Digestion and Absorption NEET MCQ

Digestion and Absorption NEET MCQ deals with the significant segments of our food are sugars, proteins, and fats and their Digestion and Absorption. Nutrients and minerals are likewise needed in little amounts. Food gives energy and natural materials to develop and fix tissues. The water we take in assumes a significant part in metabolic cycles and forestalls the parchedness of the body. Our body can’t use bio-macromolecules in food in their unique structure.

Digestion and Absorption NEET MCQ pdf Download

1. Which one of the following is a non reducing carbohydrate?

  • Maltose
  • Sucrose
  • Lactose
  • Ribose 5 –phosphate

Answer: Sucrose

2. Where do certain symbiotic microorganisms normally occour in human body?

  • Caecum
  • oral lining and toungue surface
  • Vermiform appendix and rectum
  • Duodenum

Answer: Caecum

3. What is the another name of gastro oesophageal sphincter?

  • pyloric sphincter
  • gastro duodenal sphincter
  • cardiac sphincter
  • sphincter of oddi

Answer: cardiac sphincter

4. In humans, which opening is guarded by sphincter of Oddi?

  • Opening of hepatopancreatic ampulla into duodenum
  • Opening of stomach into duodenum
  • Opening of oesophagus into stomach
  • Opening of bile duct into gall bladder

Answer: Opening of hepatopancreatic ampulla into duodenum

5. The epithelium of the mucosa remain unaffected from HCl due to

  • mucous continues to lubricate the inner lining
  • bicarbonates present in the gastric juices protect the linings
  • both a) and b)
  • none of the above

Answer: both a) and b)

6. Which of the following cells produce HCl?

  • B-cell
  • α-cell
  • Oxyntic cell
  • Chief cell

Answer: Oxyntic cell

7. What is frenulum?

  • it is the fold by which tongue is attached to the floor of oral cavity
  • it is an adenoid which is present on pharyngeal wall
  • it is a tonsil like structure
  • it is a V-shaped furrow which divides the surface of tongue

Answer: It is the fold by which tongue is attached to the floor of oral cavity

8. Thecodont, diphyodont and heterodont teeth are characterstic of

  • Aves
  • Reptiles
  • Mammals
  • Amphibians

Answer: Mammals

9. The small intestine has three parts. The first part is called

  • Duodenum
  • Oesophagus
  • Larynx
  • None of the above

Answer: Duodenum

10. ________ is a characteristic feature of epithelial cells of the intestine

  • Glottis
  • Pilus
  • Bolus
  • Microvilli

Answer: Microvilli

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments