Digestion and Absorption Short Questions for NEET

Digestion and Absorption Short Questions for NEET deals with the significant segments of our food are sugars, proteins, and fats and their Digestion and Absorption. Nutrients and minerals are likewise needed in little amounts. Food gives energy and natural materials to develop and fix tissues. The water we take in assumes a significant part in metabolic cycles and forestalls the parchedness of the body. Our body can’t use bio-macromolecules in food in their unique structure.

Digestion and Absorption Short Questions for NEET pdf Download

1. An infant feeding entirely on the mother’s milk passes stools that are coloured yellow. What is the reason for this?

  • Casein
  • Bile pigments
  • Pancreatic pigments
  • None of the above

Answer: Bile pigments

2. A dental condition that is characterized by hyper mineralization of teeth enamel due to excessive intake of _____________. The teeth often appear mottled.

  • Sodium
  • Calcium
  • Fluoride
  • Mercury

Answer: Fluoride

3. Spicy food, coupled with anxiety, may lead to ________

  • Indigestion
  • Hypotension
  • Seizures
  • None of the above

Answer: Indigestion

4. One of the reasons why some people cough after eating a meal may be due to the improper movement of ______

  • Water
  • Diaphragm
  • Neck
  • Epiglottis

Answer: Epiglottis

5. ____________ is a protein deficiency disorder

  • Scurvy
  • Anaemia
  • Kwashiorkor
  • None of the above

Answer: Kwashiorkor

6. In frogs, the surface of the attachment for the tongue is _____

  • Palate
  • Tympanum
  • Pterygoid
  • Hyoid apparatus

Answer: Hyoid apparatus

7. Doctors will suggest ___________ if person is suffering from high blood cholesterol.

  • Ghee
  • Lard
  • Dalda
  • Vegetable Oil

Answer: Vegetable Oil

8. Chymosin is also known as ______

  • Lipase
  • Amylase
  • Trypsin
  • Rennin

Answer: Rennin

9. In humans, lacteals are found in ______

  • Ileum
  • Ear
  • Oesophagus
  • None of the above

Answer: Ileum

10. Nyctalopia can occur due to the deficiency of

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin B12

Answer: Vitamin A

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments