Plant Growth and Development MCQs and Answers

Plant Growth and Development MCQs and Answers investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Plant Growth and Development NEET pdf Download

1. Which plant hormone helps in breaking the dormancy of plant?

  1. Auxin
  2. Gibberellin
  3. Cytokinin
  4. Ethylene

Answer: Gibberellin

2. Which hormone is formed in leaves and helps in the blooming of the flowers?

  1. Traumatic
  2. Auxin
  3. Florigens
  4. None of the above

Answer: Florigens

3. Which plant hormone is formed in injured cells by which the injury of plant is healed?

  1. Florigens
  2. Traumatic
  3. Abscisic Acid
  4. None of the above

Answer: Traumatic

4. Which of the following hormone help in the cell division and development in the presence of auxins?

  1. Ethylene
  2. Cytokinins
  3. Auxins
  4. Florigens

Answer: Cytokinins

5. Name the plant hormone which increases the activity of cambium in the wooden plants?

  1. Gibberellins
  2. Cytokinins
  3. Auxins
  4. Ethylene

Answer: Gibberellins

6. Growth regulators, which control plant growth and development are called___________

  1. Secondary metabolites
  2. Macro element
  3. Nonessential elements
  4. Phytohormone

Answer: Phytohormone

7. Growth in plants is mainly driven by turgor pressure.

  1. True
  2. False

Answer: True

8. Which of the following is NOT a plant hormone?

  1. Corticosteroid
  2. Brassinosteroid
  3. Polyamines
  4. Salicylic acid

Answer: Corticosteroid

9. Name the plant in which auxin was first discovered?

  1. Mustard
  2. Pea
  3. Oats
  4. Rice

Answer: Oats

10. Which of the following is NOT a naturally occurring auxin?

  1. Indole 3-acetic acid (IAA)
  2. Indole 3-butyric acid (IBA)
  3. Phenyl acetic acid (PAA)
  4. 38

Answer: 2,4-D

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments