Breathing and Exchange of Gases NEET MCQ

Breathing and Exchange of Gases NEET MCQ focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases NEET MCQ PDF Download

1 The function of pneumotoxic center is

  • to regulate inhalation
  • to maintain rhythmicity of respiration
  • increases rate of exhalation
  • does not play significant role

Answer: to regulate inhalation

2. The enzyme carbonic anhydrase is of which type?

  • lyases
  • reversible
  • isomerase
  • unidirectional

Answer: reversible

3. What is the role of buffer system in blood?

  • to maintain pH of blood plasma
  • to maintain pH of blood
  • to maintain pH of RBC
  • to maintain pH of blood platelets

Answer: to maintain pH of blood

4. Maximum amount of O2 is transported in humans by

  • RBC
  • WBC
  • blood platelets
  • blood plasma

Answer: RBC

5. Oxygen carrying capacity of blood is

  • 20%
  • 30%
  • 40%
  • 50%

Answer: 20%

6. Respiratory movements are controlled by

  • cerebellum
  • cerebrum
  • cruracerebri
  • medulla oblongata

Answer: medulla oblongata

7. Vital capacity of lung is equal to

  • IRV+ERV+TV
  • IRV+ERV+TV-RV
  • IRV+ERV+TV+RV
  • IRV+ERV

Answer: IRV+ERV+TV

8. Vocal cords occur in

  • bronchial tube
  • glottis
  • pharynx
  • larynx

Answer: larynx

9. The cells which do not respire are

  • epidermal cells
  • sieve cells
  • cortical cells
  • erythrocytes

Answer: erythrocytes

10. Which lungs are situated in the human body

  • abdominal cavity
  • thoracic cavity
  • coelomic cavity
  • pleural cavity

Answer: thoracic cavity

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments