TOP 300+ Assam Geography GK Questions And Answers with FREE PDF

Assam Geography GK Questions And Answers are most important for upcoming Assam police SI and Constable Examinations. In this page we will be providing you some most important and expected Assam Geography One Liner Question And Answers for Assam Police, SSC and Other State Government examinations. So candidates those who are preparing for these exams can download this Assam Geography GK Questions And Answers from below.

Assam Geography GK Questions And Answers

1. The percentage of population living in urban areas in Assam according to 2011 census is

A. 14

B. 24

C. 34

D. 44

Answer: 14

Explanation: The decadal growth of the State’s population works out at 17.07 percent during the decade 2001-2011 as against 17.68 percent for the country as a whole. Out of the total 312.05 lakh population, 86 percent population live in rural areas & 14 percent population live in urban areas of the State.


2. How much land of assam has been occupied by forests?

A .17.2%

B. 20.6%

C. 22.4%

D. 30.5%

Answer: 20.6%

Explanation: The recorded forest area of Assam is 26,832 sq km accounting for 34.21% of its geographical area. According to their legal status, Reserved Forests constitute 66.58% and Unclassed Forests 33.42% of the total forest area.


3. Which Lok Sabhd constituency of Assam is reserved for SC?

A. Karimganj

B. Tezpur

C. Silchar

D. Mangaldoi

Answer: Karimganj

Explanation: Karimganj (Lok Sabha constituency) Karimganj Lok Sabha constituency is one of the 14 Lok Sabha constituencies in Assam state in north-eastern India. This constituency is reserved for the candidates belonging to the scheduled castes.


4. Which of the following area in Assam is known for Feral Horses?

A. Nameri National Park

B. Garampani Wildlife Sanctuary

C. Dibru Saikhowd National Park

D. None of the above

Answer: Dibru Saikhowd National Park

Explanation: Dibru-Saikhowa National Park is spread across Dibrugarh and Tinsukia districts in Upper Assam, around 521km from here. It is designated as a biosphere reserve and houses many endangered species and is rich in fish diversity. It is also known for its huge population of feral horses.


5. As per the data of 2011 population census, the literacy rate in Assam is approximately

A. 68%

B. 72%

C. 82%

D. 85%

Answer: 72%

Explanation: According to the Census of India, 2011 the population of Assam stands at 312.05 lakh of which 159.39 lakh are male and 152.66 lakh are female. As per the data of 2011 population census, the literacy rate in Assam is approximately 72%.


6. Transport Department of Assam was established?

A. 1935

B. 1948

C. 1958

D. 1967

Answer: 1948

Explanation: Assam State Transport Corporation was constituted under Road Transport Corporation Act 1950 with effect from 31st March 1970. Before christened as a Corporation, it was a wing of Transport Department of Government of Assam. It came to effect from 16th January 1948 as “Road Transport, Assam” under Home Department.


7. The major reserves of limestone are in ____ and ____ districts

A. Dima Hasao and Karbi Anglong

B. Hojai and Barpeta

C. Nagaon and Morigaon

D. Kukrajhar and Golaghat

Answer: Dima Hasao and Karbi Anglong

Explanation: The major reserves of limestone are in Dima Hasao and Karbi Anglong districts. Limestone is a type of carbonate sedimentary rock. It is composed mostly of the minerals calcite and aragonite, which are different crystal forms of calcium carbonate (CaCO3). A closely related rock is dolomite, which contains a high percentage of the mineral dolomite, CaMg(CO3)2.


8. Population wise the rank of Assam among the states of India is

A. 15

B. 24

C. 26

D. 10

Answer: 15

Explanation: Population wise the rank of Assam among the states of India is 15. There are total 28 states and 8 union territories (UT’s) in India as of April 2020. The largest state in terms of area is Rajasthan (342,239 Km2) followed by Madhya Pradesh and Maharashtra. Uttar Pradesh is most populus state is India followed by Maharashtra and Bihar.


9. The rank of Assam in terms of crude oil production is _____.

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

Answer: Second

Explanation: The rank of Assam in terms of crude oil production is second. The three largest producers of mineral oil or crude oil in India are Rajasthan (23.7%), Gujarat (12.5%), Assam (12.1%).


10. Assam share international border with which of the following countries

A. Myanmar, Bhutan and Bangladesh

B. Bhutan and Bangladesh

C. China, Myanmar, Bhutan and Bangladesh

D. Myanmar and Bangladesh

Answer: Bhutan and Bangladesh

Explanation: The State is close to India’s international borders with Bangladesh and Bhutan. Assam is surrounded by Bhutan and Arunachal Pradesh on the north, Manipur, Nagaland and Arunachal Pradesh on the east and Meghalaya, Tripura and Mizoram on the south.


11. Who is famously known as the “Forest Man of India”?

A. Mike Pandey

B. Sunderlal Bahuguna

C. Jadav Payeng

D. Kallen Pakkudan

Answer: Jadav Payeng

Explanation: 56 year-old Padma-Shree Awardee, Jadav Molai Payeng is a farmer from Assam’s Jorhat who is also known as The Forest Man of India. Mr. Payeng was 16 years old in 1979, when he witnessed a large number of snakes that had died due to excessive heat after floods washed them onto the tree-less sandbar.


12. Which of the following protected area in Assam is known for Golden Langur

A. Nameri National Park

B. Pobitora Wildlife Sanctuary

C. Garampani Wildlife Sanctuary

D. Chakrasila Wildlife Sanctuary

Answer: Chakrasila Wildlife Sanctuary

Explanation: Chakrashila Wildlife Sanctuary (Assamese: চক্ৰশিলা অভয়াৰণ্য) is a wildlife sanctuary falling under Dhubri and Kokrajhar districts of Assam, India. It is famous for the golden langur and is the second protected habitat for golden langur in India.


13. When B.T.A.D was established ?

A. 30 November, 2004

B. 10 February, 2003

C. 2 January, 2003

D. 20 June, 2005

Answer: 10 February, 2003

Explanation: It was established in 10th February 2003. The BTC has 40 elected members and an additional six members that are appointed by the Governor of Assam. The area under the BTC jurisdiction is officially called the Bodoland Territorial Region (BTR).


14. The total number of administrative districts in Assam is ___.

A. 23

B. 27

C. 32

D. 33

Answer: 33

Explanation: The State of Assam is divided into 33 Administrative Districts. During Independence, Assam had 13 districts. The districts were Cachar, Darrang, Goalpara, Kamrup, Lakhimpur, Nagaon, Sivsagar, Jayantia parganas, Garo hills, Lushai hills, Naga hills, Sylhet and NEFA.


15. The total number of seats in the legislative council of Assam is___.

A. 13

B. 33

C. 80

D. 126

Answer: 126

Explanation: It is housed in Dispur, the capital of Assam, geographically situated in present Western Assam region. The Legislative Assembly comprises 126 Members of Legislative Assembly, directly elected from single-seat constituencies. Its term is five years, unless sooner dissolved.


16. Assam is not a traditional growing area of which of the following crop?

A. Tobacco

B. Rubber

C. Maize

D. Paddy

Answer: Tobacco

Explanation: Assam is not a traditional growing area of Tobacco. Tobacco is grown in 0.4 million hectares in India, accounting for approximately 0.27% of the net cultivated area, and around 80% of tobacco is grown in the states of Andhra Pradesh (44%), Gujarat (24%) and Karnataka (15%).


17. Which of the following is the largest Coalfield in Assam

A. Dilli Jaypore

B. Mikir Hills

C. Singrimari Hills

D. Makum

Answer: Makum

Explanation: Makum is the largest Coalfield in Assam. Assam coals have low ash and high coking qualities. sulphur content is high, good for metallurgical purposes. The coal is best for making liquid fuels and hydrogenation processes. Singrauli is the largest coalfield of MP.


18. In which of the following year Tea was discovered in Assam?

A. 1823

B. 1824

C. 1825

D. 1826

Answer: 1823

Explanation: The introduction of the Assam tea bush to Europe is related to Robert Bruce, a Scottish adventurer, who apparently encountered it in the year 1823. Bruce reportedly found the plant growing “wild” in Assam while trading in the region.


19. Which of the following districts in Assam has the highest population.

A. Dhubri

B. Kamrup

C. Nagaon

D. Barpeta

Answer: Nagaon

Explanation: In terms of population, Nagaon is the largest district of Assam with a population of approx. 28,23,768.


20. Which of the following districts of Assam does not have any international boundary?

A. Dhemaji

B. Kokrajhar

C. Baks

D. Cachar

Answer: Dhemaji

Explanation: Eastern Assamese districts, including Dhemaji, Sivasagar and Jorhat, registered around 9 per cent population growth. These districts do not have any international border.


    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Comments