CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers CBSE Class 10 Science QUESTIONS

CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

1 Which among the statements given below is incorrect?
A Sustainable development does not take into consideration the viewpoints of all stakeholders
B Sustainable development meets the current basic human needs along with preserving resources for future generations
C Sustainable development is a long planned and persistent development
D Economic development is linked to environmental development

Answer: Sustainable development does not take into consideration the viewpoints of all stakeholders
2 Which among the following is a major programme that was started to replenish the damaged forests?
A Silviculture
B Horticulture
C Agriculture
D Tissue culture

Answer: Silviculture
3 Who started chipko andalon?
A Sundar lal Bahuguna
B Medha patkart
C A. K. Banerjee
D Amrita devi bisni

Answer: Sundar lal Bahuguna
4 Among the following choose the correct option which includes acts related to the three R’s strategy which can be useful for conserving our natural resources?
A Reduce, reuse, redistribute
B Reduce, recycle, reuse
C Recycle, regenerate, reuse
D Reduce, regenerate, reuse

Answer: Reduce, recycle, reuse
5 Government launched the ‘Ganga Action Plan’ (GAP) project in 1985. The main purpose of this project was to:
A Make its water pollution free
B Promote the growth of water animals like fish, in the river
C Build new dams over the Ganga river
D Utilise the river water for irrigation purposes

Answer: Make its water pollution free
6 Which among the following is an eco-friendly activity?
A Making use of dyes for colouring the clothes
B Making windmill to generate power for irrigation
C Making use of automobiles
D Making use of poly bags for shopping

Answer: Making windmill to generate power for irrigation
7 Which among the following was a message conveyed by the ‘Chipko Movement’?
A To promote more and more developmental projects
B To involve the community in forest conservation efforts
C To ignore the forest conservation efforts in sake of development
D None of these

Answer: To involve the community in forest conservation efforts
8 Global warming is a phenomenon related to:
A Greenhouse effect
B Desertification
C Evaporation
D Ecological balance

Answer: Greenhouse effect
9 Which of the following substances will not be converted to compost when added in a composting pit?
A Plastic bags
B Human and animal excreta
C Waste paper
D Fruit and vegetable peels

Answer: Plastic bags
10 What will happen if deer is missing in the food chain given below?

Grass → Deer → Tiger

A The population of tiger increases
B The population of grass decreases
C Tiger will start eating grass
D The population of tiger decreases and the population of grass increases

Answer: The population of tiger decreases and the population of grass increases

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10

Comments