Important Questions on Digestion and Absorption

Important Questions on Digestion and Absorption deals with the significant segments of our food are sugars, proteins, and fats and their Digestion and Absorption. Nutrients and minerals are likewise needed in little amounts. Food gives energy and natural materials to develop and fix tissues. The water we take in assumes a significant part in metabolic cycles and forestalls the parchedness of the body. Our body can’t use bio-macromolecules in food in their unique structure.

Important Questions on Digestion and Absorption pdf Download

1. Which form of fats is absorbed into the intestinal cells?

  • micelles
  • chylomicrons
  • fatty acids
  • both a) and b)

Answer: micelles

2. Function of caecum is to carryout digestion of

  • starch
  • proteins
  • cellulose
  • fats

Answer: cellulose

3. Part of the stomach which opens into the duodenum?

  • cardiac
  • pyloric
  • fundus
  • body

Answer: pyloric

4. Which is the hardest material of the human body?

  • Dentine
  • Enamel
  • Teeth
  • Bone

Answer: Enamel

5. Which one of the following pairs of food components in humans reaches the stomach totally undigested

  • starch and cellulose
  • protein and starch
  • starch and fat
  • fat and cellulose

Answer: fat and cellulose

6. A young infant may be feeding entirely on mother’s milk which is white in colour but he possesses yellowish coloured stools. What is this yellow colour due to?

  • Pancreatic juice poured into duodenum
  • Intestinal juice
  • Bile pigments passed through bile juice
  • Undigested milk protein casein

Answer: Bile pigments passed through bile juice

7. The absorption of water, alcohol and monosaccharides occour in

  • gastric mucosa
  • mucosa of ileum
  • intestinal mucosa
  • none of the above

Answer: gastric mucosa

8. Select what is not true of intestinal villi among followings:

  • They possesses microvilli
  • They increase the surface area
  • They are supplied with capillaries and the lacteal vessels
  • They only participate in digestion of fats

Answer: They only participate in digestion of fats

9. Hepatopancreatic duct opens into the duodenum and carries

  • Bile
  • Pancreatic juice
  • both bie and pancreatic juice
  • saliva

Answer: both bie and pancreatic juice

10. One of the following is not a common disorder associated with digestive system:

  • Tetanus
  • Diarrhoea
  • Jaundice
  • Dysentery

Answer: Tetanus

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments