Indian Polity MCQs and Answers | Schedules of the Indian Constitution

Indian Polity Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers | Schedules of the Indian Constitution

Indian Polity Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers with Explanation and FREE PDF | Schedules of the Indian Constitution is the most important part of UPSC, APSC, RRB, SSC, RRB and other State PSC exams.

1. The first schedule of Indian constitution contains

A. The list of states

B. The list of states and union territories

C. The list of states and union territories and their territories

D. The list of union territories and their territories

Answer: The list of states and union territories and their territories

Explanation: The first schedule Indian constitution contains the list of states and union territories and their territories. The State List or List-II is a list of 59 items. Initially there were 66 items in the list in Schedule Seven to the Constitution of India.

2. Who among the following find mention in the 2nd schedule of the Indian Constitution?

A. Prime Minister

B. Chief Ministers of states

C. Attorney General

D. Governors of States

Answer: Governors of States

Explanation: The second schedule contains provisions of the President, Governors of States, Speaker and the Deputy Speaker of the House of the People and the Chairman and the Deputy Chairman of the Council of States and the Speaker and the Deputy Speaker of the Legislative Assembly and the Chairman and the Deputy Chairman of the Legislative Council of a State, the Judges of the Supreme Court and of the High Courts and the Comptroller and Auditor-General of India.

3. Which of the following schedule of Indian constitution contains the Forms of Oaths or Affirmations?

A. 3rd Schedule

B. 4th Schedule

C. 5th Schedule

D. 6th Schedule

Answer: 3rd Schedule

Explanation: The third Schedule contains the Forms of Oaths or Affirmations. It requires the taker of the oath to either “swear in the name of God” or to “solemnly affirm” to “bear true faith and allegiance to the Constitution”.

4. The fourth Schedule of Indian Constitution contains

A. Centre State Relation

B. International Trade rules

C. Provisions as to the allocation of seats in the Council of States

D. None of these

Answer: Provisions as to the allocation of seats in the Council of States

Explanation: The fourth Schedule contains provisions as to the allocation of seats in the Council of States.

5. Which of the following schedule of Indian constitution deals with the Administration and Control of Scheduled Areas?

A. 3rd Schedule

B. 4th Schedule

C. 5th Schedule

D. 6th Schedule

Answer: 5th Schedule

Explanation: The fifth Schedule contains provisions as to the Administration and Control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes.

6. States which find mention in Schedule 6 of the Indian Constitution is/are

A. Assam

B. Sikkim

C. Manipur

D. Arunachal Pradesh

Answer: Assam

Explanation: The sixth Schedule contains provisions as to the Administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.

7. Which of the following schedule of Indian constitution contains the Union list, State list and the concurrent list

A. 4th Schedule

B. 5th Schedule

C. 6th Schedule

D. 7th Schedule

Answer: 7th Schedule

Explanation: The seventh Schedule contains the Union list, State list and the concurrent list.

8. Which of the following schedule of Indian constitution contains the list of recognized languages?

A. 6th Schedule

B. 7th Schedule

C. 8th Schedule

D. 9th Schedule

Answer: 8th Schedule

Explanation: The eighth Schedule contains the list of recognized languages.

9. Which of the following schedule of Indian constitution contains provisions as to validation of certain Acts and Regulations?

A. 6th Schedule

B. 7th Schedule

C. 8th Schedule

D. 9th Schedule

Answer: 9th Schedule

Explanation: Ninth Schedule contains provisions as to validation of certain Acts and Regulations.

10. Which schedule of the Indian Constitution deals with anti-defection?

A. 8th Schedule

B. 9th Schedule

C. 10th Schedule

D. 11th Schedule

Answer: 10th Schedule

Explanation: The tenth Schedule contains provisions as to disqualification on ground of defection.

11. Which of the following schedule of Indian constitution contains the powers, authority and responsibilities of Panchayats?

A. 8th Schedule

B. 9th Schedule

C. 10th Schedule

D. 11th Schedule

Answer: 11th Schedule

Explanation: The eleventh Schedule contains the powers, authority and responsibilities of Panchayats.

12. Which of the following schedule of Indian constitution contains the powers, authority and responsibilities of Municipalities?

A. 9th Schedule

B. 10th Schedule

C. 11th Schedule

D. 12th Schedule

Answer: 12th Schedule

Explanation: The twelfth Schedule contains the powers, authority and responsibilities of Municipalities.

6 New chapters: (a) Goods and Services Tax Council (b) National Commission for Backward Classes (c) National Investigation Agency (d) National Disaster Management (e) Role of regional parties (f) Coalition Government.

Laxmikant book for Indian Polity has been the most reliable book for UPSC.

Here you find the Chepter wise notes of M. Laxmikant Indian Polity

Comments