Breathing and Exchange of Gases Short Questions for NEET

Breathing and Exchange of Gases Short Questions for NEET focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases Short Questions for NEET PDF Download

1. A lung contains many small balloon like air sacs called

  • gas spaces
  • alveoli
  • bronchi
  • bronchioles

Answer: alveoli

2. Intercoastal muscles regulate the movement of

  • ribs
  • trachea
  • diaphragm
  • pharynx

Answer: ribs

3. Respiratory control centres are located in

  • lungs
  • medulla oblongata
  • spinal cord
  • ribs

Answer: medulla oblongata

4. The deoxygenated blood from heart comes to the lungs by

  • pulmonary artery
  • pulmonary vein
  • bronchial artery
  • renal vein

Answer: pulmonary artery

5. The metal ion present in haemoglobin is

  • iron
  • magnesium
  • copper
  • zinc

Answer: iron

6. How much fraction of oxygen is transported to tissues through RBCs?

  • 100%
  • 56%
  • 45%
  • 97%

Answer: 97%

7. H2CO3 is converted into CO2 and H2O with the help of an enzyme known as

  • carboxylase
  • carbonicenhydrase
  • carbonic anhydrase
  • carbonic dehydrogenase

Answer: carbonic anhydrase

8. The largest amount of CO2 is transported in blood as

  • carbamino compounds
  • bicarbonates
  • carbonic acid
  • carbonate ions

Answer: bicarbonates

9. Chloride back-shiftis associated with the transport of

  • carbamino
  • CO2
  • oxygen
  • water

Answer: oxygen

10. Bronchitis is a

  • bacterial infection
  • viral infection
  • protozoan infection
  • fungal infection

Answer: bacterial infection

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments