CBSE Class 6 Social Science Short Questions & Answers

CBSE Class 6 Social Science Short Questions & Answers | History | Our Pasts I CBSE Class 6 History QUESTIONS

CBSE Class 6 Social Science Short Questions & Answers

1 In the context of wheat and barley crops which of the statements given above is /are correct?
A Firstly, women and men began to grow crops such as wheat and barley.
B These crops were cultivated in the Himalayan and the Vindhya hills.
C Both 1 and 2
D None of these

Answer: Firstly, women and men began to grow crops such as wheat and barley.
2 In ancient times, what was the area along the Son river to the south of the Ganges known as?
A Magadha
B Kashi
C Vajji
D Avanti

Answer: Magadha
3 Which of the statements given above is/are correct in the context of the inscriptions?
A Writings that are engraved only on stones are called as inscriptions.
B Sometimes, kings got their orders inscribed so that people could see, read and obey them.
C Both 1 and 2
D Neither 1 nor 2

Answer: Sometimes, kings got their orders inscribed so that people could see, read and obey them.
4 Ashoka’s inscription, founded in Kandahar, was written in which of the following scripts and languages?
A Aramaic and Brahmi
B Greek and Brahmi
C Devanagari and Tamil
D Greek and Aramaic

Answer: Greek and Aramaic
5 Which of the following archaeological sites does not provide the evidence of hunter-gatherers?
A Chirand
B Hunsgi
C Bhimbetka
D Kurnool caves

Answer: Chirand
6 Ajatasattu wanted to attack the Vajjis. He sent which of the following ministers to the Buddha to get his advice on the matter?
A Sunidha
B Chetak
C Vassakara
D Jivak

Answer: Vassakara
7 Regarding the Jaina doctrine, consider the following statements?

Everyone should follow the path of ahimsa.

We should not hurt or kill any animal/living being.

Which of the statements given above is/are correct?
A 1 only
B 2 only
C Both 1 and 2
D Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2
8 With reference to teachings of Buddha, consider the following statements—

The Buddha taught that life is full of suffering and unhappiness, which are caused due to cravings and desires

He taught that this constant craving could be removed by following the “middle path” in everything.

Which of the statements given above is/are correct?
A 1 only
B 2 only
C Both 1 and 2
D None of these

Answer: Both 1 and 2
9 At which of the following places, was a stupa built to mark the first teaching of Buddha?
A Sarnath
B Sanchi
C Bharhut
D Amravati

Answer: Sarnath
10 n the context of Buddhist sangha, which of the following statements is/are correct?

Sangha was an association of those who left their homes.

The rules made for the Buddhist sangha were written down in a book called the Vinaya Pitaka.

Select the correct answer using the codes given below—
A 1 only
B 2 only
C Both 1 and 2
D Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2
11 In the context of Buddhist Sangha, which of the following statements is/are not correct?
A There were separate branches for men and women
B All men could join the sangha.
C Married women had to take permission from their parents to enter the sangha.
D Children had to take the permission of their parents

Answer: Married women had to take permission from their parents to enter the sangha.
12 In the context of Vihara, consider the following statements—

Viharas were the permanent shelters of Buddhist monks.

The land on which the vihara was built was donated by a rich merchant or a landowner, or the king.

Which of the statements given above is/are correct?
A 1 only
B 2 only
C Both 1 and 2
D Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2
13 In the context of the conversations compiled in Upanishads, which of the following statements is/are not correct?
A Most Upanishadic thinkers were men, especially brahmins and rajas.
B Occasionally, there is mention of women thinkers, such as Gargi.
C The poor also used to take part in these discussions.
D The famous Gargi was famous for her learning, and participated in debates held in royal courts.

Answer: The poor also used to take part in these discussions.
14 Which of the following statements is/are not correct?
A Jainism was supported mainly by traders.
B Farmers, who had to kill insects to protect their crops, found it more difficult to follow the rules.
C Over hundreds of years, Jainism spread to different parts of north India, and to Gujarat, Tamil Nadu and Karnataka.
D They were written down in the form in which they are presently available at a place called Kushinagar, in Uttar Pradesh.

Answer: They were written down in the form in which they are presently available at a place called Kushinagar, in Uttar Pradesh.
15 In the era of Buddha and Jain, some other scholars were at work. One of the most famous scholars, Panini made an important composition. This composition of Sanskrit language was related with which of the following topics —
A Geography
B Astronomy
C Ayurveda
D Grammar

Answer: Sales
16 Who was the founder of the Maurya Empire around 2300 years ago?
A Bindusara
B Bimbisara
C Chandragupta I
D Chandragupta Maurya

Answer: Chandragupta Maurya
17 Which of the following famous books was written by Chanakya?
A Arthashastra
B Ashtadhyayi
C Malavikagnimitram
D None of these

Answer: Arthashastra
18 Which of the following is the correct order of the Mauryan dynasty, with three important rulers?
A Bindusara, Chandragupta, Ashok
B Ashok, Bindusara, Chandragupta
C Chandragupta, Bindusara, Ashoka
D Chandragupta, Ashoka, Bindusara

Answer: Chandragupta, Bindusara, Ashoka
19 Which of the following cities was the capital of the Mauryan Empire?
A Sanchi
B Taxila
C Ujjain
D Pataliputra

Answer: Pataliputra
20 In which of the following places were the inscriptions of Ashoka found?
A Kandahar
B Jaugada
C Brahmagiri
D All of These

Answer: All of These
21 What was the name of the ambassador, sent to the court of Chandragupta by the Greek ruler of West Asia, Seleucus Nicator?
A Damascus
B Megasthenes
C Hsuan Tsang
D Fa Hien

Answer: Megasthenes
22 Which of the following officials were appointed by Ashoka to go from place to place for teaching people about dhamma?
A Dhamma mahamatta
B Dhammadhikari
C Dhamma guru
D Dhamma amaatya

Answer: Dhamma mahamatta
23 From which of the following scripts have most modern Indian scripts developed over a period of hundreds of years?
A Devanagari
B Bangla
C Tamil
D Brahmi

Answer: Tamil
24 Which of the following was the Roman name for Arikamedu located in south India?
A Poduca
B Barygaza
C Masulipatnam
D Mujrim

Answer: Poduca
25 Which of the following is the correct order of foreign invaders coming to India?
A Indo-Greeks, Kushans, Shakas, Indo-Parthian
B Kushanas, Indo-Parthian, Shakas, Indo-Greeks
C Indo-Greeks, Shakas, Indo-Parthian, Kushanas
D Indo-Greeks, Indo-Parthian, Shakas, Kushanas

Answer: Indo-Greeks, Shakas, Indo-Parthian, Kushanas

    More Questions Page 2 Page 3

Comments