CBSE Class 10 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers CBSE Class 10 Geography QUESTIONS

CBSE Class 10 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

1 Which one of the following prices is announced by the government in support of a crop?
A Minimum support price
B Influential support price
C Maximum support price
D Moderate support price

Answer: Minimum support price
2 Which one of following rights has led to fragmentation of landholding size?
A Right to inheritance
B Right to land ceiling
C Right to succession
D Right to information

Answer: Right to inheritance
3 Which are the two main beverage crops produce in India?
A Tea and coffee
B Rice and wheat
C Sugar cane and oilseeds
D None of the above

Answer: Tea and coffee
4 Which of the following is cultivated between Rabi and Kharif season?
A Muskmelon
B Coffee
C Millets
D None

Answer: Muskmelon
5 Which of these is the major source of fresh water in India?
A Ground water
B Water falls
C Ocean water
D Tanks

Answer: Ground water
6 On which one of the following rivers Mettur dam is constructed?
A River Mahanadi
B River Godavari
C River Kaveri
D None of these

Answer: River Kaveri
7 According to Falken Mark, a Swedish expert, water stress occurs when water availability is between
A 1000 to 1050 cubic meter per person / year
B 1000 to 1600 cubic meter per person / year
C 600 to 900 cubic meter per person / year
D 1000 to 1200 cubic meter per person / year

Answer: 1000 to 1050 cubic meter per person / year
8 Which of the following is a consumer industry and is also found in the cooperative store?
A Sugar
B Machine Tools
C Paper mills
D Petrochemicals

Answer: Sugar
9 Which one of the following cities is known as electronic capital of India?
A Bengaluru
B Pune
C Srinagar
D None of these

Answer: Bengaluru
10 Which one of the following industries uses limestone as a raw material.
A Cement
B Jute
C Sugar
D None of these

Answer: Cement

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7

Comments