The Living World Important Questions for NEET with Answers

The Living World Important Questions for NEET with Answers with FREE PDF and Explanations. This Multiple Choice Questions and Answers of The Living World are most important part of the NEET, AIIMS, JIPMER and other Medical Entrance Exams. We composed this The The Living World Important Questions for NEET with Answers FREE PDF from Various Text book including NCERT.

The Living World Important Questions For NEET PDF Download

Read & Download Class 11 Biology for FREE

1 Each category of taxonomic hierarchy refers to as a unit of______.
(A) systematic
(B) identification
(C) nomenclature
(D) classification

 

Answer:classification
2 Which of the following statement(s) is/are correct?
(A) Only living organisms grow.
(B) Plants grow only up to a certain age.
(C) The growth in living organisms is from inside.
(D) All of the above

 

Answer: The growth in living organisms is from inside.
3 Which one of the following is not a correct statement?
(A) Botanical gardens have collection of living plants for reference.
(B) A museum has collection of photographs of plants and animals.
(C) Key is a taxonomic aid for identification of specimens.
(D) Herbarium is a store house that contains dried, pressed and preserved plant specimens.

 

Answer: A museum has collection of photographs of plants and animals.
4
Statement 1 : Taxon and category are different things.
Statement 2 : Category shows hierarchical classification.
(A) Statement- 1 and statement-2 are true and statement-2 is a correct explanation for statement -1
(B) Statement -1 and Statement -2 are true;statement-2 is not a correct explanation for statement – 1
(C) Statement – 1 is true and statement- 2 is false
(D) Both the statements are false.

 

Answer: Statement- 1 and statement-2 are true and statement-2 is a correct explanation for statement -1
5 Which of the following statements regarding nomenclature is correct?
(A) Scientific name should be printed in italics.
(B) Scientific name when typed or handwritten should be underlined.
(C) Generic name always begins with capital letter whereas specific name with small letter.
(D) All of the above

 

Answer: All of the above
6 Which of the following statements regarding growth is in correct?
(A) A multicellular organism grows by cell division.
(B) In plants, growth by cell division is seen only up to a certain stage.
(C) Growth exhibited by non-living objects is by accumulation of material on the surface.
(D) Growth in in vitro culture of unicellular organisms can be observed by counting the number of cells.

 

Answer: In plants, growth by cell division is seen only up to a certain stage.
7 Which of the following statement(s) is/are correct for Metabolsim ?
(A) It is the sum total of all physical reactions taking place inside a living system.
(B) All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.
(C) Isolated metabolic reactions in-vitro are not living but are living reactions.
(D) All of the above

 

Answer: All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.
8 Which of the following statements(i – vi) are correct ?
(i) Growth cannot be taken as a defining property of living organism.
(ii) Dead organism does not grow.
(iii) Reproduction cannot be an all inclusive defining characteristic of living organisms.
(iv) No non-living object is capable of replicating itself.
(v) Metabolism in a test tube is non-living.
(vi) Metabolism is a defining feature of all living organisms.
(A) (i) and (iii)
(B) All except (v)
(C) All except (iii)
(D) All of these

 

Answer:All except (v)
9 Which of the following statements are not correct ?
(i) Lower the taxon, more are the characteristics that the members within the taxon share.
(ii) Order is the assemblage of genera which exhibit a few similar characters.
(iii) Cat and dog are included in the same family Felidae.
(iv) Binomial nomenclature was introduced by Carolus Linnaeus.
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i) and (iv)
(D) (ii) and (iii)

 

Answer: (ii) and (iii)
10 Which of the following statements are correct?
(i) Genus comprises a group of related species.
(ii) Taxon represents a taxonomic group of individual organisms.
(iii) Family comprises a group of related genera.
(iv) Taxonomic category class includes related orders.
(A) (ii) and (iv)
(B) (i), (ii), and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (iii) and (iv)

 

Answer: (i), (iii) and (iv)

More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6

Also read Class 11 & 12 NCERT (Biology, Chemistry, Physics) Questions & Answers

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and Answers

Class 12 Biology Questions and Answers

Chapter 1: The Living World

Chapter 1: Reproduction in Organisms

Chapter 2: Biological Classification

Chapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants

Chapter 3: Plant Kingdom

Chapter 3: Human Reproduction

Chapter 4: Animal Kingdom

Chapter 4: Reproductive Health

Chapter 5: Morphology of Flowering Plants

Chapter 5: Principles of Inheritance and Variation

Chapter 6: Anatomy of Flowering Plants

Chapter 6: Molecular Basis of Inheritance

Chapter 7: Structural Organisation in Animals

Chapter 7: Evolution

Chapter 8: Cell The Unit of Life

Chapter 8: Human Health and Disease

Chapter 9: Biomolecules

Chapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production

Chapter 10: Cell Cycle and Cell Division

Chapter 10: Microbes in Human Welfare

Chapter 11: Transport in Plants

Chapter 11: Biotechnology:Principles And Processes

Chapter 12: Mineral Nutrition

Chapter 12: Biotechnology and its Applications

Chapter 13: Photosynthesis in Higher Plants

Chapter 13: Organisms and Populations

Chapter 14: Respiration in Plants

Chapter 14: Ecosystem

Chapter 15: Plant Growth and Development

Chapter 15: Biodiversity and Conservation

Chapter 16: Digestion and Absorption

Chapter 16: Environmental Issues

Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases

 

Chapter 18: Body Fluids and Circulation

 

Chapter 19: Excretory Products and their Elimination

 

Chapter 20: Locomotion and Movement

 

Chapter 21: Neural Control and Coordination

 

Chapter 22: Chemical Coordination and Integration

 

Comments