MCQs and Answers of Indian Polity | Preamble of the Indian Constitution

MCQs and Answers of Indian Polity with Explanation and FREE PDF | Multiple Choice Questions and Answers on Preamble of the Indian Constitution are most important part of Indian Polity of competitive exam like UPSC Prelims, SSC, Bank, RRB, NTPC, Railway, State PSC exams and various other board exams.

1. Preamble gives an idea about which of the following:

  • The source of the constitution
  • Nature of Indian state
  • A statement of its objectives
  • All of these

Answer: All of these
Explanation: Preamble of the Indian Constitution gives an idea about the following: (1) the source of the constitution, (2) nature of Indian state (3) a statement of its objectives and (4) the date of its adoption.

2. What does the phrase “We the people of India” of Indian Constitution emphasises?

  1. Indian People are together
  2. Indian People made the constitution together
  3. The constitution is made by and for the Indian people and not given to them by any outside power
  4. None of these

Answer: The constitution is made by and for the Indian people and not given to them by any outside power.
Explanation: The phrase “We the people of India” of Indian Constitution emphasises that the constitution is made by and for the Indian people and not given to them by any outside power. It also emphasizes the concept of popular sovereignty as laid down by Rousseau: All the power emanates from the people and the political system will be accountable and responsible to the people.

3. The word ‘Sovereign’ of Indian Constitution means

  1. India is internally sovereign
  2. India is externally sovereign
  3. India is internally and externally sovereign
  4. None of these

Answer: India is internally and externally sovereign
Explanation: Sovereign: India is internally and externally sovereign – externally free from the control of any foreign power and internally, it has a free government which is directly elected by the people and makes laws that govern the people. No external power can dictate the government of India.

4. The word Socialism deals with the

  1. Only economic system
  2. Only political system
  3. Both Economic and Political system
  4. Either Economic or Political system

Answer: Both Economic and Political system
Explanation: Socialist: “Socialism” as an economic philosophy where means of production and distribution are owned by the State. Socialism is an economic and political system. India adopted Mixed Economy, where apart from the state, there will be private production too. Socialism as a social philosophy stresses more on societal equality.

5. Secular word of Indian Constitution state that

  1. The state will have specific religion of its own
  2. The state will have a lots of religion of its own
  3. The state will have any religion of its own
  4. The state will have no religion of its own

Answer: The state will have no religion of its own
Explanation: Secular: Features of secularism as envisaged in the Preamble is to mean that the state will have no religion of its own and all persons will be equally entitled to the freedom of conscience and the right freely to profess, practice and propagate the religion of their choice.

6. In a Democratic government rulers are elected by the

  1. People
  2. Rulers
  3. Hereditary
  4. All of these

Answer: People
Explanation: Democratic: Indicates that the Constitution has established a form of Government which gets its authority from the will of the people. The rulers are elected by the people and are responsible to them.

7. Which of the following statements is/are not correct with reference to the President of India?

  1. The President of India is elected by an electoral college for a term of five years.
  2. The post of the President of India is not hereditary.
  3. Every citizen of India is eligible to become the President of the country.
  4. People directly elected the President of the country

Answer: People directly elected the President of the country
Explanation: The President of India is elected by an electoral college for a term of five years. The post of the President of India is not hereditary. Every citizen of India is eligible to become the President of the country. The President is elected by members of an electoral college consisting of elected members of both Houses of Parliament and Legislative Assemblies of the states in accordance with the system of proportional representation, by means of single transferable vote.

8. What kind of justice is not mentioned in our preamble of the Constitution?

  1. Social
  2. Economic
  3. Political
  4. Educational

Answer: Educational
Explanation: Objectives of Indian State

  • Justice: Social, Economic and Political.
  • Equality: of status and opportunity.
  • Liberty: of thought, expression, belief, faith and worship

9. When the Indian Constitution was adopted?

  1. 26th January, 1949
  2. 26th November, 1949
  3. 26th January, 1950
  4. 26th November, 1950

Answer: 26th November, 1949
Explanation: The date of adoption of the Constitution is 26th November, 1949.  But most of the articles in Constitution came into force on January 26th, 1950. Those articles which came into existence on 26th Novemeber 1949 is given by Article 394.

10. When the Indian Constitution came into force?

  1. 26th January, 1949
  2. 26th November, 1949
  3. 26th January, 1950
  4. 26th November, 1950

Answer: 26th January, 1950
Explanation: The date of adoption of the Constitution is 26th November, 1949.  But most of the articles in Constitution came into force on January 26th, 1950. Those articles which came into existence on 26th Novemeber 1949 is given by Article 394.

11. On which day Purna Swaraj was proclaimed by the Indian National Congress?

  1. 26 January
  2. 26 November
  3. 15 August
  4. 28 September

Answer: 26 January
Explanation: 26 January was selected for this purpose because it was this day in 1930 when the Declaration of Indian Independence (Purna Swaraj) was proclaimed by the Indian National Congress.

12. Which of the following word has not been written in the preamble of the Indian Constitution?

  1. Sovereign
  2. Socialist
  3. Democratic
  4. Indians

Answer: Indians
Explanation: In the preamble of the Indian Constitution the word Indians is not mentioned.

13. Which of the following statements is not true with reference to the Indian Constitution?

  1. The date of implementation of the Indian Constitution is November 26, 1949
  2. The “Secular” word was added by the 42nd Constitution Amendment
  3. The 42nd Constitutional Amendment was done in 1976
  4. Social, Economic and political justice has been taken from the Russian Revolution in the Indian Constitution

Answer: The date of implementation of the Indian Constitution is November 26, 1949
Explanation: The date of adoption of the Constitution is 26th November, 1949.  But most of the articles in Constitution came into force on January 26th, 1950. Those articles which came into existence on 26th Novemeber 1949 is given by Article 394.

14. Which statement is not correct in the case of “Sovereign India”?

  1. India is not dependent on any country
  2. India is not a colony of any other country
  3. India can give any part of its country to any other country
  4. India is obliged to obey the UN in its internal affairs

Answer: India is obliged to obey the UN in its internal affairs
Explanation: Sovereign: India is internally and externally sovereign – externally free from the control of any foreign power and internally, it has a free government which is directly elected by the people and makes laws that govern the people. No external power can dictate the government of India.

15. K.M. Munshi was related to

  1. Constitution draft committee
  2. Preamble Committee
  3. Public Accounts Committee
  4. None of the following

Answer: Constitution draft committee
Explanation: Munshi was on the ad hoc Flag Committee that selected the Flag of India in August 1947, and on the committee which drafted the Constitution of India under the chairmanship of B. R. Ambedkar. In 1959, Munshi separated from the Nehru-dominated (socialist) Congress Party and started the Akhand Hindustan movement.

16. Which year is related to Berubari Case?

  1. 1972
  2. 1976
  3. 1970
  4. 1960

Answer: 1960
Explanation: The Supreme Court in the Berubari Union case (1960) held that the Preamble is not a part of the Constitution. In Kesavanand Bharti case (1973), the Supreme Court overturned its earlier decision and held that the Preamble is a part of the Constitution and can be amended under Article 368 of the Constitution.

17. What is the true meaning of “Secular”?

  1. All religions are equal in the eyes of the government
  2. Special importance to a religion related to minorities
  3. One religion is promoted by the government
  4. None of the following

Answer: All religions are equal in the eyes of the government
Explanation: Secular: Features of secularism as envisaged in the Preamble is to mean that the state will have no religion of its own and all persons will be equally entitled to the freedom of conscience and the right freely to profess, practice and propagate the religion of their choice.

18. What is the meaning of “social equality” in the Indian Constitution?

  1. Lack of opportunities
  2. Lack of equality
  3. Equal opportunities for all sections of the societies
  4. None of the following

Answer: Equal opportunities for all sections of the societies
Explanation: Social equality is a social situation where everyone in the society is treated equally. They have equal Civil Rights, Freedom of Speech Rights, Property Rights, Right to Vote and equal access to social goods and services.

19. Who among the following said that the preamble of the Indian Constitution is “The Keynote of the Constitution”?

  1. Ernest Barker
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Dr. Ambedkar
  4. Nelson Mandela

Answer: Ernest Barker
Explanation: Ernest Barker said that the preamble of the Indian Constitution is “The Keynote of the Constitution”. Sir Ernest Barker was an English political scientist who served as Principal of King’s College London from 1920 to 1927.

20. “The language of Preamble” of the Indian constitution is taken from the constitution of

  1. America
  2. Canada
  3. Australia
  4. Ireland

Answer: Australia
Explanation: “The language of Preamble” of the Indian constitution is taken from the constitution of Australia. Majority of Indian constitution was borrowed from Major constitutions of the world, but major influencer was Government of India Act 1935. All of them are mentioned in the preamble.

Preamble is not a part of the Indian Constitution according to the Supreme Court in the Berubari Union case (1960). The Preamble declares India to be a sovereign, socialist, secular and democratic republic. … The objectives stated by the Preamble are to secure justice, liberty, equality to all citizens and promote fraternity to maintain unity and integrity of the nation.

Gk Questions and Answers of Indian Polity with Explanation and FREE PDF Indian Polity by M. Laxmikant on Preamble of the Indian Constitution are most important part of Indian Polity of competitive exam like UPSC Prelims, SSC, Bank, RRB, NTPC, Railway, State PSC exams and various other board exams. Candidates can start a journey of their preparation with our Most Important Chapter wise MCQs series on Indian Polity. Click Here

Comments