TOP 500+ Assam geography MCQ and Answers with Free PDF

Assam Geography MCQ and Answers are most important for your upcoming competitive examination including Assam Police SI (Sub Inspector) and Constable examinations. Assam is the northeastern region of India. Assam is surrounded by Bangladesh in the east and south, Bhutan in the west, and the states of Nagaland and Arunachal Pradesh to the north. The river Brahmaputra flows through this region dividing it into Assam valley and Barak Valley.

Assam geography MCQ and Answers

1. What percentage of the total area of Assam is under forest?

A. 21 %

B. 34 %

C. 42 %

D. 27 %

Answer: 34 %

Explanation: The recorded forest area of Assam is 26,832 sq km accounting for 34.21% of its geographical area. According to their legal status, Reserved Forests constitute 66.58% and Unclassed Forests 33.42% of the total forest area.


2. Swamp Deer has a sizeable population in which of the following protected area in Assam?

A. Nameri NP

B. Pobitora Wildlife Sanctuary

C. Kaziranga NP

D. Garampani Wildlife Sanctuary

Answer: Kaziranga NP

Explanation: Currently Swamp Deer are found in isolated pockets in their former range, and are restricted to a few well-protected Wild Life Sanctuaries and National Parks. In Assam, they are found in the Kaziranga National Park. The population was estimated about 750 before 1988.


3. What is the population density of Assam per square kilometer?

A. 320

B. 340

C. 398

D. 424

Answer: 398

Explanation: Total area of Assam is 78,438 square km. Thus the population Density of Assam is 398 per square km which is higher than the national average of 382 per square km.


4. What is the total area of Kaziranga national park?

A. 430 km²

B. 799.66 km²

C. 468.55 km²

D. 500 km²

Answer: 430 km²

Explanation: Kaziranga National Park lies partly in Golaghat District and partly in Nagaon District of Assam. It is the oldest park in Assam and covers an area of 430 sq km along the river Brahmaputra in the North and the Karbi Anglong hills in the South.


5. Which of the following is not connected by the border of Assam

A. Sikkim

B. Nagaland

C. Arunachal Pradesh

D. Bhutan

Answer: Sikkim

Explanation: Sikkim is not connected by the border of Assam. Assam is surrounded by Seven States: Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Meghalaya, and West Bengal.


6. In which year, Assamese was adopted as the official language of Assam?

A. 1985

B. 1971

C. 1947

D. 1960

Answer: 1960

Explanation: The Bill provided for two official languages- Assamese and for an interim period, English. The bill passed on October 24, 1960, included safeguards for linguistic minorities as well. Thus in 1960, the Assam Official Language Bill was passed and Assamese was declared the official language of the state.


7. In which year Tocklai Tea Research Institute was established?

A. 1903

B. 1911

C. 1924

D. 1941

Answer: 1911

Explanation: Organised tea research began in 1911 with the setting up of the Tocklai Experimental Station. The TRA was formed in 1964, and in 2014, the center was renamed Tocklai Tea Research Institute.


8. In which of the following area in Assam iron ore deposits are found

A. Chanderdinga Hills

B. Subankhata

C. Silbheta

D. Hahim

Answer: Chanderdinga Hills

Explanation: In Chanderdinga Hills in Assam, iron ore deposits are found. The State of Assam is endowed with a number of mineral commodities such as crude oil, natural gas, coal, limestone, iron ore, silica sand, sillimanite, clay, and pyrochlore.


9. The Brahmaputra river is almost _____ km long.

A. 1,848 km

B. 2,848 km

C. 3,848 km

D. 4,848 km

Answer: 1000 km

Explanation: Brahmaputra River is the largest amongst all the rivers flowing through or flowing in Assam. Near Sadiya, rivers Siang (Dihang), Sikang (Dibong) and Lohit meets to form the River Brahmaputra. In Assam, the Brahmaputra is also known as Luit. The river is almost 3,848 km long.


10. Which of the following state is not situated to the east of Assam?

A. Manipur

B. Mizoram

C. Sikkim

D. Nagaland

Answer: Mizoram

Explanation: Assam is located in the northeastern part of the country and is bounded to the north by the kingdom of Bhutan and the state of Arunachal Pradesh, to the east by the states of Nagaland and Manipur, to the south by the states of Mizoram and Tripura, and to the west by Bangladesh and the states of Meghalaya and West Bengal.


11. In which year the capital of Assam is shifted from Shillong to Dispur?

A. 1970

B. 1972

C. 1984

D. 1993

Answer: 1972

Explanation: After the creation of Meghalaya as a separate state, Shillong continued to be the joint capital of both Assam and Meghalaya. However, in 1972, the Government of Assam decided to shift the Capital to Dispur, Guwahati.


12. Which of the following is the highest peak in the Karbi Plateau?

A. Barail

B. Singhasan

C. Rengma

D. Dambuksu

Answer: Dambuksu

Explanation: The Karbi plateau is pear-shaped and has an area of 7000 sq. km. The topography of the plateau is senile and the height of the central part is about 1300-1400m. The highest peak is Dambukso (1363m). The Karbi plateau covers the whole Karbi-Anglong district of Assam.


13. Which is the highest mountain peak in the Assam Himalaya range?

A. Namcha Barwa

B. Doda Betta

C. Guru Peak

D. Himagiri

Answer: Namcha Barwa

Explanation: Eastern Himalaya is a traditional designation for the portion of the Himalaya range between the eastern border of Bhutan, on the west, and the Great Bend of the Tsangpo River, on the east. The highest peak of this range is Namcha Barwa.


14. Tropical wet evergreen forests are predominantly found in which of the following protected areas?

A. Kaziranga National Park

B. Dihing Patkai WLS

C. Nameri National Park

D. Pobitord WLS

Answer: Dihing Patkai WLS

Explanation: Tropical wet evergreen forests are predominantly found in Dihing Patkai WLS. Tropical Evergreen forests of India are found in the Andaman and Nicobar Islands, the Western Ghats, which fringe the Arabian Sea, the coastline of peninsular India, and the greater Assam region in the north-east. Small remnants of evergreen forest are found in Odisha state.


15. Which of the following North Eastern state shares the shortest boundary with Assam?

A. Nagaland

B. Mizoram

C. Tripura

D. Manipur

Answer: Tripura

Explanation: Tripura shares the shortest boundary with Assam. Assam shares Inter-State boundaries with Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Meghalaya, and West Bengal covering a length of over 2743.1KM. Since its inception, Govt. of Assam has given full concentration to the development and other issues of the Border areas.


16. In which district Kaziranga National Park is located?

A. Golaghat

B. Jorhat

C. Majuli

D. Nalbari

Answer: Golaghat

Explanation: Kaziranga National Park lies partly in Golaghat District and partly in Nagaon District of Assam. It is the oldest park in Assam and covers an area of 430 sq km along the river Brahmaputra in the North and the Karbi Anglong hills in the South.


17. When the Tea company of Assam was established?

A. 1839

B. 1840

C. 1900

D. 1918

Answer: 1840

Explanation: In 1837, the first English tea garden was established at Chabua in Upper Assam; in 1840, the Assam Tea Company began the commercial production of tea in the region. Beginning in the 1850s, the tea industry rapidly expanded, consuming vast tracts of land for tea plantations.


18. Which of the following is associated with Bordoichila in Assam?

A. Monsoon season

B. Pre-monsoon season

C. Retreating monsoon season

D. Winter season

Answer: Pre-monsoon season

Explanation: Pre-monsoon season is associated with Bordoichila in Assam. Bordoisila (Assamese: বৰদৈচিলা) is a native Assamese word native to the state of Assam in India.


19. Area wise the rank of Assam among northeastern states is

A. Second

B. Third

C. Fourth

D. First

Answer: First

Explanation: Area wise the rank of Assam among northeastern states is First. Dancers from the northeastern Indian state of Arunachal Pradesh wait to perform at a cultural show in Agartala, the capital of India’s northeastern state of Tripura.


20. Jatinga, famous for the mass suicide of migratory birds is located in which the following district?

A. Golaghat

B. Karbi Anglong

C. Cachar

D. Dima Hasao

Answer: Dima Hasao

Explanation: The mysterious bird phenomenon has made Jatinga, only nine km from the mountainous Haflong, the district headquarters of Dima Hasao in Assam, world-famous for the strange behavior of the migratory birds that take place during the months of September to November.


    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Comments