TOP 150+ MCQ on Assam Geography with FREE PDF and Explanation

Compiled by the best soviet authors to clear Assam PSC Exams, these MCQs on Assam Geography are used by many students. These Assam’s Geography Additional Questions are designed to boost your knowledge regarding these topics. The short answers given below each question will help you plan out your preparation strategy for the exam. This MCQ on Assam Geography with FREE PDF will help you prepare for any exam including APSC, PGDCL, UPSC, IAS, SSC, Bank, State PSC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

MCQ on Assam Geography

1. Assam has a common boundary with _______Indian states.

A. 2

B. 5

C. 6

D. 7

Answer: 7

Explanation: Assam shares its boundaries with as many as seven states, apart from sharing international boundaries with Bhutan and Bangladesh. Arunachal Pradesh is in the north, West Bengal is located in the west, Nagaland, and Manipur in the east whereas Meghalaya, Tripura, and Mizoram are in the south.


2. Which is the following route is the National Waterway-2

A. Barak river from Lakhipur-Bhanga

B. River Ganga from Haldia to Allahabad

C. River Brahmaputra from Dhubri to Sadiya

D. None of These

Answer: River Brahmaputra from Dhubri to Sadiya

Explanation: The Brahmaputra from Dhubri to Sadiyawas is declared as National Waterway no. 2 vide National Waterway (Sadiya-Dhubri stretch of the Brahmaputra river) Act 1988 ( 40 of 1988 ). From Dhubri to Sadiya, the waterway extends for a distance of 891Km.


3. Which of the following is a headstream of the Brahmaputra river

A. Dikhou

B. Kameng

C. Dihang

D. Dishang

Answer: Dihang

Explanation: Dihang river is a headstream of the Brahmaputra river in the Assam region. The Brahmaputra’s source is the Chemayungdung Glacier, which covers the slopes of the Himalayas about 60 miles (100 km) southeast of Lake Mapam in southwestern Tibet. The three headstreams that arise there are the Kubi, the Angsi, and the Chemayungdung.


4. In which year Crude Oil was drilled in Assam for the first time?

A. 1889

B. 1899

C. 1999

D. None of the above

Answer: 1889

Explanation: The first well dug at Digboi field in Assam in September 1889 and completed in November 1890 at depth of 662 feet by Assam Railways and Trading Company Limited (AR&T Co. Ltd.), registered in London, is regarded as the first commercially successful oil discovery (200 gallons per day).


5. Oak Tasar a wild silkworm is found in which of the following district in Assam?

A. Dima Hasao

B. Kokrajhar

C. Barpeta

D. Sonitpur

Answer: Dima Hasao

Explanation: Apart from Eri, Mugha and Pat, one more variety of silkworms the “Oak Tasar” is found in Dima Hasao and Karbi Anglong districts, which are completely wild in nature. This silkworm feeds on Oak plant’s leaf.


6. The origin of Barak river lies in

A. Barail Range

B. Karbi Plateau

C. Jaintia Hills

D. Lushai Hills

Answer: Barail Range

Explanation: The Barak sub-basin drains areas in India, Bangladesh, and Burma. The drainage area of the sut lying in India is 41723 sq. km which is nearly 1.38% of the total geographical area of the country. It is on the north by the Barail range separating it from the Brahmaputra sub-basin, on the east by the Na Lushai hills, and on the south and west by Bangladesh. The sub-basin lies in the state of Meghalaya. Manipur, Mizoram, Assam, Tripura and Nagaland.


7. Which of the following tree is predominant in the forests of Assam?

A. Bamboo

B. Sal

C. Hollong

D. Teak

Answer: Sal or Hollong

Explanation: Hollong (Dipterocarpus macrocarpus), the tallest tree of Assam and also the “State Tree” is the most predominant constituent of these forests. Moist Deciduous Forests can further be described as Sal Forests and Mixed Deciduous Forests.


8. Assam’s proposed Chai-bagaan Time will have reference longitude of

A. 82 degree E

B. 85 degree E

C. 95 degree E

D. 90 degrees E

Answer: 90 degrees E

Explanation: Assam proposed Chaibagaan Time will have reference longitude of 90 degrees E. The chaibagaan time or the bagaan time refers to the daylight saving the schedule introduced by the British for the better energy savings on the tea plantation more than 150 years ago. But, according to it Assam will turn its clocks 1 hour ahead.


9. Which two place has been connected by Bhupen Hazarika Bridge?

A. Sadiya–Bukaghat

B. Sadiya–Krisnapur

C. Dhola–Sadiya

D. None of the Above

Answer: Dhola–Sadiya

Explanation: India’s longest bridge, the 9.15 km long Bhupen Hazarika Setu worth Rs. 876 Cr across River Brahmaputra, connecting the Dhola and Sadiya ghats of Assam and Arunachal Pradesh was dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi in May 2017.


10. The Gai, a tributary to Brahmaputra is situated between

A. Bharali and Bornadi

B. Subansiri and Bharali

C. Dihang and Subansiri

D. Dibang and Dihang

Answer: Dihang and Subansiri

Explanation: Dihang is the name of Brahmaputra in Arunachal before it enters Assam. Dibang flows through Lower Dibang valley in Arunachal Pradesh. So, location of Gai river is between Dihang and Subansiri river.


11. Purnima Devi Barman from Assam is well known for the conservation effort of which of the following species?

A. Pygmy Hog

B. Golden Langur

C. Greater Adjutant Stork

D. One Horned Rhino

Answer: Greater Adjutant Stork

Explanation: Purnima Devi Barman associated with the Aaranyak Biodiversity Conservation Society, focused on efforts to conserve greater adjutant storks — the most endangered stork species in India.


12. The proposed Tipaimukh Dam is to be constructed over which river?

A. Barak River

B. Surma River

C. Dibang River

D. Brahmaputra River

Answer: Barak River

Explanation: Source river of Tipaimukh Dam: As the Tipaimukh dam will be built on the Barak River, it is therefore rational to be acquainted with the characteristics of the Barak River. The Borak is an international river that flowed over India, Myanmar, and Bangladesh with a drains area is 41,723 sq. km.


13. Tea auction center was established in _______.

A. 1960

B. 1970

C. 1980

D. 1990

Answer: 1970

Explanation: History was being made as a tea Auction Centre was opened on 25th September 1970 in the fast-developing city of Guwahati, the gateway to India’s North East.


14. The ____ Assam districts are major reserves of oil and gas.

A. Lower

B. Middle

C Upper

D None of these

Answer: Upper

Explanation: The Upper Assam districts are major reserves of oil and gas. Petroleum was discovered in Assam in 1889. It is estimated that Assam and the surrounding region possess around 150 million tonnes of petroleum reserves.


15. Which schedule of the Indian constitution deals with the administration of tribal areas in Assam?

A. Fourth

B. Fifth

C. Sixth

D. Seventh

Answer: Sixth

Explanation: The Sixth Schedule consists of provisions for the administration of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram, according to Article 244 of the Indian Constitution.


16. Which of the following districts of Assam has the highest sex ratio?

A. Jorhat

B. Majuli

C. Barpeta

D. Baksa

Answer: Baksa

Explanation: Baksa district of Assam has the highest sex ratio. The district has a sex ratio of 974 (females for every 1000 males. The major religions in the district are Hindu (82.40%) and Muslim (14.29%) of the total population respectively. The literacy rate in the district is 69.25% (persons), 77.03% (males) and 61.27% (females).


17. Which of the following is the highest hill range in Assam

A. Karbi Hills

B. Jaintia Hills

C. Barail Hills

D. Patkai Hills

Answer: Barail Hills

Explanation: The Barail is the highest hill range in Assam. It includes the North Cachar Hill Reserve Forest (RF) of Cachar district, Barail RF of Cachar and North Cachar Hills districts and the unclassified forests stretching from the Simleng river valley in the west to Laike in the east (in North Cachar Hills district).


18. The total number of ramsar sites in Assam is

A .1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: 1

Explanation: Wetlands are supermarkets of bio-diversity. Of the 26 Ramsar sites in India, three of them are in the northeast – Deepor Beel in Assam, Loktak Lake in Manipur, and Rudrasagar Lake in Tripura.


19. Assam shares an international border with which of the following countries

A. Myanmar and Bangladesh

B. Bhutan and Bangladesh

C. China, Myanmar, Bhutan and Bangladesh

D. Myanmar, Bhutan and Bangladesh

Answer: Bhutan and Bangladesh

Explanation: The State is close to India’s international borders with Bangladesh and Bhutan. Assam is surrounded by Bhutan and Arunachal Pradesh on the north, Manipur, Nagaland and Arunachal Pradesh on the east and Meghalaya, Tripura and Mizoram on the south.


20. Which of the following river is known as Kameng in Arunachal Pradesh

A. Jia Dhal

B. Subansiri

C. Jaji

D. Jia Bharali

Answer: Jia Bharali

Explanation: Kameng Subbasin of Brahmaputra and Barak basin. The Kameng River was earlier known as the Bhareli river is known as the Kameng river in Arunachal Pradesh and Jia Bhoreli in Assam. The river originates in the eastern Himalayan mountains, of the Tawang district from the Glacial lake below snow-capped Gori Chen mountain.


    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Comments