CBSE Class 6 Social Science Objective type Questions & Answers

CBSE Class 6 Social Science Objective type Questions & Answers | History | Our Pasts I CBSE Class 6 History QUESTIONS

CBSE Class 6 Social Science Objective type Questions & Answers

1 In the context of the new changes that came from climatic change in the Middle Ages, consider the following statements:

In many areas, increasing temperature led to the development of grasslands.

Fishing also became important.

Grains like wheat, barley and rice grew naturally.

Which of the statements given above is/are correct?
A 1 only
B 2 only
C 2 and 3 only
D 1, 2 and 3 only

Answer: 1, 2 and 3 only
2 In the context of the evidences of ostriches found in India, consider the following statements —

The oldest evidence of the existence of ostrich in India has been obtained from the Neolithic period.

Evidences of ostrich egg shells were found in Patne in Andhra Pradesh.

Designs were engraved on some pieces, while beads were also made out of them.

Which of the above statements is/are correct?
A 1 only
B 1 and 2 only
C 3 only
D 1, 2 and 3

Answer: 3 only
3 Which was the first animal to be tamed?
A Bull
B Dog
C Cattle
D Goat

Answer:Dog
4 Which of the following sites did not belong to farmers and herders?
A Chirand
B Mehrgarh
C Koldihwa
D Kurnool

Answer: Kurnool
5 Which of the following pet was buried with the deceased in a graveyard from Mehrgarh?
A Goat
B Hen
C Sheep
D Dog

Answer: Goat
6 Which of the following sites is situated on a hill of a Brahmaputra?
A Gufkral
B Hallur
C Daojali Hading
D Mehrgarh

Answer: Daojali Hading
7 Among the various cities to be discovered in the Indian subcontinent, which of the following was the first city to be discovered?
A Harappa
B Mohenjo-daro
C Lothal
D Sotka Koh

Answer: Harappa
8 In which of the following place is the archaeological site of Harappan located?
A Kabul (Afghanistan)
B Punjab (Pakistan)
C Punjab (India)
D Gujarat (India)

Answer: Punjab (Pakistan)
9 In the context of the characteristics of the cities of Harappa civilization, which of the following statements is not correct?
A Many of these cities were divided into two or more parts.
B Usually, the western was smaller but higher and the eastern was larger but lower.
C Archaeologists called the lower part of the city as the lower-town and the higher part as citadel.
D The walls of raw bricks were built around each part.

Answer: The walls of raw bricks were built around each part.
10 A special tank was built in Mohenjodaro, which was called the Great Bath by archaeologists. Which of the following statements is not correct in terms of the features of this tank?
A This was lined with bricks and coated with plaster.
B To prevent leakage of water in it, it was made water-tight with a layer of plaster.
C In order to fill the water, small canals were made from the river Sindhu.
D There were steps leading down to it from two sides, while there were rooms on all sides.

Answer: In order to fill the water, small canals were made from the river Sindhu.
11 In the context of houses, drains and streets of Harappan civilization, which of the following statements is not correct?
A Generally, houses were either one or two storeys high.
B Many of these cities had open drains.
C Each drain had a gentle slope so that water could flow through it.
D Most houses had a separate bathing area, and some had wells to supply water.

Answer: Many of these cities had open drains.
12 A stone statue of an man, wearing an embroidered garment, was found from which of the following sites?
A Mohenjodaro
B Harappa
C Dholavira
D Kalibangan

Answer: Mohenjodaro
13 Traces of cotton clothes were found in which of the following Harappan sites?
A Sotka Koh
B Harappa
C Mohenjodaro
D Rakhigarhi

Answer: Mohenjodaro
14 What color was commonly used on pottery in Harappa?
A Pale
B Red
C Blue
D Green

Answer: Red
15 In the context of ‘faience’ used in Harappan civilization, consider the following statements.

Faience was used to make beads, bangles, earrings, and tiny vessels.

Unlike stone or shell, that are found naturally, faience is a material that is artificially produced.

Which of the statements given above is/are correct?
A 1 only
B 2 only
C Both 1 and 2
D Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2
16 In which of the following states is the city of Dholavira located?
A Gujarat
B Haryana
C Punjab
D Rajasthan

Answer: Gujarat
17 Unlike some of the other Harappan cities, which were divided into two parts, which of the following cities was divided into three parts?
A Harappa
B Mohenjodaro
C Dholavira
D None of these

Answer: Dholavira
18 In which of the following states is the city of Lothal located?
A Haryana
B Punjab
C Rajasthan
D Gujarat

Answer: Gujarat
19 In the context of Lothal town, which of the following statements is not correct?
A There was a dockyard.
B There was a storehouse in this town.
C It was situated on the banks of the Mahi River in Gujarat.
D A building that was found here was probably a workshop for making beads.

Answer: It was situated on the banks of the Mahi River in Gujarat.
20 Kaushambi was located in which of the following places?
A Meerut (Uttar Pradesh)
B Ghaziabad (Uttar Pradesh)
C Allahabad (Uttar Pradesh)
D Varanasi (Uttar Pradesh)

Answer:Allahabad (Uttar Pradesh)
21 Who among the following was not the ruler of Magadha?
A Bimbisara
B Prasenjeet
C Ajatasattu
D Mahapadma Nanda

Answer: Prasenjeet
22 Which of the following cities have never been the capital of Magadha?
A Rajagriha
B Pataliputra
C Shravasti
D None of These

Answer: Shravasti
23 Which of the following cities was the capital of Vajji?
A Vaishali
B Mathura
C Kaushambi
D Champa

Answer: Vaishali
24 Which of the following rulers had conquered ganas or sanghas?
A Maurya
B Gupta
C Kushana
D Satvahana

Answer: Gupta
25 What is Digha Nikaya?
A Jain texts
B Buddhist texts
C Brahmin Books
D Upanishad

Answer:Buddhist texts

    More Questions Page 1 Page 3

Comments