Digestion and Absorption Class 11 questions and answers

Digestion and Absorption Class 11 questions and answers deals with the significant segments of our food are sugars, proteins, and fats and their Digestion and Absorption. Nutrients and minerals are likewise needed in little amounts. Food gives energy and natural materials to develop and fix tissues. The water we take in assumes a significant part in metabolic cycles and forestalls the parchedness of the body. Our body can’t use bio-macromolecules in food in their unique structure.

Digestion and Absorption Class 11 questions and answers pdf Download

1. Which enzyme is responsible for the digestion of milk in infants?

  • Pepsin
  • Trypsin
  • Renin
  • various proteolytic enzyme

Answer: Renin

2. Maximum absorption of water occours in

  • caecum
  • colon
  • small intestine
  • large intestine

Answer: colon

3. Succus entericus is secreted by

  • Goblet cells
  • Crypts of Lieberkuhn
  • Islets of lengerhans
  • Paneth cell

Answer: Crypts of Lieberkuhn

4. What is the composition of bile?

  • bile pigment and bile salts
  • bile pigments and cholesterol
  • cholesterol and phospholipids
  • All the above

Answer: All the above

5. Which of the following present in the filiform papillae of the tongue?

  • chemoreceptors
  • thermoreceptors
  • tactile receptors
  • taste buds

Answer: tactile receptors

6. The gastric juice contain

  • trypsin, renin, pepsin
  • pepsin, trypsin, amylase
  • pepsin ,renin, lipase
  • trypsin, pepsin, lipase

Answer: pepsin ,renin, lipase

7. Which enzyme is present in human saliva?

  • Ptylin
  • Pepsin
  • Enterokinase
  • Maltase

Answer: Ptylin

8. Bile salt activates which enzyme?

  • Lipase
  • pancreatic amylase
  • Pepsinogen
  • Trypsinogen

Answer: pancreatic amylase

9. Choose the incorrect statement regarding human digestive system with reference to a normal person.

  • Human saliva is slightly acidic
  • In human being, four pair of salivary gland secretes saliva
  • The quantity of saliva in adult man may be 1 to 1.5L day
  • Enzyme amylase present in saliva is responsible for the breakdown of starch into simpler sugar

Answer: In human being, four pair of salivary gland secretes saliva

10. Which one is not associated with the secretion of saliva in human beings?

  • Parotids glands
  • Sublingual glands
  • Zymogenic cells
  • Submaxillary glands

Answer: Zymogenic cells

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments