Research Ethics MCQs and Answers with FREE PDF

research ethics mcqs and answers with free pdf helps a person to look at his own life critically and to evaluate his actions/choices/decisions.

Research Ethics MCQs and Answers with FREE PDF Download – Check Below

1. Ethics can be defined as:

  1. A process of reasoning in terms of the right thing to do.
  2. Rules governing society.
  3. The basis of the criminal code.
  4. A list of rights and wrongs.

Correct Answer: A process of reasoning in terms of the right thing to do.

2. Essential in ethics and ethical standards is:

  1. A good grasp of research methods.
  2. The capacity to produce good research.
  3. A good understanding of business.
  4. The capacity to distinguish between right and wrong.

Correct Answer: The capacity to distinguish between right and wrong.

3. Integrity and transparency are fundamental:

  1. Issues in business.
  2. Requirements in research.
  3. Ethical principles in research.
  4. Methodologies in research.

Correct Answer: Ethical principles in research.

4. Power is:

  1. Essential in business.
  2. Essential for the business researcher.
  3. A good force for any researcher.
  4. A fundamental ethical issue in research.

Correct Answer: A fundamental ethical issue in research.

5. The ethically reflective practitioner:

  1. Engages in research on ethics.
  2. Thinks critically about the standard of their research and their code of conduct and behaviour as a researcher.
  3. Is particularly bound by rules and standards.
  4. Wastes a lot of time just thinking.

Correct Answer: Thinks critically about the standard of their research and their code of conduct and behaviour as a researcher.

6. Reflexivity is:

  1. The fast response the researcher makes to every development in the research project.
  2. The relationship that develops between the researcher and the research project.
  3. The researcher’s active, thoughtful engagement with every aspect and development of their research.
  4. A reflection on the relationship between the researcher and the research project.

Correct Answer: The researcher’s active, thoughtful engagement with every aspect and development of their research.

7. A guarantee of confidentiality is:

  1. A guarantee that some information will remain confidential and will not be disclosed.
  2. Always required by proper ethical standards in research.
  3. Essential for every participant in a research project.
  4. Only given under duress.

Correct Answer: A guarantee that some information will remain confidential and will not be disclosed.

8. The principle of informed consent is:

  1. Of little use in business research.
  2. Essential to the relationship between the researcher and the research project.
  3. A key ethical concern.
  4. A key data gathering method.

Correct Answer: A key ethical concern.

9. The principle of informed consent holds:

  1. That all resources used in the research project must be properly referenced and acknowledged.
  2. The researcher must inform the research supervisor of every development in the research project.
  3. The researcher must inform the research supervisor of every ethical development in the research project.
  4. Participants agree to participate in a research project when they have been fully informed of any and all potential consequences.

Correct Answer: Participants agree to participate in a research project when they have been fully informed of any and all potential consequences.

10. Research ethics committees are:

  1. Committees of researchers.
  2. Convened by organisations to monitor and police the ethical standards of research projects carried out under their auspices, under their name.
  3. Committees of researchers concerned with ethics.
  4. Concerned only with research conducted in the medical sciences.

Correct Answer: Convened by organisations to monitor and police the ethical standards of research projects carried out under their auspices, under their name.

11. Intrusion is:

  1. What the researcher must engage in, in order to carry out the research.
  2. In the very nature of research.
  3. Any unwarranted, unnecessary or unwelcome engagement with a person or a place.
  4. Unavoidable, in a research project.

Correct Answer: Any unwarranted, unnecessary or unwelcome engagement with a person or a place.

12. A gatekeeper is:

  1. Any person or structure that controls access to people, places, structures and/or organisations.
  2. A person in charge of a gate.
  3. A security officer or guard.
  4. A person who controls entrances and exits.

Correct Answer: Any person or structure that controls access to people, places, structures and/or organisations.

Also Read Business Ethics MCQs and Answers

13. Every research project should make a contribution:

  1. To the researcher’s development.
  2. Financially
  3. To knowledge.
  4. In terms of methodology.

Correct Answer: To knowledge.

14. In carrying out the research, the researcher should engage properly and thoroughly with:

  1. The media.
  2. The literature on the topic.
  3. Their peers.
  4. Art and science.

Correct Answer: The literature on the topic.

15. There are potential risks and harms in:

  1. Every stage of the research process.
  2. Some research projects.
  3. Research projects that engage with human populations.
  4. Some research projects that engage with human populations.

Correct Answer: Every stage of the research process.

Download the PDF (Research Ethics MCQs)

Comments