CBSE Class 10 Economics Optional Questions with Answers

CBSE Class 10 Economics Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers CBSE Class 10 Economics QUESTIONS

CBSE Class 10 Economics Optional Questions with Answers

1 The service sector includes activities such as:
A transport, communication and banking
B making sugar, gur and bricks
C agriculture, dairy, fishing and forestry
D none of these

Answer: transport, communication and banking
2 Which of the following provision makes NREGA as the Right to Work?
A If the government fails to provide employment, it will give unemployment allowance.
B This Act has been spread to all the districts in the country.
C Increase in land productivity has been given the preference.
D This Act was passed by the Parliament in 2005

Answer: If the government fails to provide employment, it will give unemployment allowance.
3 Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?
A Pipeline
B Waterways
C Roadways
D None

Answer: Pipeline
4 Which one of the following states is not connected with the H.V.J. pipeline?
A Maharashtra
B Gujarat
C Madhya Pradesh
D Uttar Pradesh

Answer: Maharashtra
5 Which one of the following ports is the deepest land-locked and well-protected port along the east coast?
A Visakhapatnam
B Tuticorin
C Chennai
D None

Answer: Visakhapatnam
6 Name the first port developed soon after independence.
A Kandla
B Kochi
C Mumbai
D None of these

Answer: Kandla
7 Which is the first class mail from the following?
A Envelopes
B Periodicals
C Book packets
D None of these

Answer: Envelopes
8 Which one of the following sectors is the largest employer in India ?
A IT sector
B Primary
C Secondary
D Tertiary

Answer: Primary
9 Which one of the following activities can be included in the primary sector?
A Cultivating sugar cane
B Providing storage facility for the grains
C Giving loans to the farmer
D Making Sugar from sugar cane

Answer: Cultivating sugar cane
10 GDP is the total value of:
A all final goods and services
B all intermediate and final goods and services
C all goods and services
D all intermediate goods and services

Answer: all final goods and services

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6