Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition MCQs and Answers

Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition centers chiefly around inorganic plant nutrition, wherein we will study the techniques to recognize elements fundamental to the growth and development of plants and the standards for setting up the centrality. This chapter additionally gives a short prologue to the centrality and the system of biological nitrogen obsession. Let us discuss about some Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition MCQs and Answers.

1 Deficiency of ________ causes chlorosis in older leaves
(A) Calcium
(B) Magnesium
(C) Sodium
(D) Nitrogen

Answer: Magnesium
2 A “wild type” organism that does not need any additional growth supplement is known as
(A) Phenotype
(B) Auxotroph
(C) Autotroph
(D) Prototroph

Answer:Prototroph
3 Which one of the following is NOT a criteria for an element to be called as essential?
(A) These elements need not to take part in growth and development
(B) The function of an element must not be replaceable
(C) The element should be involved in plant metabolism
(D) A plant cannot complete its life cycle without these elements

Answer: These elements need not to take part in growth and development
4 Who proposed the idea of essential mineral nutrients of the plant?
(A) Leonhart Fuchs
(B) Aristotle
(C) Arnon and Stout
(D) Carl Linnaeus

Answer: Arnon and Stout
5 Name the technique which involves the growth of a plant by suspending their roots in the air?
(A) Diffusion
(B) Osmosis
(C) Hydroponics
(D) Aeroponics

Answer: Aeroponics
6 Which of the following is a mineral nutrient?
(A) Carbon
(B) Nitrogen
(C) Hydrogen
(D) Oxygen

Answer:Nitrogen
7 Which of the following element is needed by plants in a very small quantity?
(A) Phosphorus
(B) Carbon
(C) Sodium
(D) Magnesium

Answer: Sodium
8 Name the mineral element which is required by a plant in a great amount?
(A) Calcium
(B) Cobalt
(C) Phosphorus
(D) Nitrogen

Answer: Nitrogen
9 Deficiency of which mineral causes dark green coloration of the leaves?
(A) Phosphorus
(B) Potassium
(C) Nitrogen
(D) Calcium

Answer: Phosphorus
10 Which of the following is deficiency symptom of magnesium?
(A) Chlorosis in young leaves
(B) Chlorosis in older leaves
(C) Spindly and woody stem
(D) Elongated stem

Answer: Chlorosis in older leaves

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE