Breathing and Exchange of Gases AIIMS Solved MCQs

Breathing and Exchange of Gases AIIMS Solved MCQs focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases AIIMS Solved MCQs PDF Download

1. ____________ ml of oxygen is transported per deciliter of blood.

  • 20ml
  • 40ml
  • 10ml
  • 50ml

Answer: 20ml

2. Which of the following binds stronger to hemoglobin?

  • Oxygen
  • Carbon dioxide
  • Carbon monoxide
  • Carbon disulphide

Answer: Carbon monoxide

3. The factor which does not affect the rate of alveolar diffusion is __________

  • Solubility of gas
  • Reactivity of gas
  • Thickness of membrane
  • Concentration gradient

Answer: Reactivity of gas

4. A large proportion of oxygen is left unused in the human blood even after its uptake by the body tissues. This oxygen ___________

  • helps in releasing more oxygen to tissues
  • raises the pCO2 of blood to 75mm of Hg
  • acts as a reserve during muscular exercise
  • is enough to keep oxyhemoglobin saturation at 96%

Answer: acts as a reserve during muscular exercise

5. The urge to inhale in humans results from _________

  • Rising Pco2
  • Rising O2
  • Falling PCO2
  • Falling PO2

Answer: Rising Pco2

6. Blood analysis of a patient reveals an unusually high quantity of carboxyhemoglobin content. Which of the following conclusion is most likely to be correct? The patient has inhaled polluted air containing high amount of __________

  • Carbon dioxide
  • Chloroform
  • Carbon monoxide
  • Carbon disulphide

Answer: Carbon monoxide

7. Which of the following is true about hemoglobin?

  • Present in dissolved state in blood plasma in scorpion
  • Present in dissolved state in blood plasma in earthworm
  • It is a dipeptide and present in RBCs in blood worm
  • It is a dipeptide in mammals and present in RBCs

Answer: Present in dissolved state in blood plasma in earthworm

8. RBCs and adipose tissue cells respire anaerobically because they ________

  • posses very few mitochondria
  • posses carbonic anhydrase
  • posses large amount of energy
  • posses less energy

Answer: posses very few mitochondria

9. Lack of oxygen to the brain can make the person feel ___________

  • hyperactive
  • sleepy
  • depressed
  • gasping for air

Answer: sleepy

10. Oxygen diffuses out of blood into tissues because __________

  • Oxygen concentration of tissue fluid is lower
  • Oxygen concentration of blood is lower
  • Carbon dioxide concentration of tissue fluid is lower
  • Carbon dioxide concentration of tissue fluid is higher

Answer: Oxygen concentration of tissue fluid is lower

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments