NCERT Class 11 Chemistry General Awareness Questions with Answers

NCERT Class 11 Chemistry General Awareness Questions with Answers NCERT Class 11 Chemistry QUESTIONS

NCERT Class 11 Chemistry General Awareness Questions with Answers

61 The chemical name of quartz is
A Sodium silicate
B Sodium phosphate
C Calicum phosphate
D Calcium oxide

Answer: Sodium silicate
62 Which one of the following substances is made up of only one type of atoms?
A hydrogen
B air
C water
D milk

Answer: hydrogen
63 Which one of the following has the highest fuel value?
A gasoline
B hydrogen
C charcoal
D natural gas

Answer: hydrogen
64 Among the following elements, which one is not present in a pure sugar?
A Nitrogen
B oxygen
C Carbon
D hydrogen

Answer: Nitrogen
65 Chloro-fluro-carbon gases are not used in which of the following?
A air-conditioning
B aerosol sprays
C refrigerators
D fire-extinguishers

Answer: fire-extinguishers
66 Which one of the following is used in preparing match sticks?
A Red phosphorus
B Sodium bicarbonate
C Chile saltpeter
D Indian salpetre

Answer: Red phosphorus
67 Which one of the following is present in the emission from “unleaded petrol”?
A ethylene
B hydrocarbons
C carbon monoxide
D carbon dioxide

Answer: hydrocarbons
68 Which one of the following is a major constituent of Biogas ?
A methane
B nitrogen dioxide
C Carbon dioxide
D hydrogen

Answer: methane
69 Bronze is an alloy of
A Copper and tin
B Copper and zinc
C Tin and zinc
D Iron and zinc

Answer: Copper and tin
70 Which one of the following elements is not present in stainless steel?
A Tungsten
B Nickel
C Iron
D Chromium

Answer: Tungsten

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12

Comments