Plant Growth and Development NEET Questions pdf

Plant Growth and Development NEET Questions pdf investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Plant Growth and Development NEET Questions pdf Download

1. A seed which is just waiting for favourable environmental condition to germinate is called

  • Dormant seed
  • Quiescent seed
  • Non-viable seed
  • Dead seed

Answer: Quiescent seed

2. Richmond – Lang effect is

  • Morphogenesis
  • Delay of senescence under control of cytokinin
  • Induction of early flowering
  • Protection of organs

Answer: Delay of senescence under control of cytokinin

3. 2,4-D is used as

  • Florigen
  • Vernalin
  • Herbicide
  • Fungicide

Answer: Herbicide

4. The type of germination in which cotyledons come above the ground is called as

  • Epigeal
  • Hypogeal
  • Viviparpus
  • Oviparous

Answer: Epigeal

5. In most of monocot plants, germination is

  • Epigeal
  • Hypogeal
  • Viviparous
  • Hydrogeal

Answer: Hypogeal

6. The phase of growth which is the first phase and represents lag phase of growth curve is

  • Formative phase
  • Cell enlargement phase
  • Maturation phase
  • Stationery phase

Answer: Formative phase

7. The lateral meristem in plant is reponsible for

  • Primary growthd
  • Secondary growth
  • Exponential growth
  • Growht in elongation

Answer: Secondary growth

8. Plant growth can be measured by

  • Horizontal microscope
  • Crescograph
  • Auxanometer
  • All the above

Answer: Aldolase

9. Auxins were first isolated form the plants by

  • Darwin
  • F.W.Wend
  • Boysen-Jensen
  • Sachs

Answer: F.W.Wend

10. Apical dominance is due to

  • Abcisic acid
  • Gibberelic acid
  • Auxin
  • Cytokinin

Answer: Auxin

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE