Digestion and Absorption objective questions and Answers

Digestion and Absorption objective questions and Answers deals with the significant segments of our food are sugars, proteins, and fats and their Digestion and Absorption. Nutrients and minerals are likewise needed in little amounts. Food gives energy and natural materials to develop and fix tissues. The water we take in assumes a significant part in metabolic cycles and forestalls the parchedness of the body. Our body can’t use bio-macromolecules in food in their unique structure.

Digestion and Absorption objective questions and Answers pdf Download

1. Through which vein, the long chain fatty acids enters into the blood?

  • subclavian vein
  • jugular vein
  • external carotid vein
  • internal carotid vein

Answer: subclavian vein

2. What is emulsification?

  • small molecules of lipid combine to form large molecule
  • large molecule split into smaller molecules
  • it is a process which enhances solubility of lipid
  • none of the above

Answer: large molecule split into smaller molecules

3. Which method is used for the transport of amino acids?

  • simple diffusion
  • facilitated diffusion
  • passive transport
  • none of the above

Answer: none of the above

4. What is the dental formula of human being?

  • 2123/2123
  • 2123/2213
  • 2114/2114
  • 2122/2122

Answer: 2114/2114

5. Which one serves as a passage for both food and air?

  • Larynx
  • Pharynx
  • Gullet
  • Glottis

Answer: Pharynx

6. Bile juice is stored in which organ of human body?

  • Gall bladder
  • Liver
  • Kidney
  • Pancreas

Answer: Gall bladder

7. Which one of the following sequence is in correct order?

  • Descending portal colon→Rectum→Anus
  • Colon→Anus→Rectum
  • Stomach→Jejunum→Duodenum
  • Ileum→Colon→Caecum

Answer: Descending portal colon→Rectum→Anus

8. The innermost layer of human gut forms irregular folds in the stomach which are known as

  • lumen
  • villi
  • rugae
  • Both b) and c)

Answer: rugae

9. How many salivary glands are present in human being?

  • 6
  • 8
  • 10
  • 12

Answer: 6

10. Which one of the following is regarded as source of instant energy?

  • Fats
  • Carbohydrates and Fats
  • Carbohydrates only
  • Minerals and Vitamins

Answer: Carbohydrates only

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments