Plant Growth and Development Short Questions for NEET

Plant Growth and Development Short Questions for NEET investigate a portion of the variables which administer and control these formative cycles. These variables are both intrinsic (interior) and extrinsic (outside) to the plant. The various other subtopics in the chapter are Growth Differentiation, Dedifferentiation and Redifferentiation, Development, Plant Growth Regulators, Photoperiodism, Vernalisation and then some.

Plant Growth and Development Short Questions for NEET pdf Download

1. Identify the true statement/statements regarding growth and development in organisms.

  • Growth is intrinsic
  • Growth is the physical development while development is the physiological growth
  • Growth is accompanied by development
  • All of these

Answer: All of these

2. Vernalization treatment can convert

  • a biennial into an annual
  • a spring variety into a winter variety
  • an annual into a perennial
  • all of these

Answer: All of these

3. Scarification is a method of overcoming dormancy in seeds which

  • contain immature embryo
  • Hard seed coat
  • possess germination inhibiting substance
  • contain fully formed but physiologically unripe embryo

Answer: Hard seed coat

4. Identify the precursor substance used in the biosynthesis of gibberellins in plants.

  • Gibberellic acid
  • Methionine
  • Acetyl Co-A
  • Tryptophan

Answer: Acetyl Co-A

5. Seeds in which germination is stimulated by light are called

  • Photoblastic seeds
  • Thermoblastic seed
  • Positively photoblastic
  • Negatively photoblastic

Answer: Positively photoblastic

6. The chemical substances like phenolics, caumarins, ferulic acid are

  • Growth harmones
  • Growth inhibitors
  • Germination inhibitors
  • Germination promoters

Answer: Growth inhibitors

7. The seeds which can not germinate in absence of light is called

  • Positively photoblastic seed
  • Negatively photpblastic seed
  • Photoblastic seed
  • Photpperiodic seeds

Answer: 38 ADP molecules into 38 ATP molecules

8. Germination inhibitors leached out by one plant may inhibit germination of seeds of other plants is called as

  • Allopathy
  • Allelopathy
  • Dormancy
  • Aromapathy

Answer: Allelopathy

9. The dormancy of seed is due to mechanical resistance of seed coat in

  • Allisma
  • Capsella
  • Amaranthus
  • All the above

Answer: All the above

10. Which of the following growth harmones in plant is influenced by light?

  • Gibberellin
  • Cytokinin
  • Auxin
  • Ethylene

Answer: Auxin

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments