Plant Growth and Development Class 11 questions and answers

Plant Growth and Development Class 11 questions and answers investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Plant Growth and Development Class 11 questions and answers pdf Download

1. Name the amino acid which acts as a precursor of auxin biosynthesis?

  • Serine
  • Tryptophan
  • Valline
  • Tyrosine

Answer: Tryptophan

2. Mark the one, which is NOT a physiological effect of auxin?

  • Cell elongation
  • Stem elongation
  • Cell differentiation
  • Rooting

Answer: Stem elongation

3. Name the site of Gibberellins synthesis

  • Endosperm
  • Coleoptile tip
  • Young leaves
  • Scetullum

Answer: Endosperm

4. Gibberellin that is synthesized in the shoot transported to different parts of the plant by which medium?

  • Xylem
  • Sieve tube
  • Aleurone layer
  • Phloem

Answer: Phloem

5. What is bolting?

  • Internode elongation
  • Rooting
  • Shooting
  • Shoot apical meristem

Answer: Internode elongation

6. Which of the following plant hormone is responsible for seed germination?

  • Auxin
  • Gibberellin
  • Ethylene
  • Abscisic acid

Answer: Gibberellin

7. Name the first naturally occurring cytokines.

  • Neoxanthin
  • Xanthoxin
  • Zeatin
  • Isopentenyl adenine

Answer: Zeatin

8. Which of the following plant hormone causes a delay in leaf senescence?

  • Abscisic acid
  • Ethylene
  • Auxin
  • Cytokines

Answer: Cytokines

9. Name the stress hormone of the plant.

  • Brassinosteroid
  • Abscisic acid
  • Cytokines
  • Ethylene

Answer: Abscisic acid

10. Deficiency in which of the following hormone causes dwarfism in the plant?

  • Ethylene
  • Abscisic acid
  • Gibberellin
  • Brassinosteroid

Answer: Brassinosteroid

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments