NCERT Class 12 Biology General Awareness Questions and Answers

NCERT Class 12 Biology General Awareness Questions and Answers NCERT Class 12 Biology QUESTIONS

NCERT Class 12 Biology General Awareness Questions and Answers

91 The World Summit on Sustainable Development (2002) was held in
A Brazil
B South Africa
C Sweden
D Argentina

Answer: South Africa
92 Which among the following is not a method of in-situ conservation?
A Botanical garden
B Ramsar sites
C National Park
D None of these

Answer: Botanical garden
93 What parameters are used for tiger census in our country’s national parks and sanctuaries?
A Pug marks and faecal pellets
B Actual head counts
C Pug marks only
D Faecal pellets only

Answer: Pug marks and faecal pellets
94 Which of the following is not a cause for loss of biodiversity?
A Keeping animals in zoological parks
B Over-exploitation of natural resources
C Destruction of habitat
D Invasion by alien species

Answer: Keeping animals in zoological parks
95 Eutrophication causes a/an
A decrease in organic matter
B increase in inorganic nutrients
C decrease in dissolved oxygen
D increase in dissolved oxygen.

Answer: decrease in dissolved oxygen
96 Which of the following statements is correct for secondary succession?
A It is similar to primary succession, but has a relatively fast pace..
B It follows primary succession.
C It begins on a bare rock.
D It occurs on a deforested area.

Answer: It is similar to primary succession, but has a relatively fast pace.
97 Which of the following is a pioneer species in xerarch succession?
A Lichens
B Sedges
C Bryophytes
D Phytoplanktons

Answer: Lichens
98 Which of the following would necessarily decrease the density of a population in a given habitat?
A Mortality and emigration
B Natality and immigration
C Natality > mortality
D Immigration > emigration

Answer: Mortality and emigration
99 A population has more young individuals compared to the older individuals. What would be the status of the population after some years?
A It will increase
B It will first decline and then stabilise
C It will decline
D It will stabilise

Answer: It will increase
100 Amensalism is an association between two species where
A one species is harmed and other is benefitted
B one species is harmed and other is unaffected
C one species is benefitted and other is unaffected
D both the species are harmed.

Answer: one species is harmed and other is unaffected

    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12