Plant Growth and Development objective questions and Answers

Plant Growth and Development objective questions and Answers investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Plant Growth and Development objective questions and Answers pdf Download

1. Who classified the plants into different categories on the basis of photoperiodic responses

  • benthem and Hooker
  • cajlachjan
  • Garner and Allard
  • Linneus

Answer: Garner and Allard

2. The plant which needs light period shorter than critical period is called

  • Short day plant(SDP)
  • Long day plant(LDP)
  • Day neutral plant(DNP)
  • Short long day plant(SLDP)

Answer: Short day plant(SDP)

3. Vernalization is also called as

  • Spiringification
  • Yarovization
  • Chilling effect
  • All of these

Answer: All of these

4. The harmone which stimulates the flowering in vernalized plant is

  • Florigen
  • Vernalin
  • Cytokinin
  • Gibberellin

Answer: Vernalin

5. Vernalization is

  • Growth curve related to light
  • Effect of photoperiods on plant growth
  • Speeding up ability to flower by low temperature
  • Diurnal photoperiodicty

Answer: Speeding up ability to flower by low temperature

6. Epigeal germination is found in

  • Gram
  • Pea
  • Castor
  • Jowar

Answer: Castor

7. Which of the following substance acts as natural germination inhibitor?

  • Cytokinin
  • Gibberellin
  • Ethylene
  • Caumarin

Answer: ethanol and CO2

8. The part of seed which emerges out first during germination is

  • Radicle
  • Plumule
  • Root
  • Shoot

Answer: Radicle

9. Indefinite growth of plants is due to presence of

  • Meristemtic cells
  • Parenchyma
  • Permanent tissue
  • Vascular tissue

Answer: Meristemtic cells

10. In which of the following, rate of growth gradually slows down and comes to steady stage?

  • Lag phase
  • Log phase
  • Exponential phase
  • Stationary phase

Answer: Stationary phase

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments