Breathing and Exchange of Gases MCQs and Answers

Breathing and Exchange of Gases MCQs and Answers focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases MCQs and Answers PDF Download

1. Which is the last step involved in respiration

  • Diffusion of gases
  • Breathing
  • Utilisation of 02, by body cells and resultant release of CO2
  • Transport of gases

Answer: utilisation of 02, by body cells and resultant release of CO2

2. The breathing rate of normal healthy man is

  • 8-18 times/min
  • 6-12 times/min
  • 16-24 times/min
  • 12-16 times/min

Answer: 12-16 times/min

3. What is the value of tidal volume in a normal healthy man?

  • Approximately 8000-12000 ml/min
  • 1000-1100 ml/min
  • 2500-3000 ml/min
  • Approximately 6000-8000 ml/min

Answer: approximately 6000-8000 ml/min

4. What is the value of pCO2 in atmospheric air, alveoli and tissues respectively?

  • 0.3 mm Hg,40 mm Hg, 95 mm Hg
  • 95 mm Hg,40 mm Hg,159 mm Hg
  • 45 mm Hg,0.3 mm Hg,40 mm Hg
  • 0.3 mm Hg,40 mm Hg,45 mm Hg

Answer: 0.3 mm Hg,40 mm Hg,45 mm Hg

5. Which part of Hb,O2 molecules bind?

  • haem
  • globin
  • both A and B
  • amino group of globin

Answer: haem

6. How much CO2 is delivered to the alveoli by every 100 ml of deoxygenated blood?

  • 6 ml
  • 4 ml
  • 5 ml
  • 3 ml

Answer:4 ml

7. A pair of external nostrils present in human opens out

  • below the upper lips
  • above the upper lips
  • between upper and lower lips
  • above the rhythm

Answer: above the upper lips

8. Which instrument helps in clinical assessment of pulmonary functions?

  • sphygmomanometer
  • stethoscope
  • electrocardiograph
  • spirometer

Answer: spirometer

9. Diaphragm is dome shaped muscular structure which separates

  • coelomic cavity from pelvic cavity
  • pleural cavity from thoracic cavity
  • thoracic cavity from abdominal cavity
  • pelvic cavity from abdominal cavity

Answer: thoracic cavity from abdominal cavity

10 What happens when pressure within the pulmonary cavity is higher than the atmosphere pressure?

  • inhalation of air
  • expulsion of air
  • no inhalation and expulsion of air occurs
  • lungs inhale and rupture

Answer: expulsion of air

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments