CBSE Class 9 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 9 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers CBSE Class 9 Geography QUESTIONS

CBSE Class 9 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

1 As per 2001 census, which of the following states has the least density of population?
A Arunachal Pradesh
B Uttar Pradesh
C Asswam
D None of these

Answer: Arunachal Pradesh
2 What year is considered a great demographic divide in India?
A 1921
B 1751
C 1911
D 1931

Answer: 1921
3 Which is the most populous country of the world?
A China
B Russia
C India
D United States

Answer: China
4 Which is the most populous state of India?
A Uttar Pradesh
B West Bengal
C Maharashtra
D Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh
5 Which one of the following type of forests is found in the Ganga-Bramaputra Delta?
A Mangrove forests.
B Tropical Rain forests.
C Thorny forests.
D Montane forests.

Answer: Mangrove forests.
6 Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?
A Dendritic
B Trellis
C Radial
D None of these

Answer: Dendritic
7 The western coastal strip south of Goa is referred to as
A Northern Circar
B Coromandel
C Konkan
D Kannad

Answer: Konkan
8 The only active volcano of India is found at
A Andman and Nicobar
B Lakshdweep
C Maldives
D None of these

Answer: Andman and Nicobar
9 Which two hills are located in the south-east of Eastern Ghats ?
A Javadi Hills and Shevroy Hills
B Patkoi Hills and Manipuri Hills
C Mizo Hills and Naga Hills
D Mizo Hills and Patkoi Hills

Answer: Javadi Hills and Shevroy Hills
10 Which is the highest peak in India?
A Kanchenjunga
B Nanga Parbat
C Mt. Everest
D Nandadevi

Answer: Kanchenjunga

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7

Comments