CBSE Class 10 History Gk Questions & Answers

CBSE Class 10 History Gk Questions & Answers CBSE Class 10 History QUESTIONS

CBSE Class 10 History Gk Questions & Answers

1 ‘Crown of oak leaves’ symbolises?
A Willingness to make peace
B Heroism
C Being freed
D Beginning of a new era

Answer: Heroism
2 Which of the following did not contribute to growth of nationalism in Europe?
A Economic liberalism
B Importance of native language
C Folk dances, poem and writings.
D Romanticism

Answer: Economic liberalism
3 What does a blind-folded woman carrying a pair of weighing scales, symbolise?
A Harmony
B Justice
C Equality
D Liberty

Answer: Justice
4 The Seven Years’ War (1756–1763) resulted in the defeat of the which of the following forces.
A French
B Russian
C American
D British

Answer: French
5 In which year Vasco da Gama arrived at Calicut, India?
A 1498
B 1496
C 1398
D 1495

Answer: 1498
6 Hyder Ali was the ruler of which of the following state?
A Cochi
B Bengal
C Hyderabad
D Mysore

Answer: Cochi
7 Which one of the following types of government was functioning in France before the revolution of 1789?
A Monarchy
B Council of French Citizen
C Dictatorship
D None of these

Answer: Monarchy
8 ____ is a political philosophy that stressed the importance of tradition, established institutions and customs and preferred gradual development to quick change.
A Conservatism
B Radicalism
C Liberalism
D None of the above

Answer: Conservatism
9 In 18th century, political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own form of action. Of them which club was most successful?
A The Marseillaise
B The Bolsheviks
C The Jacobins
D None of these

Answer: The Jacobins
10 When dis industrialization begin in England?
A In the second half of the 18th century.
B In the second half of the 17th century.
C In the first half of the 19th century.
D None

Answer: In the second half of the 18th century.

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7

Comments