Important Questions on Plant Growth and Development

Important Questions on Plant Growth and Development investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Important Questions on Plant Growth and Development pdf Download

1. The term auxin was coined by

  • Skoog
  • Haberlandt
  • Miescher
  • F.W. Went

Answer: F.W. Went

2. Precursor of Indole acetic acid (natural auxin) is

  • Glycine
  • Methionine
  • Isopentynyl pyrophosphate
  • Tryptophan

Answer: Tryptophan

3. All the following hormones are growth inhibitors except

  • Absiccic acid
  • dormin
  • ethylene
  • IAA

Answer: IAA

4. Which of the following is a gaseous hormone

  • IBA
  • NAA
  • Abscicic acid
  • Ethylene

Answer: Ethylene

5. Which of the following bioassays are used to detect the presence of auxin

  • Avena curvature test and tobacco pith culture
  • Split pea stem curvature test and tobacco pith culture
  • Avena curvature test and Split pea stem curvature test
  • tobacco pith culture only

Answer: tobacco pith culture only

6. Coconut milk contains a cytokinin called ____ which promotes plant growth.

  • Naphthalene acetic acid
  • Indole-3-acetic acid
  • Gelatin
  • Zeatin

Answer: Zeatin

7. One of the following is not an auxin

  • Indole-3-acetic acid
  • Malic Hydrazide
  • Indole butyric acid
  • Naphthalene acetic acid

Answer: Malic Hydrazide

8. _________can stimulate the germination of barley seeds

  • α-amylase
  • Abscisic acid
  • Benzoic acid
  • Coumarin

Answer: α-amylase

9. Seed dormancy is triggered by

  • Indole-3-ethanol
  • Abscisic acid
  • Carbon dioxide
  • None of the above

Answer: Abscisic acid

10. The significance of the day length in plants was first shown in:

  • Barley
  • Lettuce
  • Tobacco
  • Tomato

Answer: Tobacco

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments