Plant Growth and Development NEET MCQ

Plant Growth and Development NEET MCQ investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Plant Growth and Development NEET MCQ pdf Download

1. Uneven distribution of auxins may lead to

  • Phototrophic curvature
  • Day-neutral curvature
  • Both (1) and (2)
  • None of the above

Answer: Phototrophic curvature

2. Tendrils of garden peas coiling around any support signifies:

  • Seismonasty
  • Thigmotaxis
  • Gravitropism
  • Thigmotrophism

Answer: Thigmotrophism

3. ____________ tissues synthesize natural cytokinins

  • Old
  • Rapidly dividing
  • Storage
  • None of the above

Answer: Rapidly dividing

4. ________ is a plant hormone generally present in the gaseous state

  • Ethylene
  • Ethane
  • Argon
  • None of the above

Answer: Ethylene

5. _________ is a colourless gas that serves as a signalling hormone.

  • Benzene
  • Nitric Oxide
  • Ozone
  • None of the above

Answer: Nitric Oxide

6. Which plant hormone is responsible for saving the crops from falling.

  • Cytokinin
  • Gybberellin
  • Auxin
  • Ethylene

Answer: Auxin

7. Which of the following hormone is found in gaseous form?

  • Florigens
  • Abscisic Acid
  • Ethylene
  • Auxin

Answer: Ethylene

8. Name the plant hormone which is responsible for the ripening of fruits?

  • Ethylene
  • Auxin
  • Traumatic
  • Cytokinins

Answer: Ethylene

9. Which plant hormone is helpful in making RNA and protein?

  • Gibberellins
  • Auxin
  • Cytokinins
  • Ethylene

Answer: Cytokinins

10. Which of the following statement is incorrect?

  • Auxins are the most important plant hormone
  • Auxins are produced at the region of elongation
  • Indoleacetic Acid (IAA) is a principal auxin
  • Auxins are also important in regulating the fall of leaves and fruits

Answer: Auxins are produced at the region of elongation

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments