The Living World Questions for NEET with Answers

The Living World Questions for NEET with Answers with FREE PDF and Explanations. This Multiple Choice Questions and Answers of The Living World are most important part of the NEET, AIIMS, JIPMER and other Medical Entrance Exams. We composed this The Living World Questions for NEET with Answers FREE PDF from Various Text book including NCERT.

The Living World Questions PDF Download

Read & Download Class 11 Biology for FREE

1 Which one of the taxonomic aids can give comprehensive account of complete compiled information of any one genus or family at a particular time?
(A) Monograph
(B) Herbarium
(C) Flora
(D) Taxonomic key

 

Answer:Monograph
2 Which of the following is not a characteristic of life?
(A) Reproduction
(B) Complex chemical organization
(C) Adaptation to environmental changes
(D) Differentiation from cells to tissues

 

Answer: Differentiation from cells to tissues
3 In printed scientific names, only the ______is capitalized.
(A) family
(B) genus
(C) species
(D) class

 

Answer: genus
4 Which two points are known as the twin characteristics of growth?
(i) Increase in mass
(ii) Differentiation
(iii) Increase in number of individuals
(iv) Response to stimuli
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (iii)

 

Answer: (i) and (iii)
5 Which of the following statements are correct about herbarium?
(A) It is a store house of collected plant specimens that are dried and preserved on sheets.
(B) It serves as quick referral systems in taxonomical studies.
(C) Herbarium sheets contain information about date and place of collection, names, family, collector’s name, etc.
(D) All of the above

 

Answer: All of the above
6 Which one of the following statements is correct about biodiversity ?
(A) It is the occurrence of varied type of organisms on earth.
(B) Each different kind of plant, animal or organism represents a species.
(C) The number of species that are known and described range between 1.7–1.8million.
(D) All of the above

 

Answer: All of the above
7 Which of the following statements are correct?
(i) Genus comprises a group of related species.
(ii) Taxon represents a taxonomic group of individual organisms.
(iii) Family comprises a group of related genera.
(iv) Taxonomic category class includes related orders.
(A) (i), (ii), and (iv)
(B) (ii) and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (iii) and (iv)

 

Answer: (i), (iii) and (iv)
8 Compared to genus, which of the following is less general in characters?
(A) Family
(B) Species
(C) Class
(D) Division

 

Answer:Species
9 For wheat, which of the following combinations is correct?
(A) Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Monocotyledonae
(B) Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Dicotyledonae
(C) Genus Triticum, family Poaceae, order Sapindales, Class Monocotyledonae
(D) Genus Triticum, family Anacardiaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

 

Answer: Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Monocotyledonae
10 Regulation of cells’ activity takes place through
(A) Flow of substances
(B) Flow of energy
(C) Flow of hormones
(D) Flow of smoke

 

Answer: Flow of energy

More Questions Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6

Also read Class 11 & 12 NCERT (Biology, Chemistry, Physics) Questions & Answers

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and Answers

Class 12 Biology Questions and Answers

Chapter 1: The Living World

Chapter 1: Reproduction in Organisms

Chapter 2: Biological Classification

Chapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants

Chapter 3: Plant Kingdom

Chapter 3: Human Reproduction

Chapter 4: Animal Kingdom

Chapter 4: Reproductive Health

Chapter 5: Morphology of Flowering Plants

Chapter 5: Principles of Inheritance and Variation

Chapter 6: Anatomy of Flowering Plants

Chapter 6: Molecular Basis of Inheritance

Chapter 7: Structural Organisation in Animals

Chapter 7: Evolution

Chapter 8: Cell The Unit of Life

Chapter 8: Human Health and Disease

Chapter 9: Biomolecules

Chapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production

Chapter 10: Cell Cycle and Cell Division

Chapter 10: Microbes in Human Welfare

Chapter 11: Transport in Plants

Chapter 11: Biotechnology:Principles And Processes

Chapter 12: Mineral Nutrition

Chapter 12: Biotechnology and its Applications

Chapter 13: Photosynthesis in Higher Plants

Chapter 13: Organisms and Populations

Chapter 14: Respiration in Plants

Chapter 14: Ecosystem

Chapter 15: Plant Growth and Development

Chapter 15: Biodiversity and Conservation

Chapter 16: Digestion and Absorption

Chapter 16: Environmental Issues

Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases

 

Chapter 18: Body Fluids and Circulation

 

Chapter 19: Excretory Products and their Elimination

 

Chapter 20: Locomotion and Movement

 

Chapter 21: Neural Control and Coordination

 

Chapter 22: Chemical Coordination and Integration

 

Comments