100+ Acid Rain Questions and Answers with FREE PDF

Acid rain means any form of precipitation with acidic components, such as sulfuric or nitric acid that fall to the ground from the atmosphere in wet or dry forms. This can include rain, snow, fog, hail or even dust that is acidic. Here we discuss some important Acid Rain Questions and Answers.

Acid Rain Questions and Answers with FREE PDF Download

1. Acid rain is caused by

  1. Sulfur dioxide and Nitrogen oxide
  2. Carbon dioxide and Nitrogen oxide
  3. Sulfur dioxide and Carbon oxide
  4. Carbon monxide and Carbon dioxide

Answer: Sulfur dioxide and Nitrogen oxide

2. Acid rain is caused by oxides of

  1. S and N
  2. C and N
  3. N and A
  4. C and Mg

Answer: S and N

3. Acid rain generally occurs in

  1. Polar region
  2. Forest areas
  3. Industrial areas
  4. Grassland areas

Answer: Industrial areas

4. Glass containers are generally not preferred for sampling rain water. Why?

  1. A Glass containers are expensive
  2. B Glass containers are not easy to maintain
  3. C Glass containers affect the pH of the rain water
  4. D All of the mentioned

Answer: Glass containers affect the pH of the rain water

5. Which of the following gases are main contributors to acid rain?

  1. A Carbon dioxide and carbon monoxide
  2. B Sulphur dioxide and carbon dioxide
  3. C Sulphur dioxide and nitrogen dioxide
  4. D Sulphur dioxide and nitrous oxide

Answer: Sulphur dioxide and nitrous oxide

6. Which place in India receives the highest annual rainfall?

  1. A Mawsynram
  2. B Cherrapunji
  3. C Siju
  4. D None of the above

Answer: Mawsynram

7. Which of the following is/are natural contributor(s) to sulphur dioxide in the atmosphere?

  1. A Sea sprays
  2. B All of the mentioned
  3. C Decaying vegetation
  4. D Volcanic eruption

Answer: All of the mentioned

8. Which of the following gases is responsible for the yellowing of the Taj Mahal?

  1. A Organic carbon
  2. B Black carbon
  3. C Brown carbon
  4. D All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

9. Acid Rain is caused by emissions of

  1. A Sulphur dioxide
  2. B Nitrogen oxide
  3. C Both (A) and (B)
  4. D Carbon dioxide

Answer: Both (A) and (B)

10. The adverse effect(s) of acid rain is(are)

  1. A Causing paint to peel
  2. B Corrosion of steel structures
  3. C Killing insects
  4. D All of the above

Answer: All of the above

11. _______ and water in the air react together to form carbonic acid

  1. A Carbon monoxide
  2. B Carbon dioxide
  3. C Carbon
  4. D All of the above

Answer: Carbon dioxide

12. Following is (are) the type(s) of acid deposition

  1. A Wet deposition
  2. B Dry deposition
  3. C Both (A) and (B)
  4. D Solid deposition

Answer: Both (A) and (B)

13. The acid rain leach away

  1. A Calcium
  2. B Magnesium
  3. C Both (A) and (B)
  4. D None of the elements

Answer: Both (A) and (B)

14. What is pH value of rain in industrial areas?

  1. A 4 to 5
  2. B 3 to 7
  3. C 4 to 8
  4. D 2 to 4

Answer: 4 to 5

15. In atmosphere, what carries air pollutants to other places and other countries?

  1. A Waves
  2. B Prevailing winds
  3. C Water
  4. D Sunlight

Answer: Prevailing winds

16. Clean rain water has a pH value between 5 to 6, which makes it slightly

  1. A Acidic
  2. B Basic
  3. C Neutral
  4. D Alkaline

Answer: Acidic

17. What are sources of air pollutants in atmosphere?

  1. A Coal fired power station
  2. B Vehicles exhausts/Coal fire power plants
  3. C Industries
  4. D None of the above

Answer: Industries

18. Snow and rain in industrial north east of USA have been known as pH of

  1. A 2 to 1
  2. B 2 to 4
  3. C 3 to 6
  4. D 2 to 5

Answer: 2 to 1

19. Which of the following power station(s) produce sulphur dioxide

  1. A Coal firing power stations
  2. B Hydroelectric power plants
  3. C Nuclear power plants
  4. D All of the above

Answer: Coal firing power stations

20. Acids in the rain react with the calcium compounds in the stones to create

  1. A Gypsum
  2. B Calcium carbonate
  3. C Calcium hydroxide
  4. D None of the above

Answer: Gypsum

More 100+ Questions and Answers on Acid Rain Click Here

Comments