CBSE Class 10 Economics Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Economics Short Questions & Answers CBSE Class 10 Economics QUESTIONS

CBSE Class 10 Economics Short Questions & Answers

1 Which of the following things money cannot buy?
A Pollution free environment
B Books
C Building
D Flowers

Answer: Pollution free environment
2 According to the World Bank, the criterion used to classify countries with the income of Rs. 4,53,000 per annum and above in 2004 is considered as:
A Rich countries
B Underdeveloped countries
C Low income countries
D Average countries

Answer: Rich countries
3 What does infant mortality indicate?
A Literate populatio in the 7 and above age
B The number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children.
C The total number of children attending the school.
D The number of children born in a year.

Answer: The number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children.
4 Which one of the following is the agency that develops standards for goods and services in India?
A Consumer Protection Councils
B COPRA
C National Consumer Court
D Bureau of Indian Standards

Answer: Bureau of Indian Standards
5 When was the ‘Right to Information Act’ passed ?
A In October 2005
B In July 2007
C In January 2002
D In March 2004

Answer: In October 2005
6 Infant mortality rate refers to the number of children that die:
A before the age of year as a proportion to 1000 live births in that particular year
B before the age of five years as a proportion to 1000 live births in that particular year
C before the age of one year as a proportion to 100 live births in that particular year
D out of 1000 live births in the particular year

Answer: before the age of year as a proportion to 1000 live births in that particular year
7 According to the World Development Report a country is considered rich when the per capita income is more than which of the following figures?
A Rs. 4,53,000 per annum
B Rs. 5,43,000 per annum
C Rs. 24,000 per annum
D Rs. 37,000 per annum

Answer: Rs. 4,53,000 per annum
8 Which of the following states of India has a low literacy rate?
A Tamil Nadu
B Punjab
C Bihar
D Kerala

Answer: Bihar
9 Which one among the following is a development goal for the landless rural labourers?
A More days of work and better wages
B To shift to the citiest
C To get electricity and water
D To educate their children

Answer: More days of work and better wages
10 Which one of the following has prepared Human Development Report?
A UNDP
B IMF
C UNO
D WHO

Answer: UNDP

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6

Comments