Indian Polity MCQs and Answers | Articles 1-395 and Parts 1-22

Solved Indian Polity Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers with Explanations and FREE PDF | Constitution of India: List of All Articles (1-395) and Parts (1-22) | M. Laxmikant | Solved Previous Years Questions of Indian Polity are important for UPSC, RRB, SSC, IBPS, APSC, State PSCs etc.

1. When Indian Constitution was adopted?

A. 15th August, 1947

B. 26th January, 1948

C. 26th January, 1949

D. 26th November, 1949

Answer: 26th November, 1949

Explanation: Indian Constitution was adopted on twenty-sixth day of November 1949. At the time of its adoption, the Constitution contained 395 Articles and 8 Schedules and was about 145,000 words long, making it the longest national Constitution to ever be adopted.

2. When Indian Constitution was came into force?

A. 26th January, 1949

B. 26th November, 1949

C. 26th January, 1950

D. 26th November, 1950

Answer: 26th January, 1950

Explanation: Indian Constitution was adopted on 26th November 1949 and came into force on 26th January, 1950. At the time of its adoption, the Constitution contained 395 Articles and 8 Schedules and was about 145,000 words long, making it the longest national Constitution to ever be adopted.

3. Which of the following part of Indian Constitution deals with the name and territory of the Union?

A. Part I

B. Part II

C. Part III

D. Part IV

Answer: Part I

Explanation: The Part I of the Indian constitution deal with the name and territory of the Union. It also deals with the Admission or establishment of new States, Formation of new States and alteration of areas, boundaries or names of existing States. Laws made under articles 2 and 3 to provide for the amendment of the First and the Fourth Schedules and supplemental, incidental and consequential matters.

4. Which of the following part of Indian Constitution deals with the Citizenship?

A. Part I

B. Part II

C. Part III

D. Part IV

Answer: Part II

Explanation: The Part II of the Indian constitution deal with the Citizenship at the commencement of the Constitution. It also deals with the Rights of citizenship of certain persons who have migrated to India from Pakistan, Rights of citizenship of certain migrants to Pakistan, Rights of citizenship of certain persons of Indian origin residing outside India, Persons voluntarily acquiring citizenship of a foreign State not to be citizens, Continuance of the rights of citizenship, Parliament to regulate the right of citizenship by law.

5. Which of the following part of Indian Constitution deals with the fundamental rights?

A. Part I

B. Part II

C. Part III

D. Part IV

Answer: Part III

Explanation: The Part III of the Indian constitution deal with the fundamental rights of Citizens of India. Article 12 to 35 contained in Part III of the Constitution.

6. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the Right to Equality?

A. Article 11 to 18

B. Article 12 to 18

C. Article 13 to 18

D. Article 14 to 18

Answer: Article 14 to 18

Explanation: The right to equality is an important right provided in Articles 14 to 18 of the constitution. It is one of the fundamental right. It ensure the guarantees to every person the right to equality before law & equal protection of the laws. It is not only right of Indian citizens but also right of non-citizens.

7. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the Right to Freedom?

A. Article 19 to 20

B. Article 19 to 21

C. Article 19 to 22

D. Article 19 to 23

Answer: Article 19 to 22

Explanation: Article 19 to 22 of Indian constitution deals with the Right to Freedom of Indian Citizens. Freedom is the power or right to act, speak, or think as one wants without hindrance or restraint, and the absence of a despotic government. The right to freedom of association is recognized as a human right, a political freedom and a civil liberty. This freedom can be limited by laws that protect public safety.

8. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the Right against Exploitation?

A. Article 21 & 22

B. Article 22 & 23

C. Article 23 & 24

D. Article 24 & 25

Answer: Article 23 & 24

Explanation: Article 23 & 24 of Indian constitution deals with the Right against Exploitation. The right against exploitation, given in Articles 23 and 24, provides for two provisions, namely the abolition of trafficking in human beings and Begar (forced labour), and the abolition of employment of children below the age of 14 years in dangerous jobs like factories, mines, etc.

9. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the Right to Freedom of Religion?

A. Article 25 to 27

B. Article 25 to 28

C. Article 25 to 29

D. Article 25 to 30

Answer: Article 25 to 28

Explanation: Article 25 to 28 of Indian constitution deals with the Right to Freedom of Religion. Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief, in worship, teaching practice and observance.

10. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the Cultural and Educational Rights?

A. Article 27 & 28

B. Article 28 & 29

C. Article 29 & 30

D. Article 30 & 31

Answer: Article 29 & 30

Explanation: Article 29 & 30 of Indian Constitution deals with the Cultural and Educational Rights. Article 30 mandates that all minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.

11. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Saving of Certain Laws?

A. Article 30

B. Article 31

C. Article 32

D. Article 33

Answer: Article 31

Explanation: Article 31 of Indian Constitution provided that “no person shall be deprived of his property save by authority of law.” It also provided that compensation would be paid to a person whose property has been taken for public purposes.

12. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the Right to Constitutional Remedies?

A. Article 30

B. Article 31

C. Article 32

D. Article 33

Answer: Article 32

Explanation: Article 32 of Indian Constitution deals with the ‘Right to Constitutional Remedies’, or affirms the right to move the Supreme Court by appropriate proceedings for the enforcement of the rights conferred in Part III of the Constitution.

13. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the DPSP (Directive Principles of State Policy)?

A. Articles 36 to 51

B. Articles 36 to 52

C. Articles 36 to 53

D. Articles 36 to 54

Answer: Articles 36 to 51

Explanation: Articles 36-51 of Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy. Directive Principles of State Policy aim to create social and economic conditions under which the citizens can lead a good life. They also aim to establish social and economic democracy through a welfare state.

14. Which of the following part of Indian Constitution deals with the DPSP (Directive Principles of State Policy)?

A. Part III

B. Part IV

C. Part V

D. Part VI

Answer: Part IV

Explanation: The Part-IV of Indian Constitution deal with Directive Principles of State Policy (DPSP). Part IV of the Indian Constitution shall not be enforceable in any court of law. Social, Political and Economic Justice.

15. Which of the following part of Indian Constitution deals with the Fundamental Duties?

A. Part III

B. Part IV

C. Part IVA

D. Part IVB

Answer: Part IVA

Explanation: Part IVA of the Indian Constitution deals with Fundamental Duties. As of now, there are 11 Fundamental duties. By the 42nd Amendment of the Constitution, adopted in 1976, Fundamental Duties of the citizens have also been enumerated.

16. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Fundamental duties?

A. Articles 51 ‘A’

B. Articles 51 ‘B’

C. Articles 52 ‘A’

D. Articles 52 ‘B’

Answer: Articles 51 ‘A’

Explanation: Article 51 ‘A’, contained in Part IV A of the Constitution deals with Fundamental Duties. By the 42nd Amendment of the Constitution, adopted in 1976, Fundamental Duties of the citizens have also been enumerated.

17. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Election of President of India?

A. Article 52

B. Article 53

C. Article 54

D. Article 54A

Answer: Article 54

Explanation: The Article 54 of Indian Constitution deals with the Election of President of India. Under article 54 of the Constitution, the President is elected by an electoral college consisting of the elected members of both Houses of Parliament and of the Legislative Assemblies of the States. Every effort is made to complete such elections before the date of the Presidential election.

18. Which of the following article of Indian Constitution deals with the term of office of President?

A. Article 56(1)

B. Article 56(2)

C. Article 56(3)

D. Article 56(4)

Answer: Article 56(1)

Explanation: Article 56(1) of the constitution provides that the president shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office.


19. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Qualifications for election as President?

A. Article 54

B. Article 56

C. Article 58

D. Article 60

Answer: Article 58

Explanation: Article 58 of Indian Constitution deals with the Qualifications for election as President. According to Article 58 of the Constitution, no person shall be eligible for election as President unless he is a citizen of India, has completed the age of thirty-five years and is qualified for election as a member of the House of the People.

20. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by the President?

A. Article 54

B. Article 56

C. Article 58

D. Article 60

Answer: Article 60

Explanation: Article 60 of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by the President. In order to assume his or her duties, the President-elect must recite the Oath of Office. The Oath is administered by the Chief Justice of the Supreme Court. The President-elect places the left hand on the Bible, raises the right hand, and takes the Oath as directed by the Chief Justice.

21. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Procedure for impeachment of the President?

A. Article 58

B. Article 59

C. Article 60

D. Article 61

Answer: Article 61

Explanation: Article 61 of Indian Constitution deals with the Procedure for impeachment of the President. The President may be removed before his tenure through impeachment for violating the Constitution of India by the Parliament of India. The process may begin in either of the two houses of the Parliament. A House starts by levelling charges against the President.

22. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Vice-President of India?

A. Article 60

B. Article 61

C. Article 62

D. Article 63

Answer: Article 63

Explanation: Article 63 of Indian Constitution deals with the Vice-President of India. Article 63 of Indian Constitution states that “There shall be a Vice President of India.” The Vice President acts as President in the absence of the president due to death, resignation, impeachment, or other situations.

23. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Vice-President to act as President or to discharge his functions during casual vacancies in the office, or during the absence, of President?

A. Article 60

B. Article 63

C. Article 65

D. Article 67

Answer: Article 65

Explanation: Article 65 of Indian Constitution deals with the Vice-President to act as President or to discharge his functions during casual vacancies in the office, or during the absence, of President.

24. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Election of Vice-President?

A. Article 60

B. Article 63

C. Article 65

D. Article 66

Answer: Article 66

Explanation: Article 66 of Indian Constitution deals with the Election of Vice-President. Under article 66(1) of the Constitution, the Vice-President has to be elected by members of both Houses of Parliament assembled at a joint meeting.

25. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Term of office of Vice-President?

A. Article 63

B. Article 65

C. Article 67

D. Article 69

Answer: Article 67

Explanation: Article 67 of Indian Constitution deals with the Term of office of Vice-President. The Vice President holds office for five years. The Vice President can be re-elected any number of times. However, the office may be terminated earlier by death, resignation or removal.

26. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by the Vice-President?

A. Article 67

B. Article 68

C. Article 69

D. Article 70

Answer: Article 69

Explanation: Article 69 of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by the Vice-President. Oath or affirmation by the Vice-President. “I, A.B., do swear in the name of God / solemnly affirm that I will bear true faith and allegiance to the Constitution of India as by law established and that I will faithfully discharge the duty upon which I am about to enter.”

27. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Discharge of President’s functions in other contingencies?

A. Article 70

B. Article 71

C. Article 72

D. Article 73

Answer: Article 70

Explanation: Article 70 of Indian Constitution deals with the Discharge of President’s functions in other contingencies. Discharge of President’s functions in other contingencies. Parliament may make such provision as it thinks fit for the discharge of the functions of the President in any contingency not provided for in this Chapter.

28. Which of the following article of Indian Constitution deals with the extent of executive power of the Union?

A. Article 71

B. Article 72

C. Article 73

D. Article 74

Answer: Article 73

Explanation: Article 73 of Indian Constitution deals with the extent of executive power of the Union. Article 73 broadly stated, provides that the executive power of the Union shall extend to the matters with respect to which Parliament has power to make laws. The executive authorities found it administratively necessary to get rid of such convicts of unfamiliar background.

29. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Council of Ministers to aid and advise the President?

A. Article 71

B. Article 72

C. Article 73

D. Article 74

Answer: Article 74

Explanation: Article 74 of Indian Constitution deals with the Council of Ministers to aid and advise the President. There shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advise the President who shall, in the exercise of his functions, act in accordance with such advises.

30. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Attorney-General for India?

A. Article 72

B. Article 74

C. Article 76

D. Article 78

Answer: Article 76

Explanation: Article 76 of Indian Constitution deals with the Attorney-General for India. Article 76 of the constitution mentions that the Attorney General of India is the highest law officer of India. As a chief legal advisor to the government of India, he advises the union government on all legal matters.

31. Which of the following is the highest law officer of India?

A. Prime Minister of India

B. President of India

C. Attorney-General for India

D. Speaker of Lok Sabha

Answer: Attorney-General for India

Explanation: Article 76 of Indian Constitution deals with the Attorney-General for India. Article 76 of the constitution mentions that the Attorney General of India is the highest law officer of India. As a chief legal advisor to the government of India, he advises the union government on all legal matters.

32. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Conduct of business of the Government of India?

A. Article 72

B. Article 74

C. Article 76

D. Article 77

Answer: Article 77

Explanation: Article 77 of Indian Constitution deals with the Conduct of business of the Government of India. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.

33. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Duties of Prime Minister as respects the furnishing of information to the President, etc?

A. Article 73

B. Article 74

C. Article 76

D. Article 78

Answer: Article 78

Explanation: Article 78 of Indian Constitution deals with the Duties of Prime Minister as respects the furnishing of information to the President, etc. The prime minister is the senior-most member of cabinet in the executive of government in a parliamentary system. The prime minister selects and can dismiss members of the cabinet; allocates posts to members within the government; and is the presiding member and chairperson of the cabinet.

34. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Constitution of Parliament?

A. Article 75

B. Article 76

C. Article 78

D. Article 79

Answer: Article 79

Explanation: Article 79 of Indian Constitution deals with the Constitution of Parliament. As per Article 79 of the Constitution of India, the council of the Parliament of the Union consists of the President and two Houses known as the Council of States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).

35. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Composition of the Council of States?

A. Article 80

B. Article 81

C. Article 82

D. Article 83

Answer: Article 80

Explanation: Article 80 of Indian Constitution deals with the Composition of the Council of States. The representatives of each State in the Council of States shall be elected members of the Legislative Assembly of the State in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote.

36. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Duration of Houses of Parliament?

A. Article 80

B. Article 81

C. Article 82

D. Article 83

Answer: Article 83

Explanation: Article 83 of Indian Constitution deals with the Duration of Houses of Parliament. The Council of States shall not be subject to dissolution, but as nearly as possible one-third of the members thereof shall retire as soon as may be on the expiration of every second year in accordance with the provisions made in that behalf by Parliament by law.

37. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Qualification for membership of Parliament?

A. Article 81

B. Article 82

C. Article 83

D. Article 84

Answer: Article 84

Explanation: Article 84 of Indian Constitution deals with the Qualification for membership of Parliament. The President shall form time to time summon each House of Parliament to meet at such time and place as he thinks fit, but six months shall not intervene between its last sitting in one session and the date appointed for its first sitting in the next session.

38. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Sessions of Parliament, prorogation and dissolution?

A. Article 84

B. Article 85

C. Article 86

D. Article 87

Answer: Article 85

Explanation: Article 85 of Indian Constitution deals with the Sessions of Parliament, prorogation and dissolution. By convention, Parliament meets for three sessions in a year. The longest, the Budget Session, starts towards the end of January, and concludes by the end of April or first week of May.

39. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Special address by the President?

A. Article 85

B. Article 86

C. Article 87

D. Article 88

Answer: Article 87

Explanation: Article 87 of Indian Constitution deals with the Special address by the President. Article 87 of the constitution provides two instances when the President specially addresses both Houses of Parliament. The President of India addresses both the Rajya Sabha and the Lok Sabha at the beginning of the first Session after each general election when the reconstituted lower house meets for the first time.

40. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Speaker and Deputy Speaker of the House of the People?

A. Article 91

B. Article 92

C. Article 93

D. Article 94

Answer: Article 93

Explanation: Article 93 of Indian Constitution deals with the Speaker and Deputy Speaker of the House of the People. Article 93 of the Constitution provides for the election of both the Speaker and the Deputy Speaker. The constitutional office of the Deputy Speaker of the Lok Sabha is more symbolic of parliamentary democracy than some real authority.

41. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Salaries and allowances of the Chairman and Deputy Chairman and the Speaker and Deputy Speaker?

A. Article 92

B. Article 94

C. Article 95

D. Article 97

Answer: Article 97

Explanation: Article 97 of Indian Constitution deals with the Salaries and allowances of the Chairman and Deputy Chairman and the Speaker and Deputy Speaker.

42. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Secretariat of Parliament?

A. Article 96

B. Article 97

C. Article 98

D. Article 99

Answer: Article 98

Explanation: Article 98 of Indian Constitution deals with the Secretariat of Parliament. The Recruitment and Conditions of Service of the officers/staff of the Rajya Sabha Secretariat are governed by the aforesaid R&CS Rules. The Rajya Sabha Secretariat functions under the ultimate guidance and control of the Chairman, Rajya Sabha.

43. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by members?

A. Article 98

B. Article 99

C. Article 100

D. Article 101

Answer: Article 99

Explanation: Article 99 of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by members. Every member of either House of Parliament shall, before taking his seat, make and subscribe before the President, or some person appointed in that behalf by him, an oath or affirmation according to the form set out for the purpose in the Third Schedule.

44. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Voting in Houses, power of Houses to act notwithstanding vacancies and quorum?

A. Article 100

B. Article 101

C. Article 102

D. Article 103

Answer: Article 100

Explanation: Article 100 of Indian Constitution deals with the Voting in Houses, power of Houses to act notwithstanding vacancies and quorum. Article 100 of the Constitution of India stipulates that at least 10% of total number of members of the House must be present to constitute the quorum to constitute a meeting of either House of Parliament.

45. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Salaries and allowances of members?

A. Article 103

B. Article 105

C. Article 106

D. Article 107

Answer: Article 106

Explanation: Article 106 of Indian Constitution deals with the Salaries and allowances of members. Draft Article 86 (Article 106, Constitution of India, 1950) was discussed on 20 May 1949. It enabled the Parliament to regulate salaries and allowances of the members of the Parliament.

46. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Joint sitting of both Houses in certain cases?

A. Article 105

B. Article 106

C. Article 107

D. Article 108

Answer: Article 108

Explanation: Article 108 of Indian Constitution deals with the Joint sitting of both Houses in certain cases. The joint sitting of the Parliament is called by the President (Article 108) and is presided over by the Speaker or, in their absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha or in their absence, the Deputy-Chairperson of the Rajya Sabha. The Chairperson doesn’t preside over the joint session at any means/cost.

47. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Special provisions as to financial Bills?

A. Article 114

B. Article 115

C. Article 116

D. Article 117

Answer: Article 117

Explanation: Article 117 of Indian Constitution deals with the Special provisions as to financial Bills. In the case of a Finance Bill, Article 117 of the Constitution categorically lays down that a Bill pertaining to sub-clauses (a) to (f) of clause (1) shall not be introduced or moved except with the President’s recommendation. Also, a Bill that makes such provisions shall not be introduced in the Rajya Sabha.

48. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Language to be used in Parliament?

A. Article 120

B. Article 121

C. Article 122

D. Article 123

Answer: Article 120

Explanation: Article 120 of Indian Constitution deals with the Language to be used in Parliament. It provided that the Chairman of the Council of States or Speaker of the House of the People, or person acting as such, as the case may be, may permit any member who cannot adequately express himself in Hindi or in English to address the House in his mother-tongue.

49. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Restriction on discussion in Parliament?

A. Article 120

B. Article 121

C. Article 122

D. Article 123

Answer: Article 121

Explanation: Article 121 of Indian Constitution deals with the Restriction on discussion in Parliament. No discussion shall take place in Parliament with respect to the conduct of any Judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties except upon a motion for presenting an address to the President praying for the removal of the Judge as hereinafter provided.

50. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Power of President to promulgate Ordinances during recess of Parliament?

A. Article 121 

B. Article 122 

C. Article 123 

D. Article 124

Answer: Article 123 

Explanation: Article 123 of Indian Constitution deals with the Power of President to promulgate Ordinances during recess of Parliament. Article 123 of the Constitution grants the President certain law-making powers to promulgate ordinances during the recess of Parliament. These ordinances have the same force and effect as an Act of Parliament but are in the nature of temporary laws.

51. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Establishment and constitution of Supreme Court?

A. Article 123

B. Article 124

C. Article 125

D. Article 126

Answer: Article 124

Explanation: Article 124 of Indian Constitution deals with the Establishment and constitution of Supreme Court. There shall be a Supreme Court of India consisting of a Chief Justice of India and, until Parliament by law prescribes a larger number, of not more than seven other Judges.

52. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Power of Parliament to make law?

A. Article 124A

B. Article 124B

C. Article 124C

D. Article 124D

Answer: Article 124C

Explanation: Article 124C of Indian Constitution deals with the Power of Parliament to make law. Article 124C authorises the Parliament to “regulate the procedure for the appointment of Chief Justice of India and other Judges of the Supreme Court and Chief Justices and other Judges of High Courts and empower the Commission to lay down by regulations the procedure for the discharge of its functions.

53. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Appointment of acting Chief Justice?

A. Article 124

B. Article 125

C. Article 126

D. Article 127

Answer: Article 126

Explanation: Article 126 of Indian Constitution deals with the Appointment of acting Chief Justice. When the office of Chief Justice of India is vacant or when the Chief Justice is, by reason of absence or otherwise, unable to perform the duties of his office, the duties of the office shall be performed by such one of the other Judges of the Court as the President may appoint for the purpose.

54. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Seat of Supreme Court?

A. Article 130

B. Article 131

C. Article 132

D. Article 133

Answer: Article 130

Explanation: Article 130 of Indian Constitution deals with the Seat of Supreme Court. The Supreme Court shall sit in Delhi or in such other place or places, as the Chief Justice of India may, with the approval of the President from time to time appoint.

55. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Special leave to appeal by the Supreme Court?

A. Article 133

B. Article 134

C. Article 135

D. Article 136

Answer: Article 136

Explanation: Article 136 of Indian Constitution deals with the Special leave to appeal by the Supreme Court. The Constitution of India under Article 136 vests the Supreme Court of India, the apex court of the country, with a special power to grant special leave, to appeal against any judgment or order or decree in any matter or cause, passed or made by any Court/tribunal in the territory of India.

65. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Review of judgments or orders by the Supreme Court?

A. Article 134

B. Article 135

C. Article 136

D. Article 137

Answer: Article 137

Explanation: Article 137 of Indian Constitution deals with the Review of judgments or orders by the Supreme Court. Article 137 of the Constitution of India, 1950, provides that subject to provisions of any law and rules made under Article 145, the Supreme Court has the power to review any judgment pronounced or order made by it.

66. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Enlargement of the jurisdiction of the Supreme Court?

A. Article 136

B. Article 137

C. Article 138

D. Article 138

Answer: Article 138

Explanation: Article 138 of Indian Constitution deals with the Enlargement of the jurisdiction of the Supreme Court. Enlargement of the jurisdiction of the Supreme Court. (1) The Supreme Court shall have such further jurisdiction and powers with respect to any of the matters in the Union List as Parliament may by law confer.

67. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Law declared by Supreme Court to be binding on all courts?

A. Article 149

B. Article 141

C. Article 142

D. Article 143

Answer: Article 141

Explanation: Article 141 of Indian Constitution deals with the Law declared by Supreme Court to be binding on all courts. Article 141 of the Constitution of India stipulates that the law declared by the Supreme Court shall be binding on all Courts within the territory of India. Thus, the general principles laid down, by the Supreme Court are binding on each individual including those who are not a party to an order.

68. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Power of President to consult Supreme Court?

A. Article 141

B. Article 142

C. Article 143

D. Article 144

Answer: Article 143

Explanation: Article 143 of Indian Constitution deals with the Power of President to consult Supreme Court. The President may obtain the opinion of the Supreme Court on any question of law or fact that has arisen or likely to arise.

69. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Appointment of Governor?

A. Article 152

B. Article 153

C. Article 154

D. Article 155

Answer: Article 155

Explanation: Article 155 of Indian Constitution deals with the Appointment of Governor. The Governor of a State shall be appointed by the President by warrant under his hand and seal (Article 155). The Governor shall not be a member of the Legislature or Parliament; shall not hold any office of profit, shall be entitled to emoluments and allowances. (Article 158).

70. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Term of office of Governor?

A. Article 153

B. Article 154

C. Article 155

D. Article 156

Answer: Article 156

Explanation: Article 156 of Indian Constitution deals with the Term of office of Governor. The Governor shall hold office during the pleasure of the President. Provided that a Governor shall, notwithstanding the expiration of his term, continue to hold office until his successor enters upon his office.

71. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Qualifications for appointment as Governor?

A. Article 154

B. Article 155

C. Article 156

D. Article 157

Answer: Article 157

Explanation: Article 157 article of Indian Constitution deals with the Qualifications for appointment as Governor. Qualifications for appointment as Governor. No person shall be eligible for appointment as Governor unless he is a citizen of India and has completed the age of thirty-five years.

72. Which of the following article of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by the Governor?

A. Article 156

B. Article 158

C. Article 159

D. Article 160

Answer: Article 159

Explanation: Article 159 of Indian Constitution deals with the Oath or affirmation by the Governor. Article 159 provides that every person appointed a Governor or required to discharge the functions of a Governor, before taking charge of the office, shall take an oath or make an affirmation of office.

Comments