TOP 200+ Geography Of Assam GK Questions And Answers with FREE PDF

Geography Of Assam GK Questions And Answers are most important for upcoming Assam police SI and Constable Examinations. These questions are also important for other exams like TET, CTET, Police Recruitment, RBI Grade B, SBI PO, and Clerk.

Geography Of Assam GK Questions And Answers

1. In which year the Tea Auction Centre in Guwahati was established

A. 1970

B. 1971

C. 1972

D. 1973

Answer: 1970

Explanation: Guwahati Tea Auction Centre, which is the second-highest selling tea auction center in the world in terms of volume for CTC tea, started the first tea auction on September 25, 1970.


2. Which of the following districts of Assam does not come under the jurisdiction of BTC?

A. Bongaigaon

B. Udalguri

C. Chirang

D. Kokrajhar

Answer: Bongaigaon

Explanation: Bongaigaon district of Assam does not come under the jurisdiction of BTC. The Bodoland Territorial Council (BTC) is an autonomous district council for the Bodoland Territorial Region in India. It was established in February 2003. The BTC has 40 elected members and an additional six members that are appointed by the Governor of Assam.


3. Amchang Wildlife Sanctuary is located in which of the following districts in Assam?

A. Kamrup (M)

B. Darrang

C. Barpeta

D. Sonitpur

Answer: Kamrup (M)

Explanation: Amchang Wildlife Sanctuary is located in the extreme east of Guwahati city in the state of Assam. The is a perfect place for the Guwahati visitors to refresh themselves in touch with nature. It is 15 km away from Guwahati Railway Station. The sanctuary falls under the East-Kamrup Forest division of Kamrup (M) district.


4. Which of the following is a North Bank tributary of Assam?

A. Dibru

B. Dikhou

C. Disanq

D. Dikrong

Answer: Dikrong

Explanation: Dikrong is a North Bank tributary of Assam. The Dikrong River is a sub-tributary of the Brahmaputra River in the Indian state of Assam. The Dikrong river originates in the hills of Arunachal Pradesh and flows through major cities like Nirjuli in Arunachal Pradesh and Bihpuria in Assam before its confluence with the Subansiri River.


5. What is the total land area of Assam?

A. 78534 km²

B. 67456 km²

C. 56789 km²

D. 78438 km²

Answer: 78438 km²

Explanation: Assam is situated in the North-East of India and is the largest northeastern state in terms of the population while second in terms of area. Assam covers an area of 78,438 km2 (30,285 sq miles).


6. Which of the following districts of Assam does not have any international boundary with Bangladesh?

A. Karimgarj

B. Dhubri

C. Hailakandi

D. Cachar

Answer: Hailakandi

Explanation: Hailakandi districts of Assam do not have any international boundary with Bangladesh. Eastern Assamese districts, including Sivasagar and Jorhat, registered around 9 percent population growth. These districts do not have any international border.


7. Which of the following is the westernmost tributary of Brahmaputra?

A. Sankosh

B. Pagladiya

C. Manas

D. Dibru

Answer: Sankosh

Explanation: Sankosh is the westernmost tributary of Brahmaputra. Sankosh (also Mo Chu, and Svarnakosha) is a river that rises in northern Bhutan and empties into the Brahmaputra in the state of Assam in India. In Bhutan, it is known as the Puna Tsang Chu below the confluences of several tributaries near the town of Wangdue Phodrang.


8. Which protective sites of Assam are recognized as UNESCO World Heritage Sites?

A. Kaziranga National Park and Orang National Park

B. Kaziranga National Park and Manas National Park

C. Borail Wildlife Sanctuary and Nokrek National Park

D. None of the sites in Assam are UNESCO World Heritage Site

Answer: Kaziranga National Park and Manas National Park

Explanation: Manas Wildlife Sanctuary is located in the State of Assam in North-East India, a biodiversity hotspot. Covering an area of 39,100 hectares, it spans the Manas river and is bounded to the north by the forests of Bhutan. In 1985, Kaziranga has declared a World Heritage Site by UNESCO for its unique natural environment.


9. As per the 2011 census, the growth rate of the population of Assam during the decade 2001-to 2011 is

A. 30.1%

B. 24.5%

C. 27.5%

D. 17.7%

Answer: 17.7%

Explanation: According to the Census of India, 2011 the population of Assam stands at 312.05 lakh of which 159.39 lakh are male and 152.66 lakh are female. The decadal growth of the State’s population works out at 17.07 percent during the decade 2001-2011 as against 17.68 percent for the country as a whole.


10. Sex ratio wise the rank of Assam among the states of India is ____.

A. 21

B. 16

C. 41

D. 31

Answer: 16

Explanation: Sex ratio wise the rank of Assam among the states of India is 16. As per the national family health survey (NFHS) for 2019-20, the number of women has increased to 1,012 per 1,000 men in the state of Assam. The sex ratio of the total population (females per 1,000 males) improved from 993 in NFHS 2015-16 to 1,017 in NFHS 2019-20.


11. Which of the following cash crops is not produced in Assam?

A. Rapeseed

B. Tobbaco

C. Soyabean

D. Mesto

Answer: Soyabean

Explanation: Soyabean is not produced in Assam. The crop is in good condition in the states of Madhya Pradesh, Maharashtra, and Rajasthan, which account for more than 90% of the country’s total production, the trade body said. Soybean yields are expected to jump by 22% to 1,052 kilograms per hectare from a year ago.


12. Which of the following is true regarding the coal found in Assam

A. High Sulphur content

B. High Moisture content

C. Low Volatile Matter

D. High Ash content

Answer: High Sulphur content

Explanation: The coal found in Assam contains High Sulphur content. The high sulfur content of coal has been recognized as the source of air pollution problems (acid rain), particularly from electricity generation and in industrial boilers, and also a cause of other environmental problems such as acid mine drainage due to oxidation of pyritic sulfur in coals.


13. Which district of Assam has the highest number of Tea gardens?

A. Sonitpur

B. Sivasagar

C. Darang

D. Dibrugarh

Answer: Dibrugarh

Explanation: Dibrugarh, with 177 gardens, has the highest number of tea estates in the state. There are around 100 tea estates in Assam which are dedicated to the agriculture of tea. The tea estates are spread across an area of 2,16,2000 hectares.


14. The Bhupen Hazarika Setu (Dhola–Sadiya Bridge) is constructed over which river?

A. Barak

B. Dihang

C. Lohit

D. Brahmaputra

Answer: Lohit

Explanation: A recent example of this is the bridge named Bhupen Hazarika Setu, inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Constructed over the Lohit river, the bridge is supposed to give impetus to the people of Sadiya, a sub-division of Tinsukia district, and neighboring areas of Arunachal Pradesh.


15. Average height of Assam from sea level

A. 69.5 m

B. 92.5 m

C. 56.6 m

D. 79.5 m

Answer: 79.5 m

Explanation: Average height of Assam from sea level is 79.5 m. It generally has a northerly slope, with average elevations ranging from about 1,500 feet (450 meters) to about 3,300 feet (1,000 meters).


16. ____is the oldest refinery in India.

A. Digboi refinery

B. Barauni refinery

C. Noonmati refinery

D. Numaligarh refinery

Answer: Digboi refinery

Explanation: The small town of Digboi in the remote northeastern corner of the country is the birth place of the Oil Industry in India. Digboi Refinery, commissioned on 11th December 1901, is India’s oldest operating refinery and one of the oldest operating refineries in the world.


17. The tropical rainforest in Assam is ____.

A. Buriburi rainforest

B. Bogibeel rainforest

C. Dehing Patkai rainforest

D. None of these

Answer: Dehing Patkai rainforest

Explanation: Unsourced material may be challenged and removed. Dehing Patkai National Park is located in the Dibrugarh and Tinsukia districts of Assam and covers an area of 231.65 km2 (89.44 sq mi) rainforest. It was declared a wildlife sanctuary on 13 June 2004.


18. Which of the following districts of Assam has the lowest literacy rate?

A. Dima Hasao

B. Dhubri

C. Karbi Anglong

D. Hailakandi

Answer: Dhubri

Explanation: Dhubri district of Assam has the lowest literacy rate. The total literacy rate of Assam is 72.19% according to the 2011 census study. The male literacy rate is 77.85% and the female literacy rate is 66.27% in Assam.


19. Which of the following is a type of rice that has the highest production and also the highest area under cultivation in Assam?

A. Aromatic Rice

B. Winter Rice

C. Summer Rice

D. Autumn Rice

Answer: Aromatic Rice

Explanation: Aromatic Rice is a type of rice that has the highest production and also highest area under cultivation in Assam. There are four broad divisions of rice cultivars grown in Assam – Sali (winter rice), Ahu (autumn), Boro (summer), and Bao (deepwater rice), with various traits such as stickiness, high starch content, waxy or otherwise and aromatic.


20. Which of the following products in Assam has/have a Geographical Indication (GI) tag

A. Assam Orthodox Tea

B. Muga Silk

C. All of the above

D. None of the above

Answer: Muga Silk

Explanation: Muga Silk in Assam has a Geographical Indication (GI) tag. Muga silk was recognized as a protected geographical indication (GI) in 2007 and was granted a GI logo for trademark purposes in 2014. The logo has been registered with the Assam Science Technology and Environment Council.


    More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Comments