CBSE Class 9 Geography Optional Questions with Answers

CBSE Class 9 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers CBSE Class 9 geography QUESTIONS

CBSE Class 9 Geography Optional Questions with Answers

1 Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
A Mawsynram
B Guwahati
C Silchar
D Cherrapunji

Answer: Mawsynram
2 Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bioreserve?
A Nanda devi
B Manas
C Gulf of Mannar
D Dihang-Dibang

Answer: Manas
3 Which among the following do not share the drainage basin of river Mahanadi?
A Madhya Pradesh
B Chhatisgarh
C Orissa
D Jharkhand

Answer: Madhya Pradesh
4 Which one of the following rivers has the largest drainage pattern in India ?
A The Ganga
B The Mahanadi
C The Indus
D The Brahamaputra

Answer: The Ganga
5 Which kind of a drainage pattern is formed when tributaries join rivers at almost right angles ?
A Trellis drainage
B Radial drainage
C Dendritic drainage
D Rectangular drainage

Answer: Trellis drainage
6 Which of the following rivers is known as the ‘Dakshin Ganga’?
A The Godavari
B The Krishna
C The Kaveri
D The Narmada

Answer: The Godavari
7 Which is the largest freshwater lake in India?
A Wular lake
B Loktak
C Dal lake
D Bhimtal Lake

Answer: Wular lake
8 Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?
A Godavari
B Mahanadi
C Narmada
D Krishna

Answer: Godavari
9 Which among the following rivers flows through a rift valley?
A Tapi
B Krishna
C Damodar
D Tungabhadra

Answer: Tapi
10 In which of the following states is Sambhar Lake situated?
A Jammu and Kashmir
B Uttar Pradesh
C Rajasthan
D Bihar

Answer: Rajasthan

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7

Comments