandragupta II
21 Which of the following rulers was Kalidasa the court poet of?
A Chandragupta I
B Chandragupta II
C Samudragupta
D Ashok

Answer: Chandragupta II
22 Which of the following rulers was Banabhatta the court poet of?
A Kumaragupta
B Skandagupta
C Vishnugupta
D Harshavardhana

Answer: Harshavardhana
23 Which of the following pilgrims came to India during the reign of Harsha?
A Xuan Zang
B Fa Xian
C Megasthenes
D Dionysius

Answer: Xuan Zang
24 Which of the following rulers stopped Harshavardhana, when he tried to cross the Narmada to march into the Deccan?
A Vikramaditya I
B Pulakeshin I
C Pulakeshin II
D None of These

Answer: Pulakeshin II
25 Which of the following ruling dynasties was Kanchipuram the capital of?
A Satavahana
B Pallavas
C Cholas
D Chalukyas

Answer:Pallavas

    More Questions Page 1 Page 2

Comments