TOP 100+ Geography of Assam MCQs and Answers with FREE PDF

The Geography of Assam MCQs and Answers are most important for upcoming Assam police SI and Constable Examinations. Therefore all the candidates must have to practice this section for scoring good marks in all the Examinations. These Geography of Assam MCQs and Answers will help you to enhance your knowledge on this topic.

Geography of Assam MCQs and Answers

1. Which is the largest wetland in Assam

A. Sonbill Lake

B. Kumari Beel Lake

C. Cahndubi Lake

D. Deepor Beel

Answer: Sonbill Lake

Explanation: The beautiful and mesmerizing lake, Son Beel also called Shon Bill is the second-largest seasonal wetland in Asia and the largest wetland in Assam.


2. In which year did Kaziranga National Park become a Tiger reserve?

A. 2006

B. 2007

C. 2008

D. 2009

Answer: 2006

Explanation: Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat, Karbi Anglong, and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is a World Heritage Site. Kaziranga is home to the highest density of tigers among protected areas in the world and was declared a Tiger Reserve in 2006 (now the highest tiger density is in Orang National Park, Assam).


3. Which is the northward flow sub-river of Brahmaputra?

A. Ronga Noi

B. Borgang

C. Jhanji

D. Bhugdoi

Answer: Jhanji

Explanation: The Jhanji River (also known as the Jaji river or Jhanzi river or Janji river) is a tributary of the Brahmaputra River in the Indian state of Assam. The Jhanji river originates in the Mokokchung district of Nagaland. The Jhanji river serves as the western boundary between Jorhat district and the Sivasagar district of Assam and joins the Brahmaputra River at Jhanjimukh (Jhanji-mukh where mukh means mouth in the Assamese language).


4. Coal was discovered in Assam in which of the following year?

A. 1825

B. 1867

C. 1888

D. 1901

Answer: 1888

Explanation: coal was discovered in the northeastern region more than 250 years ago, systematic mining of coal was started only in 1888 by the erstwhile AR & T Co. (Assam Railways and Trading Company). Mining was first -started at Makum coalfields near Margherita.


5. Asia’s first successful mechanically drilled oil well was drilled in ____ of Assam way back in 1867.

A. Guwahati

B. Bongaigaon

C. Numalighar

D. Makum

Answer: Makum

Explanation: Asia’s first successful mechanically drilled oil well was drilled in Makum way back in 1867. The first commercial discovery of oil was, however, made in the year 1889 at Digboi and this also marked the beginning of the Oil Industry in India.


6. Red Laterite Soils are found in which of the following areas in Assam

A. Karbi Hills and Dima Hasdo

B. Majuli Island

C. Brahmaputrd Floodplains of Eastern Assam

D. BTAD gred near Bhutan Himalayan foothills

Answer: Karbi Hills and Dima Hasdo

Explanation: Red Laterite Soils are found in Karbi Hills and Dima Hasdo in Assam. The lateritic soils in the state extensively occur almost entirely over the N.C.Hills district covering some parts of southern Karbi Plateau while few patches are confined to the eastern margin of the Hamren sub-division of Karbe Anglong district, southern border of Golaghat district, and the northern part of the Barak


7. The length of Brahmaputra within Assam is _____.

A. 178 km

B. 220 km

C. 320 km

D. 880 km

Answer: 178 km

Explanation: The length of Brahmaputra within Assam is 178 km. Its total length is 256 km of which 78 km form the common border of Meghalaya and Assam and the remaining 178 km lie in Assam. The river Manas basin is bound by the Bhutan range of hills on the North, Pohumara river basin on the East, Champamati river basin on the West and Brahmaputra river on the South.


8. The approximate share of Assam in India’s annual production of tea is

A. 25%

B. 50%

C. 75%

D. 85%

Answer: 50%

Explanation: Tinsukia, Dibrugarh, Sibsagar, Jorhat, Golaghat, Nagaon, and Sonitpur are the districts where tea gardens are mostly found. Assam produces more than 50 % of the tea produced in India and about 1/6th of the tea produced in the world. The tea industry has contributed substantially to the economy of Assam. The total area under tea cultivation in Assam is accounting for more than half of the country’s total area under tea. Assam alone produces more than half of India’s tea production. The estimated annual average production of tea in Assam is about 630- 700 million kg.


9. Which National Park in Assam is one of the last strongholds for the wild water buffalo?

A. Dibru-Saikhowa National Park

B. Kaziranga National Park

C. Orang National Park

D. Manas National Park

Answer: Kaziranga National Park

Explanation: Kaziranga National Park represents one of the last unmodified natural areas in the north-eastern region of India. Covering 42,996 ha, and located in the State of Assam it is the single largest undisturbed and representative area in the Brahmaputra Valley floodplain.


10. Which of the following is the oldest among the present eighteen wildlife sanctuaries in Assam?

A. Pobitord WLS

B. Sonai Rupai WLS

C. Bornodi WLS

D. Garampani WLS

Answer: Garampani WLS

Explanation: Garampani WLS was notified in 1951 Located in the Karbi Anglong district. Garampani Wildlife Sanctuary is a 6.05-square-kilometer wildlife sanctuary located in Karbi Anglong district, Assam, India. It is 25 km from Golaghat.


11. Which is the highest populated district in Assam at present?

A. Barpeta

B. Nagaon

C. Tinisuki

D. Morigaon

Answer: Nagaon

Explanation: Nagaon is the highest populated district in Assam at present. Nagaon is a town and a municipal board in the Nagaon district in the Indian state of Assam. It is situated 121 kilometers east of Guwahati.


12. Literacy rate of women in Assam according to the 2011 census?

A. 65.21%

B. 66.27%

C. 78.81%

D. 88.90%

Answer:66.27%

Explanation: The literacy rate in Assam has seen an upward trend and is 72.19 percent as per the 2011 population census. Of that, male literacy stands at 77.85 percent while female literacy is at 66.27 percent.


13. When Assam’s Kaziranga was declared a national park?

A. 1950

B. 1972

C. 1974

D. 1975

Answer: 1974

Explanation: Kaziranga National Park a world heritage site is famous for the Great Indian one-horned rhinoceros, the landscape of Kaziranga is of sheer forest, tall elephant grass, rugged reeds, marshes & shallow pools. It has been declared a National Park in 1974.


14. In which year an earthquake sank the banks of the Barak by 15 ft.

A. 1839

B. 1849

C. 1859

D. 1869

Answer:1869

Explanation: There have been three strong earthquakes: in 1869 the bank of the Barak sank by 15 ft. In 1897 there was a tremor that measured 8.3 on the moment magnitude scale, and another in 1950 which measured 8.6.


15. What is the highest peak of Karbi hill?

A. Singhason

B. Laikei peak

C. Danbukosu peak

D. Mahadev

Answer: Singhason

Explanation: Even though, the district is dotted with hills, a few of which can be categorized into mountains. Among them, the highest is Singhason Peak which is at about 1360 meters above sea level.


16. Which of the following geographical lines passes through the state of Assam?

A. Tropic of cancer

B. the Equator

C. Tropic of Capricorn

D. None of the above

Answer: None of the above

Explanation: There are no geographical lines that pass through Assam like the Tropic of cancer, Equator, Tropic of Capricorn. Assam is a state in northeastern India, situated south of the eastern Himalayas along the Brahmaputra and Barak River valleys.


17. Assam’s newest district Majuli is carved out of which the district?

A. Dibrugarh

B. Tezpur

C. Jorhat

D. None of these

Answer: Jorhat

Explanation: On June 27, 2016, the district was announced by Sarbananda Sonowal, taking the total number of districts in Assam to 33. Majuli was carved out of the Northern parts of Jorhat. The main industry is agriculture, with paddy being the chief crop.


18. Which of the following is the district headquarters of the newly created Baksa District.

A. Tamulpur

B. Mushalpur

C. Barpeta Road

D. Goreswar

Answer: Mushalpur

Explanation: Baksa district is located in the North-Western part of Assam with the district headquarters at Mushalpur which is 105 Km away from State Capital Guwahati and 20 Km away from National Highway No.


19. Which among the following is not a principal tributary of Brahmaputra?

A. Subansiri

B. Dhansiri

C. Manas

D. Sonai

Answer: Sonai

Explanation: The principal tributaries of Brahmaputra are the Subansiri, Jia Bhareli, Dhansiri, Puthimari, Pagladiya, and the Manas. Sonai is not a tributary of Brahmaputra. The Sonai River was a river in the North 24 Parganas district of West Bengal, India.


20. Which of the following North Eastern state shares the longest boundary with Assam?

A. Mizoram

B. Meghalaya

C. Nagaland

D. None of the above

Answer: Meghalaya

Explanation: Assam shares its boundaries with as many as seven states, apart from sharing international boundaries with Bhutan and Bangladesh. Arunachal Pradesh is in the north, West Bengal is located in the west, Nagaland, and Manipur in the east whereas Meghalaya, Tripura, and Mizoram are in the south. Assam shares its longest boundary with Meghalaya.


    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Comments