CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers CBSE Class 10 Political Science QUESTIONS

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

1 A person who does not discriminate others on the basis of religious beliefs is called?
A Secular
B Feminist
C Communalist
D Casteist

Answer: Secular
2 A system that values man more and gives them power over women is called :
A Patriarchy
B Communist
C Feminist
D Socialist

Answer: Patriarchy
3 Which political party from the six main parties was formed as late as in 1999?
A NCP
B BSP
C BJP
D CPI

Answer: NCP
4 On what ideology close the Indian National Congress rest?
A Secularism
B Federation
C Communalism
D Socialism

Answer: Secularism
5 In which one of the following countries the participation of women in public life is very high ?
A Sweden
B Pakistan
C Bangladesh
D India

Answer: Sweden
6 According to census of India, 2001, what is the population percentage of scheduled caste ?
A 46.2
B 16.2
C 26.3
D 36.2

Answer: 16.2
7 In India seats are reserved for women in which of the following bodies ?
A Panchayati Raj bodies
B Cabinet
C Lok Sabha
D State Legislative Assemblies

Answer: Panchayati Raj bodies
8 Which of the following is correct for patriarchal society ?
A Male dominated society
B Educated society
C Women dominated society
D cultured society

Answer: Male dominated society
9 Who is the founder of the Bahujan Samajwadi Party (BSP)
A B. R. Ambedkar
B Jyotibai Phule
C Kanshi Ram
D Maya Vati

Answer: Jyotibai Phule
10 What is Bye–election?
A Election held to farm the new govt.
B Election held in between the fixed term of the house.
C Elections held to fill a vacancy caused by the death or any other house.
D Election held after a specific period.

Answer: Election held to farm the new govt.

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4