The Living World Objective Type Questions & Answers for NEET

The Living World Objective Type Questions & Answers for NEET with FREE PDF and Explanations. This Multiple Choice Questions and Answers of The Living World are most important part of the NEET, AIIMS, JIPMER and other Medical Entrance Exams. We composed this The Living World Objective Type Questions & Answers for NEET with FREE PDF from Various Text book including NCERT.

The Living World Important Questions For NEET PDF Download

Read & Download Class 11 Biology for FREE

1 Which of the following statement(s) is/are not correct ?
(i) Reproduction is the production of progeny possessing features dissimilar to their parents.
(ii) The fungi, the filamentous algae, the protonema of mosses, all multiply by budding.
(iii) Many organisms like mules, sterile worker bees do not reproduce.
(iv) Reproduction is not an all-inclusive defining characteristic of living organisms.
(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (ii) and (iv)
(D) All of these
Answer: Both (i) and (ii)
2 Which of the following statement(s) is/are correct ?
(i) All living organisms have ability to respond the environment stimuli which could be physical, chemical or biological.
(ii) Plants respond to external factors like light, water, temperature, other organisms, pollutants, etc.
(iii) Photoperiod affects the process of reproduction.
(iv) Human being is the only organism who has self-consciousness.
(A) Only (i)
(B) Both (ii) and (iii)
(C) Both (i) and (iv)
(D) All of these
Answer: All of these
3 Which of the following statement(s) is/are correct ?
(i) Classification is the providing of standardize names to the organisms such that a particular organism known by the same all over the world.
(ii) Taxonomy is the correct description of an organism and to recognition in its scientific name.
(iii) The system of naming with two components(binomial nomenclature) is proposed by Carolus Linneaus.
(iv) Zoological names are based on International Code for Zoological Nomenclature (ICZN).
(A) Only (i)
(B) Both (iii) and (iv)
(C) Only (iv)
(D) All of these
Answer: Both (iii) and (iv)
4 Which of the following taxonomic categories is being described by the given statements(i-iii) ?
(i) It is the basic unit of classification.
(ii) It is defined as the group of individuals which resemble in their morphological and reproductive characters and interbreed among themselves and produce fertile off springs.
(iii) Human beings belong to the species sapiens which is grouped in the genus Homo.
(A) Family
(B) Order
(C) Genus
(D) Species
Answer: Species
5 Which of the following statement(s) is/are not correct ?
(i) Genus comprises a group of related species which has more characters in common in comparison to species of other genera.
(ii) Three different genera such as Solanum, Datura and Petunia are placed in the family malvaceae.
(iii) In case of plants, classes with a few similar characters are assigned to a higher category called phylum.
(A) Both (i) and (ii)
(B) Only (iii)
(C) Both (ii) and (iii)
(D) All of these
Answer: Both (ii) and (iii)
6 Which of the following taxonomical aids is being described by the given statements(i-iv) ?
(i) They generally established in educational institutes.
(ii) They have collections of preserved plant and animals specimens for study and reference.
(iii) Insects are preserved in boxes after collecting, killing and pinning.
(iv) They often have collections of skeletons of animals too.
(A) Herbarium
(B) Museum
(C) Zoological parks
(D) Botanical gardens
Answer:Museum
7 Statement 1 : The species is reproductively isolated natural population.
Statement 2 : Prokaryotes cannot be kept under differents species on the basis of reproductive isolation.
(A) Statement-1 and Statement-2 are True and statement-2 is a correct explanation forstatement-1
(B) Statement -1 and statement -2 are True and statement-2 is not a correct explanation forstatement-1
(C) Statement-1 is true and statement-2 is false
(D) Both the statements are false.
Answer: Statement -1 and statement -2 are True and statement-2 is not a correct explanation forstatement-1
8 Which of the following statements regarding growth is incorrect?
(A) In animals growth is seen up to a certain age.
(B) Increase in body mass is considered as growth.
(C) Growth by cell division occurs continuously throughout their life span in animals.
(D) Increase in mass and number of individuals is the characteristic feature of animal growth.
Answer: Growth by cell division occurs continuously throughout their life span in animals.
9 Select the correct statements(i-v) regarding taxonomic categories.
(i) Each step or rank in hierarchy is called taxonomic category.
(ii) Species is a group of individual organisms with fundamental similarities capable of breeding among themselves.
(iii) Taxonomic studies of all unknown organisms have led to the development of common categories like kingdom, phylum or division, class, order, family, genus and species.
(iv) Lower the category, greater is the difficulty of determining the relationship to other taxa at the same level.
(A) (i) & (ii) only
(B) (ii) & (iv) only
(C) (i), (ii) & (iii) only
(D) All of the above
Answer: (i) & (ii) only
10 Which of the following statements is incorrect?
(A) The scientific name for humans is Homo sapiens.
(B) Species that are in the same genus share very specific characteristics.
(C) Organisms placed in the same genus are least closely related.
(D) Moving from species to kingdom, more different species are included in each higher category.
Answer: Organisms placed in the same genus are least closely related.

More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6

Also read Class 11 & 12 NCERT (Biology, Chemistry, Physics) Questions & Answers

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and Answers

Class 12 Biology Questions and Answers

Chapter 1: The Living World

Chapter 1: Reproduction in Organisms

Chapter 2: Biological Classification

Chapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants

Chapter 3: Plant Kingdom

Chapter 3: Human Reproduction

Chapter 4: Animal Kingdom

Chapter 4: Reproductive Health

Chapter 5: Morphology of Flowering Plants

Chapter 5: Principles of Inheritance and Variation

Chapter 6: Anatomy of Flowering Plants

Chapter 6: Molecular Basis of Inheritance

Chapter 7: Structural Organisation in Animals

Chapter 7: Evolution

Chapter 8: Cell The Unit of Life

Chapter 8: Human Health and Disease

Chapter 9: Biomolecules

Chapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production

Chapter 10: Cell Cycle and Cell Division

Chapter 10: Microbes in Human Welfare

Chapter 11: Transport in Plants

Chapter 11: Biotechnology:Principles And Processes

Chapter 12: Mineral Nutrition

Chapter 12: Biotechnology and its Applications

Chapter 13: Photosynthesis in Higher Plants

Chapter 13: Organisms and Populations

Chapter 14: Respiration in Plants

Chapter 14: Ecosystem

Chapter 15: Plant Growth and Development

Chapter 15: Biodiversity and Conservation

Chapter 16: Digestion and Absorption

Chapter 16: Environmental Issues

Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases

 

Chapter 18: Body Fluids and Circulation

 

Chapter 19: Excretory Products and their Elimination

 

Chapter 20: Locomotion and Movement

 

Chapter 21: Neural Control and Coordination

 

Chapter 22: Chemical Coordination and Integration

 

Comments